Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2008

Το Αιγαίο θερμαίνεται πάλι




Ηürriyet 

(19/12/2008) 

Το Αιγαίο θερμαίνεται πάλι


Η κρίση αλιείας στις βραχονησίδες των Ιμίων έχει μετατραπεί σε επαναλαμβανόμενη κάθε χρόνο κατάσταση, κατά τη διάρκεια της περιόδου της αλιείας της τσιπούρας, και η οποία τώρα βλάπτει την οικολογική ισορροπία της περιοχής με την υπεραλίευση.

Η παρουσία Λιμενικών των δύο χωρών νοείται ως προστασία των αλιευτικών γύρω από τις ανωτέρω βραχονησίδες, αλλά συχνά δημιουργεί ένταση στο Αιγαίο. Όταν Έλληνες ψαράδες ‘παραβίασαν’ τα τουρκικά χωρικά ύδατα, Έλληνες του Λιμενικού Σώματος «καβατζάρισαν» τα Ίμια για να συνοδεύσουν τους Έλληνες ψαράδες εκτός τουρκικών χωρικών υδάτων και ήλθαν αντιμέτωποι με την τουρκική Ακτοφυλακή.

Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο DHA, o Δήμαρχος του Γκιουμουσλούκ, Mehmet Ülküm, σημείωσε πως οι Έλληνες ψαράδες αλιεύουν περί τους 50 τόνους τσιπούρες καθημερινά. Αυτό θα οδηγήσει σε εξαφάνιση της τσιπούρας, διότι ψαρεύουν με μεγάλα δίχτυα και προβολείς, καταστρέφοντας και τα ωοτοκία. Ο ψαράς Αli Aydemir αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια είναι μάρτυρας δυσάρεστων γεγονότων, όπως το κόψιμο των διχτύων τους από τους Έλληνες Λιμενικούς. «Δεν θέλουμε καμία σύγκρουση με τους Έλληνες. Θέλουμε μόνο να κερδίζουμε αρκετά, ώστε να επιβιώνουμε από το επάγγελμά μας», καταλήγει το δημοσίευμα.


Sabah (19/12/2008)


Παρομοίωσε την Εκκλησία με Δούρειο Ίππο


Η μία από τους βασικούς κατηγορούμενους της δίκης Εργκενεκόν, η εκπρόσωπος της «Τουρκορθόδοξης Εκκλησίας», Σεβγκί Ερενερόλ, απολογήθηκε κατά τη δικάσιμο της Εργκενεκόν. Η Ερενερόλ δικάζεται κατηγορούμενη ως ένα από τα ανώτατα μέλη της παρακρατικής οργάνωσης Εργκενεκόν. Η ίδια είπε ότι ο παππούς της, Παπαευθύμης, το 1919 είχε χαλάσει τα σχέδια του Πατριαρχείου “Φαναρίου” και τα σχέδια των ευρωπαϊκών δυνάμεων για την Ανατολία, και αναφέρθηκε λεπτομερώς στο Τουρκορθόδοξο Πατριαρχείο και στις διαφορές του με το Πατριαρχείο “Φαναρίου”, απορρίπτοντας τις εναντίον της κατηγορίες. Η ίδια είπε ότι το Πατριαρχείο “Φαναρίου”, το οποίο ζητήθηκε να απομακρυνθεί από την Κωνσταντινούπολη, τελικά έμεινε εκεί για λόγους που τώρα γίνονται καλύτερα αντιληπτοί. Η Σεβγκί Ερενερόλ χαρακτήρισε το Πατριαρχείο “Φαναρίου” Δούρειο Ίππο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.