Διαστάσεις αστυνομικού και νομικού θρίλερ προσλαμβάνει η υπόθεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εξέδωσαν οι σουηδικές αρχές εις βάρος του Αυστραλού πρώην χάκερ και από τους ιδρυτές της ιστοσελίδας Wikieaks, Τζούλιαν Ασάντζ. Σύμφωνα με τον Βρετανό δικηγόρο του Μαρκ Στίβενς, δεν υπήρξε ένταλμα, αλλά μόνο «κόκκινο σήμα» της Ιντερπόλ, η οποία επιβεβαίωσε την πληροφορία. Το «κόκκινο σήμα» επιτρέπει την προώθηση ενταλμάτων που εκδίδουν οι αρχές ενός κράτους σε άλλες χώρες, ώστε να διευκολυνθούν η σύλληψη και η έκδοση του ατόμου που κατηγορείται για συγκεκριμένα αδικήματα.
Κάνει λόγο για εκστρατεία λάσπης
Στην περίπτωση του Ασάντζ, οι κατηγορίες είναι βιασμός, κακοποίηση και παράνομος εξαναγκασμός, κατηγορίες που ο Αυστραλός αρνείται, κάνοντας λόγο για εκστρατεία λάσπης εις βάρος του. Ομως, η αλληλουχία των χθεσινών εξελίξεων μαρτυρεί ότι παίζεται μεγάλο παιχνίδι και μάλιστα στη Βρετανία, όπου σύμφωνα με τις εφημερίδες «Γκάρντιαν» και «Ιντιπέντεντ» βρίσκεται ο Ασάντζ από τον περασμένο Οκτώβριο.
Το ιστορικό του εντάλματος αρχίζει με την έκδοσή του από τις σουηδικές αρχές, που ζητούν να εκδοθεί ο Ασάντζ στη Σουηδία, όπου περνάει μεγάλο μέρος του χρόνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ένταλμα στηρίχθηκε στις κατηγορίες δύο γυναικών για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά του Ασάντζ το καλοκαίρι, όταν βρισκόταν στη Σουηδία.
Ως προς τις χθεσινές εξελίξεις, η αρχική εκδοχή ήταν ότι οι βρετανικές αρχές που ενημερώθηκαν ζήτησαν αναδιατύπωση του εντάλματος, ώστε να αποσαφηνιστεί ποιες είναι οι αυστηρότερες ποινές για τα τρία αδικήματα για τα οποία κατηγορείται ο Αυστραλός. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι Σουηδοί προχώρησαν σε αναδιατύπωση, προκειμένου να ικανοποιήσουν το αίτημα των Βρετανών. Ομως, χθες το βράδυ, ο Στίβενς αρνήθηκε την ύπαρξη εντάλματος, λέγοντας ότι η έκδοση του κόκκινου σήματος της Ιντερπόλ σκοπό είχε να προειδοποιήσει τις βρετανικές αρχές, ώστε να εποπτεύουν τις κινήσεις του Ασάντζ.
Ο δικηγόρος είπε επίσης ότι η Σκότλαντ Γιαρντ εξ αρχής επέστρεψε το ένταλμα σύλληψης στις σουηδικές αρχές, επειδή ήταν ασύμβατο προς τη νομοθεσία και ελλιπές. Πέραν αυτού, ο Ασάντζ δεν κατηγορείται επισήμως από καμία αρχή στη Σουηδία, όπου χθες, εκτός των άλλων, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε έφεση κατά του εντάλματος.
Τελικώς, πού βρίσκεται ο Ασάντζ; Σύμφωνα με τον «Ιντιπέντεντ» κρύβεται κάπου στη νοτιοανατολική Αγγλία, όπου εργάζεται νυχθημερόν για την ιστοσελίδα του. Κρύβεται γιατί έχει δεχθεί απειλές κατά της ζωής του, όπως δήλωσε η εκπρόσωπός του, αλλά και η μητέρα και ο εικοσάχρονος γιος του που ζουν στην Αυστραλία.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100014_03/12/2010_424566
(03/12/2010)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.