Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009
Θα είναι ο Μπλέαρ, ο πρώτος πρόεδρος της Ευρώπης;
Του Carsten Volkery DER SPIEGEL
Μετά το Ναι των Ιρλανδών στη Συνθήκη της Λισσαβώνας, αρκετοί Βρετανοί θεωρούν ότι ο πρώην πρωθυπουργός τους Τόνι Μπλέαρ, βρίσκεται πολύ κοντά στο να καταστεί ο πρώτος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο η εκλογή του δεν θεωρείται δεδομένη, αφού ανάμεσα στους Ευρωπαίους εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες ως προς την ανάθεση του αξιώματος, σε έναν παλιό φίλο του Τζορτζ Μπους.
Σε «ένα χαμογελαστό φάντασμα που στοιχειώνει την Ευρώπη, και έχει την διαβολική ιδιότητα να εφευρίσκει εκ νέου τον πολιτικό του προσανατολισμό», αναφέρθηκε ο Δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον στην στήλη του στην Daily Telegraph. Υποστήριξε ακόμη ότι παρά την εντύπωση του εκλογικού σώματος ότι «κατάφερε τελικά να απαλλαγεί από αυτόν», εντούτοις εκείνος – εννοώντας τον Τόνι Μπλέαρ - επιστρέφει σαν «Ευρωπαίος αυτοκράτορας».
Για τις περισσότερες Βρετανικές εφημερίδες, ασχέτως τοποθέτησης, η ανάδειξη του Μπλέαρ στην προεδρία της ΕΕ. θεωρείται εκ των προτέρων δεδομένη. Όπως έγραψε η Sun, επικαλούμενη ανώνυμη κυβερνητική πηγή, «ο Τόνι θα επιλεγεί στα τέλη Οκτωβρίου», ενώ ο Observer αναφέρθηκε στον Μπλέαρ ως τον «βέβαιο υποψήφιο».
Ο ίδιος ο 56χρονος Μπλέαρ, δεν έχει ακόμη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την θέση, και αυτή την στάση αναμένεται να τηρήσει μέχρις ότου νοιώσει απόλυτα σίγουρος. Υποστήριξη στο πρόσωπο του έχει ήδη εκφράσει η Βρετανική Εργατική κυβέρνηση, με τον Υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ να τον χαρακτηρίζει μια «εξαιρετική επιλογή», ενώ το όνομα του Μπλέαρ, άρχισε να ακούγεται και στις Βρυξέλλες.
Τα κύρια Εμπόδια
Παρά την δυναμική που έχει αναπτυχθεί, τόσο στην ηπειρωτική Ευρώπη όσο και στην Βρετανία, υπάρχουν αρκετοί που δεν βλέπουν θετικά μια τέτοια εξέλιξη. Ο κύριος λόγος είναι ότι ο Μπλέαρ, προέρχεται από μία μεγάλη χώρα-μέλος, γεγονός που δεν τον καθιστά αρεστό στις μικρότερες χώρες. Όταν δημιουργήθηκε η θέση, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούγκερ είχε δηλώσει στους Financial Times ότι «υπάρχει ανεπίσημη καταρχήν συμφωνία πως ο πρώτος πρόεδρος της ΕΕ. δεν θα προέρχεται από μία από τις μεγαλύτερες χώρες-μέλη».
Την ίδια στιγμή, φανατικοί οπαδοί της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης επισημαίνουν ότι ο Μπλέαρ προέρχεται από μία από τις πλέον Ευρωσκεπτικιστικές χώρες-μέλη. Η Βρετανία, τονίζουν, δεν μετέχει ούτε στην Ευρωζώνη ούτε στη Συνθήκη του Σέγκεν, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί προνόμια που επιβαρύνουν κατά πολύ τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Επιπρόσθετα, ο Μπλέαρ περιέπεσε σε δυσμένεια όταν υποστήριξε άνευ όρων την εισβολή των Αμερικανών στο Ιράκ. Γερμανός διπλωμάτης, διατηρώντας την ανωνυμία του, δήλωσε ότι «κάποιος ο οποίος ξεγέλασε την κοινή γνώμη για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, δεν θα πρέπει να του επιτρέπεται να μιλά εκ μέρους της ΕΕ.».
Μετά πάντως το Ναι των Ιρλανδών, η βιομηχανία των ψιθύρων ενεργοποιήθηκε εκ νέου, με την Sun να προβλέπει μάλιστα ότι ο Μπλέαρ θα είναι στην προεδρία για δύο θητείες. Έγραψε επίσης ότι στις Βρυξέλλες, η σύζυγος του Μπλέαρ, αποκαλείται ήδη «Σιερί Αντουανέτα».
