Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

WikiLeaks: Αραβικό στρατό κατά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο ήθελε η Σ. Αραβία

Οι Σαουδάραβες ήθελαν να σταλεί αραβικός στρατός στο Λίβανο για να σταματήσει την σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, σύμφωνα με τον WikiLeaks.

Η Σαουδική Αραβία είχε προτείνει το 2008 την ανάπτυξη «αραβικού στρατού» στο Λίβανο, με την υποστήριξη από αέρος και θαλάσσης από τις ΗΠΑ, για να σταματήσει την σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία εκείνη τη χρονιά είχε αναλάβει τον έλεγχο κάποιων τμημάτων της Βηρυτού, σύμφωνα με αμερικανικά απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν από τον ιστότοπο WikiLeaks.

Σε συνάντηση στις 10 Μαΐου του 2008 που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα Σαούντ αλ Φάισαλ και του Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, τότε αμερικανού συντονιστή για θέματα Ιράκ, ο σαουδάραβας πρίγκιπας είχε δηλώσει ότι η δύναμη αυτή ήταν απαραίτητη για να σταματήσει «το Ιράν από το να πάρει τον έλεγχο ολόκληρου του Λιβάνου», σύμφωνα με το διπλωματικό τηλεγράφημα που διέρρευσε ο WikiLeaks. Το τηλεγράφημα σημείωνε πάντως ότι ο Σάτερφιλντ αντιμετώπισε με σκεπτικισμό αυτή την πρόταση.

«Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι η ανάπτυξη στη Βηρυτό μίας 'αραβικής δύναμης' από τα αραβικά 'περιφερειακά κράτη' με την 'κάλυψη του ΟΗΕ' και με σημαντική παρουσία από την UNIFIL στο νότιο Λίβανο 'που κάθεται και δεν κάνει τίποτα'», ανέφερε το τηλεγράφημα για την πρόταση του Σαούντ.

Ο πρίγκιπας δήλωσε επίσης στον Σάτερφιλντ ότι η Αίγυπτος, η Ιορδανία και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα γνώριζαν αυτή την πρόταση, αλλά και του Φουάντ Σινιόρα (τότε πρωθυπουργού του Λιβάνου), τον οποίο χαρακτήρισε ένθερμο υποστηρικτή.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο Λίβανος είναι το πιο εύκολο μέτωπο για την απώθηση της ιρανικής επιρροής, σε αντίθεση με το Ιράκ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, όπου το Ιράν έχει επίσης συμμάχους, μέσω της διασφάλισης της ειρήνης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (08/12/2010)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.