Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Η Τεχεράνη απελευθερώνει στελέχη της Αλ Κάιντα

Η Τεχεράνη απελευθερώνει στελέχη της Αλ Κάιντα για να ενισχύσουν την οργάνωση στην αφγανο-πακιστανική μεθόριο.

Ένα μέλος της δύναμης Αλ-Κοντς, της επίλεκτης μονάδας των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, συνελήφθη από τη νατοϊκή δύναμη στο Αφγανιστάν, στην επαρχία Κανταχάρ, όπου οργάνωνε τη διακίνηση όπλων που προέρχονται από το Ιράν, ανακοίνωσε σήμερα η ISAF.

Ο άνδρας συνελήφθη στις 18 Δεκεμβρίου στην επαρχία Ζάρι, όπου η ISAF τον υποπτευόταν για τη διευκόλυνση της διακίνησης όπλων ανάμεσα στο Ιράν και το Κανταχάρ, μέσω της επαρχίας Νιμρόζ που συνορεύει με το Ιράν, σύμφωνα με ανακοίνωση της ISAF. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες Πληροφοριών, ο άνδρας που συνελήφθη «είναι μέλος της δύναμης Αλ-Κοντς», η οποία βρισκόταν σε απευθείας σύνδεση με τους ηγέτες των ταλιμπάν στην περιοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για τον ρόλο που διαδραματίζει το Ιράν στο Αφγανιστάν και ειδικότερα για την υποστήριξη που παρέχει η Τεχεράνη στους ταλιμπάν.

Σήμερα, δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Τimes αναφέρει ότι το Ιράν έχει απελευθερώσει στελέχη της Αλ Κάιντα τα οποία τελούσαν υπό κράτησιν, ώστε να ανασυστήσουν την ισλαμιστική οργάνωση στη μεθόριο ανάμεσα στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη επίσημες πηγές του Πακιστάν και μεσανατολικές πηγές, που δεν κατονομάζονται, αναφέρει ότι οι ιρανικές αρχές χορηγούν διακριτικά βοήθεια στους μαχητές της Αλ Κάιντα στις συγκρούσεις τους με τις νατοϊκές δυνάμεις στο Αφγανιστάν.

«Σε πολλές περιπτώσεις, βοηθούνται από Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης», δήλωσε στην εφημερίδα ανώτατος αξιωματούχος των πακιστανικών υπηρεσιών Πληροφοριών.

Μεταξύ των ηγετικών στελεχών της Αλ Κάιντα που απελευθερώθηκαν περιλαμβάνεται ο Αιγύπτιος Σαΐφ αλ Αντελ, ο οποίος περιλαμβάνεται στον κατάλογο των πλέον καταζητούμενων τρομοκρατών του FBI για τη συμμετοχή του στις επιθέσεις εναντίον αμερικανικών πρεσβειών σε χώρες της ανατολικής Αφρικής το 1998, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο Σαΐφ αλ Αντελ ορίσθηκε πρόσφατα επικεφαλής των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, σύμφωνα με Πακιστανούς αξιωματούχους.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι παραδέχθηκε τον Οκτώβριο ότι η κυβέρνησή του δεχόταν χρηματική βοήθεια από την ιρανική κυβέρνηση, καθώς και από «άλλες φίλες χώρες» .

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός, δεδομένου του αποσταθεροποιητικού ρόλου που έχει διαδραματίσει κατά το παρελθόν το Ιράν, κυρίως στις γειτονικές του χώρες.

Στις αρχές Νοεμβρίου, ο διοικητής των διεθνών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν Αμερικανός στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους είχε εκφράσει την ανησυχία του «για το διπλό παιγνίδι της ιρανικής πολιτικής στο Αφγανιστάν» .

Οι Ιρανοί «χορήγησαν χρήματα στον πρόεδρο Καρζάι...αλλά ταυτόχρονα τροφοδότησαν σε κάποιο επίπεδο τους ταλιμπάν, με όπλα, χρήματα, εκπαίδευση, εξοπλισμό κλπ» . είπε.

Εξάλλου, το Ιράν έχει αποκλείσει από τις αρχές Δεκεμβρίου τη διέλευση στο Αφγανιστάν 1.600 βυτιοφόρων που μεταφέρουν καύσιμα, τα οποία, σύμφωνα με την Τεχεράνη, προορίζονται για τις νατοϊκές δυνάμεις, ενώ οι αφγανικές αρχές βεβαιώνουν ότι προορίζονται για την κατανάλωση.

Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει πρόσφατα πολλές επιθέσεις στο νότιο Αφγανιστάν, και ειδικότερα στην επαρχία Ζαρί, οι οποίες επέτρεψαν την ανάκτηση εδαφών από τις δυνάμεις των ταλιμπάν, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.