Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Πράσινο πλήγμα για Αγκελα Μέρκελ, πυρηνική ενέργεια


Τρίτο κόμμα πλέον οι Χριστιανοδημοκράτες

BBC, Guardian, New York Times


Η σαρωτική νίκη του κυβερνητικού συνασπισμού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και των Πρασίνων στις τοπικές εκλογές του κρατιδίου της Βρέμης επέφερε ακόμη ένα σοβαρό πλήγμα για την καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, και το συντηρητικό Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, το οποίο κατέλαβε την ταπεινωτική τρίτη θέση. Παρόλο που η εκλογική αναμέτρηση στο μικρότερο κρατίδιο της Γερμανίας δεν επηρεάζει άμεσα το κυβερνών κόμμα, στα γραφεία των Χριστιανοδημοκρατών επικρατεί βαρύ κλίμα, καθώς είναι η πρώτη φορά που καταλαμβάνουν την τρίτη θέση στην ιστορία των περιφερειακών εκλογών. «Παλέψαμε σκληρά γι’ αυτές τις εκλογές και είμαστε πολύ απογοητευμένοι», δήλωσε η υποψήφια του CDU, Ρίτα Μορ-Λούλμαν, αναφερόμενη στο χειρότερο αποτέλεσμα της παράταξής της από το 1959. Με μόλις 20%, το, παραδοσιακά δεύτερο στις εκλογές της περιοχής, Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα περιορίστηκε στην τρίτη θέση, ενώ την εκλογική μάχη κέρδισαν οι Σοσιαλδημοκράτες με ποσοστό που άγγιζε το 38%. Παρ’ όλα αυτά πραγματικοί κερδισμένοι της Κυριακής βγήκαν οι Πράσινοι, οι οποίοι, αυξάνοντας το ποσοστό τους κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες από τις προηγούμενες εκλογές, βρέθηκαν στη δεύτερη θέση της αναμέτρησης. Πρόκειται για αναπάντεχη έκπληξη για το οικολογικό κόμμα της Κλόντια Ροθ, το οποίο θα συνεχίσει να συγκυβερνά το κρατίδιο της Βρέμης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.



Οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές της χώρας αποδίδουν τη σαρωτική επιτυχία του κόμματος των Πρασίνων στην αυξανόμενη ανησυχία του γερμανικού λαού για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Το αμφιλεγόμενο ζήτημα επανήλθε στο προσκήνιο ύστερα από την πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, κατά την οποία απελευθερώθηκε μολυσμένο από ραδιενέργεια νερό στη θάλασσα προκαλώντας τεράστιες οικολογικές καταστροφές. Η Αγκελα Μέρκελ εξέφρασε την πεποίθησή της πως οι εκλογικές απώλειες του κόμματός της προήλθαν από την αρνητική στάση των πολιτών απέναντι στην πυρηνική ενέργεια, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα λάβει «άμεσα και ξεκάθαρα μέτρα στον τομέα της ενεργειακής πολιτικής». Οι δηλώσεις αυτές έρχονται ύστερα από εντολή της Γερμανίδας καγκελάριου για εκτεταμένους ελέγχους ασφαλείας σε όλους τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας, ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπογραφεί σχετικό ψήφισμα, το οποίο θα οδηγήσει στον σταδιακό τερματισμό της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας μέχρι το 2022.

Ενώ ο λαός της Γερμανίας δίνει ένα ηχηρό μήνυμα κατά της πυρηνικής ενέργειας, εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της χώρας προειδοποιούν πως το ενεργειακό σύστημα της χώρας δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει με την απώλεια των πυρηνικών αντιδραστήρων. Εκπρόσωποι του γερμανικού Φόρουμ Ατομικής Ενέργειας εκδήλωσαν την ανησυχία τους πως η μετακίνηση προς άλλες εναλλακτικές πηγές ενέργειας θα οδηγήσει σε μακράς διάρκειας διακοπές ρεύματος κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, όταν η ηλιακή ενέργεια είναι ελάχιστη και η αιολική ενέργεια παραλύει σε ημέρες άπνοιας. «Μια βιαστική έξοδος από την πυρηνική ενέργεια θα οδηγήσει και στη δραματική εξάρτησή μας από το πετρέλαιο και τα υπόλοιπα ορυκτά καύσιμα», τόνισε ο πρόεδρος του Φόρουμ, Ραλφ Γκουέλντνερ, υπενθυμίζοντας πως οι πυρηνικοί αντιδραστήρες εξασφαλίζουν το 22% των γερμανικών ενεργειακών αναγκών.

Οι Γερμανοί πολίτες, πάντως, φαίνεται να διαφωνούν με αυτές τις προβλέψεις, υποστηρίζοντας όλο και περισσότερο την «αντιπυρηνική» πολιτική του κόμματος των Πρασίνων. Τα ποσοστά του κόμματος, μάλιστα, οδήγησαν αρκετούς εκπροσώπους να δηλώσουν ανοιχτά πως εξετάζουν το ενδεχόμενο εκλογής Πράσινου υποψηφίου για να αναμετρηθεί μετωπικά με τη Μέρκελ, στη μάχη για τη θέση του καγκελάριου στις επικείμενες γενικές εκλογές του 2013. Δημοσκοπήσεις πρόθεσης ψήφου σε εθνικό επίπεδο, δείχνουν πως αν γίνονταν εκλογές αυτή την στιγμή, παρά το σταθερό προβάδισμα των Χριστιανοδημοκρατών, το κόμμα της Μέρκελ θα έχανε από μια πιθανή συνεργασία των Πρασίνων με τους Σοσιαλδημοκράτες. Το ερώτημα που προκύπτει στο μυαλό πολλών αναλυτών είναι αν η Μέρκελ είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με τους Πράσινους στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2013, εξασφαλίζοντας τη νίκη του συνδυασμού της αλλά ρισκάροντας έντονες τριβές εντός της κυβέρνησης.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_29/05/2011_443909

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.