Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας



ΤΟΥ ΦΟΙΒΟΥ ΚΛΟΚΚΑΡΗ*

Τα κράτη διαμορφώνουν, θεσμοθετούν, αναπροσαρμόζουν όταν απαιτείται και υλοποιούν τη στρατηγική εθνικής ασφάλειας (ΣΕΑ) τους, που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες για την επιβίωση και ευημερία τους.Η διαμόρφωση της ΣΕΑ βασίζεται στον προσδιορισμό των εθνικών συμφερόντων και επιδιώξεων του κράτους, των απειλών κατά της ασφάλειάς του και την αξιολόγηση της στρατιωτικής και πολιτικής κατάστασης στο εσωτερικό της χώρας, τον περίγυρό της και σε διεθνές επίπεδο.Η ΣΕΑ καθορίζει συγκεκριμένους στόχους προκειμένου να εξασφαλισθούν τα εθνικά συμφέροντα και οι επιδιώξεις του κράτους, να αντιμετωπισθούν οι απειλές κατά της ασφάλειάς του (παραδοσιακές - ασύμμετρες) και να προστατευθούν τα κυριαρχικά του δικαιώματα. Οι στόχοι της ΣΕΑ αποτελούν το φάρο που καθοδηγεί την εξωτερική πολιτική της χώρας και τις αμυντικές δυνατότητές της. Απαιτείται στοχοπροσήλωση και εμμονή στην υλοποίηση των στόχων της ΣΕΑ. Ακολουθείται η βασική αρχή που έχει εφαρμογή και στο πόλεμο, ήτοι «εκλογή του σκοπού και εμμονή εις αυτόν».Η κατανόηση της πολιτικής και των ενεργειών της Τουρκίας, εδώ και μισό αιώνα, σε σχέση με την Κύπρο και οι εκτιμήσεις για τις μελλοντικές δράσεις της, θα πρέπει να ιδωθούν μέσα από το πρίσμα της ΣΕΑ που υιοθέτησε για το Κυπριακό από τη δεκαετία του '50.
Βασικά στοιχεία της είναι:
- Η Κύπρος είναι ζωτικός χώρος πλησίον των νοτίων ακτών της Τουρκίας, η οποία θα πρέπει να ασκεί τον πλήρη έλεγχο του νησιού, για λόγους που σχετίζονται με την ασφάλειά της και την επιδίωξή της να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο. Η αλυσίδα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, η Δωδεκάνησος και η Κύπρος παρεμποδίζουν την επέκταση της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Για το λόγο αυτό επιδιώκει την αποστρατικοποίηση και τον έλεγχό τους.
- Θα πρέπει να παρεμποδισθεί ο έλεγχος της Κύπρου από την Ελλάδα, να αντιμετωπισθεί η δημογραφική υπεροχή του ελληνικού στοιχείου με μεταφορά Τούρκων από το εξωτερικό και να διχοτομηθεί η Κύπρος με μετακίνηση των Ελλήνων σε ξεχωριστή γεωγραφική περιοχή.
- Διατήρηση τουρκικών στρατευμάτων στο νησί και επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας σε όλη τη Κύπρο, για να διατηρεί τον πλήρη γεωπολιτικό έλεγχό της.

Οι στόχοι αυτοί που τέθηκαν από τη δεκαετία του '50 ακολουθούνται με εμμονή από την Τουρκία, η οποία:

- Με τις Συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου του 1960 πέτυχε την απόκτηση επεμβατικών δικαιωμάτων και διατήρηση στρατευμάτων στην Κύπρο, καθώς και τη λειτουργική διχοτόμησή της (ΒΕΤΟ αντιπροέδρου, χωριστές πλειοψηφίες στη Βουλή, χωριστά Δημοτικά Συμβούλια, χωριστοί εκλογικοί κατάλογοι κτλ).
- Με την εισβολή το 1974, την εκδίωξη των Ελλήνων απο τα κατεχόμενα, τον εποικισμό, την κατοχή και τη δημιουργία ψευδοκράτους, πέτυχε τη γεωγραφική διχοτόμηση και την ανατροπή της μεγάλης πληθυσμιακής υπεροχής των Ελλήνων.

Με το σχέδιο λύσης του Κυπριακού το 2004 (Σχέδιο Ανάν) θα ολοκλήρωνε τους στόχους της και θα επετύγχανε, εάν υιοθετείτο:
* Πλήρη αφοπλισμό της Κύπρου, έλεγχο και κηδεμονία της.
* Παγίωση των τετελεσμένων της εισβολής και κατοχής.
* Περιορισμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο, προς όφελος της Τουρκίας.
* Εκμηδένιση του γεωπολιτικού ρόλου της Κύπρου και Ελλάδος στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.Όπως διαπιστώνεται, η Τουρκία ακολούθησε με εμμονή τη στοχοθεσία που έθεσε για την Κύπρο τη δεκαετία του '50 και την υλοποίησε σε πολύ μεγάλο ποσοστό μέχρι σήμερα. Βασίστηκε στις εκθέσεις του Νιχάτ Ερίμ (1956), συμβούλου του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεντερές, τις οποίες παρουσίασε αναλυτικά, στο Δ΄ Κυπρολογικό συνέδριο το Μάιο του 2008, ο επιτετραμμένος της ελληνικής πρεσβείας στη Κύπρο κ. Γεώργιος Αγγελετόπουλος, με βάση τουρκικές πηγές.
Οι θέσεις της Τουρκίας για τη λύση του κυπριακού προβλήματος (συνεταιρισμός δύο κρατών - εγγυήσεις) και η συνεχής αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας (παρενόχληση ερευνών για πετρέλαιο στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, παραβιάσεις του θαλάσσιου και εναέριου χώρου της, αμφισβήτηση των ορίων του FIR και της περιοχής Έρευνας Διάσωσης, διατήρηση κατοχικών στρατευμάτων στο βόρειο τμήμα της κλπ) εντάσσονται στις επιδιώξεις της Τουρκίας για ολοκλήρωση της στοχοθεσίας για το Κυπριακό.

Διδάγματα που εξάγονται όψιμα για τη δική μας πλευρά:
* Δεν μελετήθηκε σε βάθος η στρατηγική της Τουρκίας για το Κυπριακό και ενδεχομένως να μη μελετάται ακόμα, λόγω έλλειψης των αναγκαίων οργάνων και μηχανισμών.
* Δεν καθόρισε η Κυπριακή Δημοκρατία δική της Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας, η οποία να βασίζεται στα εθνικά συμφέροντά της και την αντιμετώπιση των απειλών κατά της ασφάλειάς της, που να ακολουθείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και να αποτελεί τη βάση χάραξης της εξωτερικής πολιτικής της και προσδιορισμού των αμυντικών ικανοτήτων της.
* Δεν διαθέτει η ΚΔ αποτελεσματικό σύστημα συλλογής και επεξεργασίας Στρατηγικών Πληροφοριών με αποτέλεσμα να υφιστάμεθα συνεχείς αιφνιδιασμούς (διάνοιξη σημείων διέλευσης, ανακήρυξη ψευδοκράτους κ.λπ).Έστω και πολύ αργά ας εγκύψουμε σ' αυτά τα διδάγματα.

* Αντιστράτηγος ε.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.