Τεχεράνη: Το «Βραβείο «Μοχάμεντ Αμί» που καθιερώθηκε το 1997 στη μνήμη του θρυλικού εικονολήπτη του Reuters απονεμήθηκε φέτος στους Ιρανούς μπλόγκερ, οι οποίοι με μεγάλη γενναιότητα και υπό απίστευτη πίεση έγιναν η μοναδική πηγή ειδήσεων για τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές στο Ιράν.
Η Ιρανή δημοσιογράφος Ντελμπάρ Ταβακολί, η οποία εγκατέλειψε τη χώρα της αφού έχασε τη δουλειά της, παρέλαβε την Παρασκευή το Βραβείο Μοχάμεντ Αμί για λογαριασμό των μπλόγκερ που τιμήθηκαν «για τη γενναιότητά τους και την αφοσίωσή τους υπό δύσκολες συνθήκες και την απίστευτη πίεση που δέχτηκαν ενώ κάλυπταν τις προεδρικές εκλογές».
«Οι Ιρανοί μπλόγκερ επανακαθόρισαν τον ορισμό της δημοσιογραφίας των πολιτών και της κοινωνικής δικτύωσης όταν έγιναν η μοναδική πηγή ειδήσεων μετά τις εκλογές στο Ιράν» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Κρίστοφερ Πλάιτγκεν, διευθυντής του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.
Το βραβείο καθιερώθηκε το 1997 προς τιμή του Μοχάμεντ Αμίν, ενός θρυλικού εικονολήπτη του πρακτορείου, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αεροπειρατείας.
Δεκάδες δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ και μπλόγκερ έχουν εγκαταλείψει το Ιράν ή προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα, φοβούμενοι αντίποινα για όσα μετέδωσαν μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Πολλοί δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί, ενώ άλλοι κρύβονται.
Η ιρανική κυβέρνηση, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει κλείσει πολλές εφημερίδες, κατηγορεί τα μέσα ενημέρωσης ότι ψεύδονται για τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν τις προεδρικές εκλογές.
«Αφιερώνω αυτό το βραβείο στους Ιρανούς δημοσιογράφους που εργάζονται σκληρά για να μάθει ο κόσμος τι γίνεται στο Ιράν. Είναι πολύ δύσκολο να εργάζεται κανείς ως δημοσιογράφος στο Ιράν. Ο κύριος λόγος είναι η λογοκρισία. Θέλω να επιστρέψω στη χώρα μου. Κατέβασα την πένα μου για πρώτη φορά εδώ και 13 χρόνια» δήλωσε η Τακαβόλι, η οποία πριν τις εκλογές κάλυπτε γυναικεία και τουριστικά θέματα για τις εφημερίδες Σαρμαγιέχ και Ετεμάντ-ε Μέλι.
Πηγή : news.in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.