CNN Türk
(16/12/2008)
Κινητικότητα στα Ίμια
Έλληνες αλιείς, που ψαρεύουν τσιπούρες στις βραχονησίδες των Ιμίων, παραβίασαν και πάλι τα τουρκικά χωρικά ύδατα, δημιουργώντας και πάλι κινητικότητα. Στο μεταξύ, γύρω από τα αλιευτικά έκανε κύκλους και ελληνική ακταιωρός. Εκείνη τη στιγμή, τουρκικό πολεμικό πλοίο, το οποίο υπολογίζεται ότι έφτασε στην περιοχή από το Άκσαζ της Μαρμαρίδας, πλησίασε τις βραχονησίδες των Ιμίων. Με τον ερχομό του τουρκικού πολεμικού, παρατηρήθηκε ότι οι Έλληνες αλιείς απομακρυνόμενοι από τα Ίμια πέρασαν στα δικά τους χωρικά ύδατα. Το τουρκικό πολεμικό πλοίο, που πέρασε στα 20 μέτρα από τα Ίμια αφού περίμενε 20 λεπτά στην περιοχή, άλλαξε κατεύθυνση προς την περιοχή των Διδύμων και απομακρύνθηκε.
Hürriyet
(16/12/2008)
Της Barçın Yinanç
Ο Πόλεμος στον Καύκασο εμποδίζει τον Nabucco
Μετά τη θερινή σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας, η Ευρώπη αντιλήφθηκε ότι είναι προς το συμφέρον της πολιτικής ενεργειακής ασφάλειάς της να διαφοροποιήσει τους ενεργειακούς τους προμηθευτές.
Προηγουμένως, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, υποψιαζόμενες ότι το σχέδιο Nabucco δεν θα ήταν βιώσιμο και φρονίμως αποφεύγοντας να ανταγωνιστούν τη Ρωσία, όχι μόνο δεν υποστήριξαν τον σχεδιαζόμενο αγωγό, αλλά [μεταξύ αυτών και κάποιες χώρες που συμμετείχαν στην Κοινοπραξία του Nabucco] έδειξαν την προτίμησή τους σε ανταγωνιστικά σχέδια, όπως αυτό του South Stream, που υποστηριζόταν από τη Μόσχα. Η απάντηση σ΄ αυτές τις χώρες, οι οποίες εμπιστεύονταν μέχρι τότε τη Ρωσία αμφιβάλλοντας ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιούσε την ενεργειακή της κυριαρχία ως εργαλείο πολιτικής, ήρθε με την ασύμμετρη αντίδραση της Ρωσίας έναντι της Τιφλίδας.
«Πολλοί θεώρησαν τη ρωσική στάση ως αντίδραση σε σχέδια που στόχευαν το ενεργειακό της μονοπώλιο. Ως εκ τούτου, ο πόλεμος Ρωσίας – Γεωργίας αύξησε το ενδιαφέρον για το σχέδιο Nabucco, ενώ προκάλεσε τον επαναπροσδιορισμό των θέσεων της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν και του Τουρκμενιστάν», σημειώνει η ίδια.
Η απαίτηση της Τουρκίας να παρακρατεί το 15% του αερίου που θα διέρχεται από το Νabucco, για φθηνή εσωτερική κατανάλωση, σε συνδυασμό με την πίεση που άσκησε η Άγκυρα στο Μπακού για φθηνό φυσικό αέριο, επιβράδυνε την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Όμως, μετά την επίσκεψη, τον προηγούμενο μήνα, του Andris Piegbals, αρμοδίου Επιτρόπου της Ε.Ε. για την Ενέργεια, στην Τουρκία, φαίνεται ότι υπάρχει λύση στο αδιέξοδο, αφού:
o Η Ε.Ε. ευαισθητοποιήθηκε στις ανησυχίες της Τουρκίας αναφορικά με την ενεργειακή της ασφάλεια.
o Η Τουρκία υποχώρησε από τη θέση της να διεξάγει διμερείς διαπραγματεύσεις με το Αζερμπαϊτζάν.
o Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, οι δύο πλευρές αποφάσισαν να ιδρύσουν την Caspian Development Cooperation, η οποία θα διαπραγματευτεί με το Μπακού, εξ΄ ονόματος όλων των εταίρων που συμμετέχουν στο σχέδιο Nabucco.
o Θα επιταχυνθεί η διαδικασία συνυπογραφής της διακυβερνητικής συμφωνίας μέχρι τον Ιανουάριο του 2009, ώστε στη συνέχεια να τεθεί το νομικό πλαίσιο μεταξύ των εταίρων του σχεδίου Nabucco.
o Η τριμερής Σύνοδος Κορυφής μεταξύ των Προέδρων του Αζερμπαϊτζάν, του Τουρκμενιστάν και της Τουρκίας, στα τέλη Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία της τελευταίας, ενδεχομένως να οδηγήσει σε επίλυση των πολυετών διαφορών μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Τουρκμενιστάν, σχετικά με το νομικό καθεστώς της Κασπίας. Εάν αυτό συμβεί, τότε θα αρθεί ένα μεγάλο εμπόδιο στην εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της περιοχής, ούτως ώστε ο αγωγός Ναbucco να καταστεί βιώσιμος επιχειρηματικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.