Απάντηση του Εκπροσώπου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών σε ερώτηση.
Ερώτηση: Στις 19 Νοεμβρίου 2008 υπογράφηκε κοινή Διακήρυξη μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της «Ελληνοκυπριακής» διοίκησης της νοτίου Κύπρου. Ποια είναι η αξιολόγησή σας, όσον αναφορά τις πιθανές επιδράσεις της εν λόγω Διακήρυξης στο συνεχιζόμενο χρονοδιάγραμμα διαπραγματεύσεων στην Κύπρο;
Απάντηση: Στην εν λόγω Διακήρυξη, θεωρουμένων ως ανυπάρκτων των κοινών παραμέτρων, πάνω στις οποίες συμφώνησαν οι δύο πλευρές στο πλαίσιο του χρονοδιαγράμματος διαπραγματεύσεων, προβάλλεται ότι το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί στη βάση των Συμφωνιών Κορυφής 1977 και 1979 και ότι στο πλαίσιο αυτό η ενιαία «Κυπριακή Δημοκρατία» πρέπει να μετατραπεί σε ένα δικοινοτικό, διζωνικό ομοσπονδιακό κράτος.
Όμως, ούτε στις Συμφωνίες Κορυφής 1977 - 79, ούτε και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υπάρχει κάποια προσέγγιση προς την κατεύθυνση της μετατροπής της ενιαίας Κυπριακής Δημοκρατίας, που πλέον δεν υφίσταται, σε ομοσπονδιακό κράτος. Από την άλλη, στην εν λόγω Διακήρυξη δεν γίνεται μνεία και στην κοινή ανακοίνωση των δύο ηγετών της 23ης Μαΐου 2008, ότι η ομοσπονδία, η οποία θα προκύψει μετά τη λύση, θα αποτελείται από δύο ιδρυτικά κράτη. Η προσέγγιση αυτή αποτελεί νέα ένδειξη για το ότι η «Ελληνοκυπριακή» διοίκηση της νοτίου Κύπρου προσπαθεί να αλλάξει σε διεθνές επίπεδο την αμοιβαία συνεννόηση που επήλθε στο πλαίσιο του χρονοδιαγράμματος διαπραγματεύσεων στο νησί.
Στην κοινή Διακήρυξη υπάρχει αναφορά και στη συμφωνία στρατιωτικής – τεχνικής συνεργασίας του 1996. Όπως αναφέρεται και στις ειδήσεις που δημοσιεύτηκαν στον Ελληνοκυπριακό Τύπο, αν ληφθεί υπόψη ότι η Ελληνοκυπριακή διοίκηση της νοτίου Κύπρου διέθεσε κονδύλι υψηλού ποσού για την αγορά όπλων, είναι ολοφάνερο πως αυτές οι προσπάθειες εξοπλισμού, που δημιουργούν ανησυχία στους Τουρκοκυπρίους και οδήγησαν κατά το παρελθόν σε σοβαρές κρίσεις, δεν συμβιβάζονται με το χρονοδιάγραμμα λύσης.
Θα πρέπει η Ελληνοκυπριακή διοίκηση της νοτίου Κύπρου να αντιληφθεί ότι η επίτευξη μιας ουσιαστικής λύσης και μιας μόνιμης ειρήνης στην Κύπρο είναι εφικτές μόνο με τις διαπραγματεύσεις, που θα συνεχιστούν με την καλή πρόθεση μεταξύ των δύο πλευρών και με την πίστη που θα επιδειχθεί στις παραμέτρους λύσης των Ηνωμένων Εθνών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.