Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Iράν και «Εξι» συμφώνησαν... για την επόμενη συνάντηση

Reuters, A.P.

ΓΕΝΕΥΗ. Με τα διαπραγματευτικά επιτελεία του Ιράν και των έξι μεγάλων δυνάμεων -ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Κίνα, Ρωσία- να συμφωνούν μόνο όσον αφορά τον χρόνο και τον τόπο της διεξαγωγής της επόμενής τους συνάντησης, ολοκληρώθηκαν χθες οι συνομιλίες της Γενεύης.

Δηλώσεις Αστον

Οπως δήλωσε η αρμόδια για την Εξωτερική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βαρόνη Κάθριν Αστον, οι δύο πλευρές θα συζητήσουν γύρω από τα θεμελιώδη ζητήματα της διένεξης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στην Κωνσταντινούπολη, στα τέλη του επόμενου μήνα.


Εντούτοις, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι η Τεχεράνη δεν είναι διατεθειμένη να προβεί σε ουσιαστικές παραχωρήσεις προς τη Δύση και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σχολίαζαν ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν έχει οικοδομηθεί το απαιτούμενο κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των διαπραγματευτικών επιτελείων.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι, δεδομένων των συνθηκών, και μόνο η συμφωνία για τη διεξαγωγή μιας ακόμα συνάντησης πρέπει να θεωρηθεί επιτυχία.

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να απεμπολήσουμε κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως αυτό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, και επιπλέον δεν διαπραγματευόμαστε υπό καθεστώς πίεσης», τόνισε ο επικεφαλής της ιρανικής αντιπροσωπείας στη Γενεύη, δρ Σαέντ Τζαλιλί. «Μόνο οι δικτάτορες επιβάλλουν ζητήματα σε άλλα κράτη», πρόσθεσε με νόημα ο ίδιος. Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, υπογράμμιζε ότι η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις προϋποθέτει την άρση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης. «Καλώ τις έξι δυνάμεις να αναγνωρίσουν δημόσια τα δικαιώματά μας, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα το μετανιώσουν», δήλωσε χθες ο Ιρανός πρόεδρος.

Επιφυλάξεις


Από την πλευρά του, ανώτατος Ευρωπαίος διπλωμάτης, ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες της Γενεύης, εμφανίστηκε επιφυλακτικός. «Δεν θα περιέγραφα τις πρώτες μας συνομιλίες ύστερα από έναν ολόκληρο χρόνο ως εποικοδομητικές, παρ’ όλα αυτά πρόκειται για μια αρχή», δήλωσε υπό τον όρο της ανωνυμίας του. «Ενα πρόβλημα τέτοιου μεγέθους δεν μπορεί, φυσικά, να διευθετηθεί σε δύο μέρες», συνέχισε ο ίδιος.

«Το πρόσφατο παρελθόν δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, πλην όμως δεν έχει κανένα νόημα να ξεκινάς κάτι με την προοπτική της αποτυχίας», κατέληξε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Στο μεταξύ, πρώην διπλωμάτης του Ιράν, ο οποίος αυτομόλησε φέτος στη Γαλλία, ισχυρίστηκε ότι η χώρα του συνεργάζεται με τη Βόρεια Κορέα για την παραγωγή πυρηνικών οπλών. «Τεχνικοί από τη Βόρεια Κορέα ταξιδεύουν συχνά στο Ιράν και το γνωρίζω διότι τους έχω δει», αποκάλυψε ο Μοχάμεντ Ρέζα Χεϊνταρί, ο οποίος παραιτήθηκε τον περασμένο Iανουάριο από το αξίωμα του Ιρανού προξένου στη Νορβηγία. «Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση της χώρας μου συνεργάζεται με το καθεστώς της Βόρειας Κορέας», δήλωσε ο ίδιος.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_08/12/2010_425111
(8/12/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.