Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008

Η Ράις στην Τουρκία


Cumhuriyet (31/12/2008)

Η Ράις στην Τουρκία

Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ράις θα επισκεφθεί την Άγκυρα, την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους. Λέγεται ότι, κατά τις επαφές της Ράις, θα έρθουν στην ημερήσια διάταξη θέματα, όπως οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα και ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης του ΡΚΚ. Η Ράις αναμένεται να βρίσκεται στην Τουρκία στις 3 – 4 Ιανουαρίου. Μεταξύ των φακέλων που ετοίμασε η Άγκυρα, είναι η συμφωνία SOFA, που υπογράφηκε μεταξύ Ιράκ και ΗΠΑ, οι πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν, η ένταση μεταξύ Πακιστάν – Ινδίας, οι έμμεσες συνομιλίες Ισραήλ – Συρίας, η ένταση στον Καύκασο, η Πλατφόρμα Συνεργασίας και Σταθερότητας του Καυκάσου και ο διάλογος με την Αρμενία. 

 
Ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας


Το ΣΕΑ πραγματοποίησε, στις 30 Δεκεμβρίου 2008, την καθιερωμένη σύνοδό του. 


 Στη Σύνοδο: 

Α. Συζητήθηκαν οι εσωτερικές και εξωτερικές εξελίξεις, που επηρεάζουν την ασφάλεια της χώρας, και πραγματοποιήθηκε μια γενική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, που εξασφαλίστηκαν από τον αγώνα κατά της διαμελιστικής τρομοκρατίας, ο οποίος συνεχίζεται με την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη του έθνους μας. Υπό την έννοια αυτή, επισημάνθηκε ότι ο πολύπλευρος αγώνας, που διεξάγεται εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης και των υποστηρικτών της, θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα και σθένος μέχρι να εξουδετερωθεί η απειλή.

Β. Διατυπώθηκε η βαθιά ανησυχία από το γεγονός ότι η επιχείρηση του Ισραήλ εναντίον της Γάζας οδήγησε στο θάνατο πολλών Παλαιστινίων και έγινε έκκληση για τον άμεσο τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης, τον τερματισμό των συγκρούσεων, τη δυνατότητα που πρέπει να δοθεί στη διπλωματία, την ασφαλή πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό της Γάζας και, πέραν αυτού, την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των Παλαιστινίων το ταχύτερο δυνατόν.

Γ. Αξιολογήθηκε η νέα κατάσταση στο Ιράκ κατά την περίοδο, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ιράκ και ΗΠΑ όσον αφορά το καθεστώς των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και το χρονοδιάγραμμα αποχώρησής τους, καθώς και οι σχέσεις μας με τη χώρα αυτή. Πέραν αυτού, συζητήθηκε το θέμα του αγώνα κατά της τρομοκρατίας του ΡΚΚ, που πηγάζει από τα ιρακινά εδάφη, και ο τριπλός μηχανισμός, που δημιουργήθηκε μεταξύ Τουρκίας, Ιράκ και ΗΠΑ προς το σκοπό της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Ακόμη, συζητήθηκε και το θέμα της ανάπτυξης σε διάφορους τομείς της συνεργασίας με το Ιράκ στο πλαίσιο του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου μεταξύ των δυο χωρών. 

Δ. Αξιολογήθηκε λεπτομερώς το χρονοδιάγραμμα διαπραγματεύσεων, που άρχισε στην Κύπρο μεταξύ των πλευρών στις 3 Σεπτεμβρίου 2008. Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε ότι η Τουρκία υποστηρίζει τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις λύσης, που διεξάγονται στην Κύπρο με την πρωτοβουλία καλής θέλησης του Γ.Γ. των Η.Ε. από τον αξιότιμο Πρόεδρο της ΤΔΒΚ Ταλάτ, και επισημάνθηκε ότι η λύση πρέπει να βρεθεί στη βάση των παραμέτρων των Η.Ε. και στο πλαίσιο των αρχών της διζωνικότητας, της πολιτικής ισότητας και του ίσου καθεστώτος των δυο ιδρυτικών κρατών, καθώς και στο πλαίσιο ενός νέου εταιρικού κράτους με βάση τη συνέχιση της αποτελεσματικής και έμπρακτης εγγύησης της Τουρκίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.