Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

At the Center of the Storm: My Years at the CIA


George Tenet

At the Center of the Storm: My Years at the CIA
Harper Collins, 2007



Του Bob Woodward 
Washington Post Book Review


Στο αξιοσημείωτο και συχνά καταδικαστικό του μνημόνιο, ο Τζορτζ Τένετ, πρώην διευθυντής της ΚΥΠ, περιγράφει μια συνάντηση του με την Κοντολίζα Ράις, σύμβουλο εθνικής ασφάλειας τότε, δύο μήνες πριν τις επιθέσεις στις 11 Σεπτεμβρίου. Από τις πληροφορίες τις οποίες είχε πάρει μόλις πριν, «κυριολεκτικά μου σηκώθηκαν τα μαλλιά», γράφει.

«Θα υπάρξει μια σημαντική τρομοκρατική επίθεση κατά τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες» είπε στην Ράις και «η επίθεση θα είναι θεαματική». «Η χώρα αυτή πρέπει να μπει σε τροχιά πολέμου τώρα». Ο Τένετ όμως, παρά της καθημερινές του συναντήσεις με τον Πρόεδρο για να τον ενημερώσει για τις «πληροφορίες» της ημέρας, ποτέ δεν έθεσε προ του Προέδρου την παράκληση όπως δράσουν άμεσα –όπως τουλάχιστον γράφει ο ίδιος.

Αργότερα όμως, σε μιαν εκπομπή του CBS «60 Λεπτά», ο Τένετ ρωτήθηκε: «Γιατί δεν λες ‘κ. Πρόεδρε αυτό είναι τρομακτικό, πρέπει να δράσουμε τώρα’;». «Επειδή οι ΗΠΑ δεν λειτουργούν με αυτό τον τρόπο», απάντησε. «Ο Πρόεδρος δεν είναι ο εκτελεστικός αξιωματούχος. Παίρνεις την πρόταση για δράση στον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας και οι άνθρωποι οι οποίοι προετοιμάζουν ‘το τραπέζι’ για τον Πρόεδρο αποφασίζουν ποιες πολιτικές θα τεθούν σε δράση».

Αφοσιωμένος, συχνά εφευρετικός και ικανός αρχηγός ο Τένετ ήταν πάραυτα εγκλωβισμένος σε μια γραφειοκρατική αντίληψη του κόσμου βάση της οποίας «η πιο σημαντική σχέση του Διευθυντή της CIA ήταν με τον Σύμβουλο της Εθνικής Ασφάλειας».

Ο τρόπος ανόδου του στην θέση που κατείχε είναι αξιοσημείωτος. Από Πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής, Διευθυντής Πληροφοριών του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Υποδιευθυντής της CIA, έγινε διευθυντής της το 1997 επί Κλίντον. Μια από τις μεγαλύτερες του επιτυχίες ήταν η οργάνωση παραστρατιωτικών οργανώσεων για την καταπολέμηση της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν. «Ήθελαν να αλλάξουν την Ιστορία» μας λέει στο Κεφ.14 για τις προσπάθειες τις Αλ Κάιντα να αποκτήσει Όπλα Μαζικής Καταστροφής. Η ανάγνωση αυτού τουλάχιστον του μέρους της βιογραφίας είναι τρομακτική. Στο Κεφ.15 μαθαίνουμε πως η CIA κατάφερε την αποσυντονισμό του προϊσταμένου του προγράμματος των πυρηνικών του Πακιστάν μέσω του οποίου ο τελευταίος προωθούσε πυρηνικά όπλα ανά το παγκόσμιο.

Μας προσφέρει όμως και περαιτέρω πληροφορίες για τις αποφάσεις που οδήγησαν στην εισβολή του Ιράκ. «Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια για μένα είναι το πότε ο πόλεμος στο Ιράκ κατέστη αναπόφευκτος». Γράφει ότι η δήλωση του Τσέινι στις 26/8/02, εφτά μήνες πριν το πόλεμο ότι «δεν υπάρχουν αμφιβολίες, ο Σαντάμ έχει Όπλα Μαζικής Καταστροφής» τον άφησαν έκπληκτο. «Ο Τσέινι εξέδωσε τον δικό του Υπολογισμό Εθνικών Πληροφοριών» γράφει. Όμως, δεν άνοιξε το στόμα του να πει τίποτα. Μετά από πέντε βδομάδες εξέδωσε τον επίσημο Υπολογισμό Εθνικών Πληροφοριών όπου φτάνει στο ίδιο λάθος συμπέρασμα ονομάζοντας το «Σλάμ Ντανκ» (αδιάσειστο). Σχολιάζοντας την ομοιότητα του με τον Μπους όσον αφορά την χρήση τέτοιων εκφράσεων απαντά: «Κατ’ένα τρόπο εγώ και ο Πρόεδρος Μπους μοιάζουμε»...

Δέκα εβδομάδες μετά, αφότου ο Κόλιν Πάουελ παρουσίασε αυτό το «Σλάμ Ντανκ» στον ΟΗΕ και την παταγώδη αποτυχία του να πείσει, ο Τένετ τον άφησε ξεκρέμαστο. «Μπορεί αυτός να είν’ ο τρόπος με τον οποίο δουλεύει ο Λευκός Οίκος» προσθέτει, χωρίς όμως να κάνει οποιαδήποτε ουσιώδη αναφορά ούτε για πιθανές ευθύνες του Λευκού Οίκου ούτε της CIA ούτε και του ιδίου. Αλλά το προαναφερθέν δεν αποτελεί την μεγαλύτερη του παράληψη. ΄Οταν το 2002 είπε στον βοηθό του σχετικά με την εισβολή του Ιράκ ότι «Αυτό είναι ένα λάθος» δεν το είπε στον Πρόεδρο. Όπως δεν το λέει ούτε και στον αναγνώστη της αυτοβιογραφίας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.