Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Αισιοδοξία Μπαραντέι για τα πυρηνικά του Ιράν


Ασοσιεϊτεντ, Γαλλικο

Τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσει να διαπνέεται από τη λογική της «θετικής προσέγγισης», την οποία επέδειξε κατά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις της Γενεύης, επανέλαβε χθες το Ιράν, διά στόματος του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Χασάν Γκασγκαβί.

Ο Ιρανός αξιωματούχος τόνισε ότι η χώρα του δεν έθεσε υπό αμφισβήτηση, κατά τις συζητήσεις με τις μεγάλες δυνάμεις, το «αδιαπραγμάτευτο» δικαίωμα για ειρηνική αξιοποίηση της πυρηνικής τεχνολογίας, κάτι που περιλαμβάνει τον εμπλουτισμό ουρανίου. Διαβεβαίωσε, όμως, ότι η Τεχεράνη «κοιτάζει μπροστά, με την ίδια, εποικοδομητική διάθεση» εν όψει του νέου γύρου διαβουλεύσεων, ο οποίος συμφωνήθηκε να διεξαχθεί εντός του τρέχοντος μηνός.

Νωρίτερα, το Ιράν είχε εξασφαλίσει τα εύσημα του Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, γενικού διευθυντή της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), ο οποίος επισκέφθηκε το Σαββατοκύριακο την Τεχεράνη, σε μια προσπάθεια να δοθεί άμεση συνέχεια στη δυναμική της Γενεύης. Ο Μπαραντέι ανακοίνωσε την Κυριακή ότι επιθεωρητές της υπηρεσίας του θα επισκεφθούν το νέο, υπό ανέγερση, πυρηνικό εργοστάσιο του Ιράν κοντά στην πόλη Κομ, στις 25 Οκτωβρίου. «Στρεφόμαστε από την αντιπαράθεση στη συνεργασία και ζητάω από το Ιράν να συνεχίσει την πολιτική της διαφάνειας. Βρισκόμαστε πλέον στον σωστό δρόμο», δήλωσε ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε χθες ότι η συμφωνία της Γενεύης για τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου ήταν «προκαταρκτική» και ότι χρειάζεται η συγκεκριμενοποίησή της σε επίπεδο ειδικών. Η επί της αρχής συμφωνία πάνω στο πλέον ακανθώδες σημείο του πυρηνικού προγράμματος προβλέπει ότι το Ιράν θα εξάγει ελαφρά εμπλουτισμένο ουράνιο στη Ρωσία, ενδεχομένως και στη Γαλλία, όπου θα υφίσταται περαιτέρω επεξεργασία, προτού επανεισαχθεί στη χώρα.

Σε πείσμα των θετικών ενδείξεων, η ατμόσφαιρα καχυποψίας στις σχέσεις Ιράν - Δύσης πολύ απέχει από το να έχει διαλυθεί, όπως προδίδει προχθεσινό δημοσίευμα των New York Times. Το σχετικό ρεπορτάζ αναφέρεται σε αμφιλεγόμενη έκθεση ειδικών της ΙΑΕΑ, κατά την οποία το Ιράν «έχει συγκεντρώσει αρκετές πληροφορίες, οι οποίες του δίνουν τη δυνατότητα να σχεδιάσει και να κατασκευάσει μια λειτουργική ατομική βόμβα».

Η έκθεση, με τίτλο «Πιθανές στρατιωτικές διαστάσεις του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος», υπεβλήθη στον Μπαραντέι, ο οποίος αρνήθηκε να τη δώσει στη δημοσιότητα, αμφισβητώντας την αξιοπιστία και την πληρότητά της.

Πηγή :http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.