Πέραν από τις κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ιρλανδίας, κανένα άλλο κράτος-μέλος δεν έχει ταχθεί ανοικτά και ξεκάθαρα υπέρ του Μπλέαρ. Φήμες φέρουν τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να τον υποστηρίζει. Ωστόσο το Καλοκαίρι, οι φήμες τον έφεραν να προτιμά τον πρώην Ισπανό πρωθυπουργό Φελίπε Γκονζάλεζ.
Να αντιδρά έντονα στην προεδρία Μπλέαρ, φέρουν οι Βρετανικές εφημερίδες την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Όπως όμως ξεκαθάρισαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, η Μέρκελ δεν θα σταθεί εμπόδιο, εάν η υποψηφιότητα τύχει της καθολικής αποδοχής. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι ο Ευρωπαίος πρόεδρος θα πρέπει να επιλεγεί ανάμεσα από τους ενεργούς αρχηγούς κρατών. Μια επίμονη φήμη φέρει μάλιστα την Μέρκελ να προτιμά τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Γιαν-Πέτερ Βαλκενέντε.
Δεκέμβριο η απόφαση
Επίσημα, οι διαπραγματεύσεις για την προεδρία της Ε.Ε. δεν έχουν ακόμη αρχίσει, αφού η Συνθήκη θα πρέπει να επικυρωθεί από την Πολωνία και την Τσεχία. Με βάση λοιπόν τα ισχύοντα, θεωρείται απίθανο ότι η εκλογή θα γίνει πριν από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Οκτωβρίου. Ο προεδρεύων, Σουηδός Πρωθυπουργός Φρέντερικ Ράινφελτ, πιστεύει μάλιστα ότι μέχρι τον Δεκέμβριο δεν θα πρέπει να αναμένονται αποφάσεις.
Το μεγαλύτερο ατού για τον Μπλέαρ είναι ότι πρωταγωνιστεί στη διεθνή σκηνή, σε αντίθεση με τον Μπαλκενέντε, τον Γκονζάλες, ή τον πρώην Φινλανδό πρωθυπουργό Λίπονεν, που ενδεχόμενα να κριθούν «ανεπαρκείς». Επιπρόσθετα, μπορεί εξίσου άνετα να σταθεί δίπλα τόσο στον Ομπάμα όσο και στον Πούτιν.
Το κρίσιμο πάντως ερώτημα είναι αν ο Μπλέαρ θα μπορέσει τελικά να εξωραίσει την εικόνα του, αποβάλλοντας τον χαρακτηρισμό «το σκυλάκι του Μπους». Ακόμη και οι ίδιοι οι Βρετανοί εμφανίζονται προβληματισμένοι για την προοπτική ο πρώην πρωθυπουργός τους να επιστρέψει ενεργά στην πολιτική σκηνή, και μάλιστα στην πρώτη θέση. Δημοσκόπηση των Times κατέδειξε ότι μόνο 43% τάσσονται υπέρ της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ. από τον Μπλέαρ.
Ιδιαίτερα προβληματισμένοι από τις κυοφορούμενες εξελίξεις είναι οι Τόρηδες, οι οποίοι με βάση πρόσφατες δημοσκοπήσεις, θα κερδίσουν τις εκλογές το 2010. Τρομάζουν απλά και μόνο στην ιδέα ότι ο Συντηρητικός πρωθυπουργός Ντέιβιτ Κάμερον, θα πρέπει να μοιράζεται την Ευρωπαική σκηνή με το πρώην «χρυσό αγόρι» των Εργατικών. «Ο κύριος Μπλέαρ καταφέρνει πάντα να βρίσκεται στην ναυαγοσωστική λέμβο όταν το καράβι βυθίζεται», έγραψε ο αρθρογράφος των Times Ουίλιαμ Ρίς-Μογκ, σε αντίθεση με τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος εργάστηκε ως δημοσιογράφος στις Βρυξέλλες και είναι γνώστης των διάφορων μηχανισμών. Στοιχημάτισε μάλιστα 5 στερλίνες ότι ο Μπλέαρ δεν θα χρηστεί πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως χαρακτηριστικά έγραψε: «η Ευρωπαϊκή Ένωση προτιμά έναν μειλίχιο Λουξεμβουργιανό Σοσιαλιστή ή έναν παροπλισμένο Φινλανδό Υπουργό Περιβάλλοντος».
The New York Times Syndicate
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.