Ως ένδειξη ότι η Ιταλία αναγνωρίζει τους «κινδύνους» από την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία, αντιμετώπιζε, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, η αμερικανική διπλωματία τον ελληνοϊταλικό αγωγό ITGI, όπως αποκαλύπτει τηλεγράφημα της πρεσβείας στη Ρώμη με ημερομηνία 12 Φεβρουαρίου 2010 και το οποίο ήρθε στη δημοσιότητα μέσω του... WikiLeaks.
Στο ίδιο τηλεγράφημα γίνεται εκτενής αναφορά στις στενές σχέσεις με τη Ρωσία της πετρελαϊκής ΕΝΙ, «η οποία έχει αντιπροσωπεία στη Μόσχα, μεγαλύτερη από το υπεράριθμο προσωπικό της ιταλικής πρεσβείας στη ρωσική πρωτεύουσα». Ταυτόχρονα το τηλεγράφημα που αφιερώνει μεγάλο μέρος του στα γεωπολιτικά θέματα των αγωγών και της ενέργειας, γίνεται ανάλυση για την υποστήριξη της Ιταλίας στη Μόσχα στη διαμάχη της με την Ουκρανία αλλά και τον αγωγό Blue Stream (Τουρκία, Ρωσία). Σύμφωνα με το συντάκτη της ανάλυσης η ρωσο-ουκρανική διαμάχη λειτούργησε υπέρ της αναβίωσης του ενδιαφέροντος για τους αγωγούς Nord Stream και South Stream.
Ωστόσο το απόρρητο τηλεγράφημα αναφέρει ότι η Ιταλία δεν είναι εντελώς... «τυφλή» απέναντι στους κινδύνους από την εξάρτησή της από τη Ρωσία και πραγματοποιεί βήματα που θα μπορούσαν να μειώσουν την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία.
Τα βήματα αυτά, σύμφωνα με την ανάλυση, συνοψίζονται αφενός στην απόφαση της Ιταλίας να επιστρέψει η χώρα στην πυρηνική ενέργεια αφετέρου στην απόφαση για αύξηση της χρήσης του LNG με τη δημιουργία του Andria Lng Terminal.
Επιπλέον σύμφωνα με τον Αμερικανό διπλωμάτη που συνέταξε την αναφορά, μπορεί η Ιταλία να μην υποστηρίζει τον αγωγό φυσικού αερίου Nabucco, που ανταγωνίζεται το ρωσικό South Stream ωστόσο υποστηρίζει το μικρότερο αγωγό Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας, που θα μεταφέρει αέριο από την Κασπία στη Δ. Ευρώπη. Η εταιρεία Edison που συμμετέχει στο project, προσπαθεί να αποφασίσει εάν θα πρέπει να δεσμευτεί στο έργο, την ίδια στιγμή που παραμένει αδιευκρίνιστο εάν υπάρχει εξασφάλιση των προμηθειών αερίου από τους Αζέρους ενώ δεν είναι βέβαιη και η διάθεση της Τουρκίας να επιτρέψει ροή αερίου προς τη Δύση, αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Πάντως σύμφωνα με τους Αμερικανούς, η Edison πιστεύει ότι ο αγωγός έχει πιθανότητες επιτυχίας και σε αντίθεση με το Nabucco είναι αρκετά μικρός για να μην προκαλέσει την αντίδραση της Ρωσίας. Η ιταλική κυβέρνηση και ο ισχυρός υπουργός ανάπτυξης Σκαγιόλα υποστηρίζει τον ITGI, αναφέρει το έγγραφο που δημοσιεύεται στο WikiLeaks, ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι εάν ο South Stream ξεκινήσει να λειτουργεί τότε θα καταδικάσει το Nabucco καθώς θα καλύψει τη ζήτηση αερίου στην Ευρώπη.
Χ. Φλουδόπουλος-http://www.capital.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.