Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Among the Truthers



Jonathan Kay
Among the Truthers
Harper/Collins, 2011


Του Jacob Heilbrunn
The New York Times Book Review


Το «Among the Truthers» είναι ένα αξιόλογο βιβλίο, κυρίως διότι ο συγγραφέας του, Jonathan Kay, εμφανίζεται μέσα από αυτό με τη άθικτη λογική του, μετά από αρκετά χρόνια ερευνών για θεωρίες συνωμοσίας αναφορικά με πολλά ζητήματα που απασχολούν τον αμερικανικό λαό, από τον τόπο γεννήσεως του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Barack Obama, στα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου. Σαν ένας σύγχρονος Gulliver, έχει ταξιδέψει σε πάρα πολλές χώρες, έχει αποκτήσει εμπειρίες και έχει πάρει πολυάριθμες συνεντεύξεις από σημαντικά πρόσωπα του πολιτικού κόσμου. Ο Kay, συγγραφέας και αρθρογράφος στη συντηρητική καναδική εφημερίδα, National Post, δεν έχει γράψει μια σάτιρα για τις αξίες της ανθρωπότητας. Αντίθετα, ηχεί τους συναγερμούς για αυτό που ο ίδιος αποκαλεί παράνοια, το οποίο δεν είναι τίποτε άλλο από μια ορατή ολιγαρχία.

Ο Kay προειδοποιεί από την αρχή του βιβλίου ότι «κάποιες συνωμοσίες είναι πραγματικές και τρομακτικές». Στόχος του βιβλίου δεν είναι να υποστηρίξει την άποψη πως η πολιτική ελίτ και η μυστικοπάθειά της είναι το πεπρωμένο του κόσμου. Αντίθετα, ο Kay υπενθυμίζει στους αναγνώστες την αλήθεια: ότι, δηλαδή, η πολιτική ελίτ, οι διανοούμενοι τραπεζίτες και οι μεγάλοι επιχειρηματίες συνεργούν διά ανοχής για να καταστήσουν θύματα τους απλούς ανθρώπους. Αυτό, σύμφωνα με τον συγγραφέα, έχει από καιρό εδραιωθεί ως η βάση του πλαισίου της αμερικανικής πολιτικής. Πάντως, ο Robert Welch, ιδρυτής του John Birch Society, υποστήριξε ότι ο αδελφός του Milton Dwight Eisenhower συνεργαζόταν με τη Μόσχα.

Όπως ο Kay αναφέρει, η συνωμοτική σκέψη δοκιμάζεται σήμερα από ένα επικίνδυνο άλμα στη δημοτικότητα. Η τρομοκρατική απειλή έχει αντικαταστήσει την κόκκινη απειλή, δεδομένου ότι τα όσα έλαβαν χώρα την 11η Σεπτεμβρίου είχαν μια «σεισμική» επίδραση στον συλλογικό τρόπο σκέψης της Αμερικής, αλλά και στο μυαλό των ανθρώπων. Ο συγγραφέας αφιερώνει μεγάλο μέρος από το βιβλίο του και δίνει ιδιαίτερη προσοχή στη θεωρία, την οποία χαρακτηρίζει ως την «αληθέστερη», και που υποστηρίζει πως η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής είχε συμβολή στις τρομοκρατικές επιθέσεις εκείνης της ημέρας.

Μερικά από τα κεντρικά κεφάλαια στο βιβλίο του Kay δεν επικεντρώνονται τόσο στο τι ισχυρίζονται οι θεωρητικοί των συνωμοσιών, όσο στο γιατί προσελκύονται σε τέτοια κουραστικά για το μυαλό «σκουπίδια», όπως λέει. Παράλληλα, τους διαχωρίζει σε διαφορετικά στρατόπεδα, συμπεριλαμβανομένων αυτών των «cranks» και των «firebrands». Οι cranks αντιδρούν συχνά στις κρίσεις της ζωής - η καταπολέμηση της συνωμοσία, λέει ο Kay, προσφέρει συχνά μια αίσθηση συμμετοχής στα κοινά και αποστολής για το καλό της ανθρωπότητας. Οι cranks, προσθέτει ο συγγραφέας, είναι συνήθως καθηγητές μαθηματικών, επιστήμονες ηλεκτρονικών υπολογιστών ή δημοσιογράφοι.

Μια τέτοια περίπτωση, σύμφωνα με τον Kay, είναι ο David Ray Griffin, ένας πρώην καθηγητής στη σχολή θεολογίας του Claremont, ο οποίος έχει αφιερώσει τα χρόνια της συνταξιοδότησής στην συγγραφή συνολικά 11 βιβλίων. Τα βιβλία αυτά εξετάζουν κάθε λεπτό των γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου. Κατόπιν, υπάρχει ο Paul Zarembka, ένας καθηγητής οικονομικών στο κρατικό πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Buffalo, ο οποίος έχει διερευνήσει «τέτοια απόκρυφα θέματα, όπως την τιμή των μεμονωμένων μετοχών των αερογραμμών την παραμονή της 11ης Σεπτεμβρίου. Έπειτα, είναι και ο Barrie Zwicker, ένας Καναδός δημοσιογράφος, ο οποίος, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο συγγραφέας, επέμενε να πάρει συνέντευξη από τον Kay, την στιγμή που ο Kay έπαιρνε συνέντευξη από αυτόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.