Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Σε κίνδυνο η οικονομική ανάκαμψη λόγω ανησυχιών για τα πετρελαϊκά αποθέματα



Τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες κάλεσε να αυξήσουν την προσφορά πετρελαίου η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΔΥΕ), σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί ο «εκτροχιασμός της οικονομικής ανάκαμψης».


Η υπηρεσία ανέφερε ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου απειλούν την παγκόσμια ανάκαμψη περιορίζοντας την αγοραστική δύναμη, ευνοώντας πληθωριστικά φαινόμενα και πιέζοντας προς τα πάνω τα επιτόκια. Η ανακοίνωση της ΔΥΕ καλεί τον ΟΠΕΚ, που συνεδριάζει σε τρεις εβδομάδες, να απελευθερώσει τα στρατηγικά του αποθέματα.

«Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΥΕ καλεί τους παραγωγούς πετρελαίου σε άμεση κινητοποίηση, ώστε να αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις περαιτέρω απότομης συρρίκνωσης της αγοράς», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΔΣ της υπηρεσίας. Το 12μελές συμβούλιο του ΟΠΕΚ αναμένεται να συνεδριάσει στη Βιέννη στις 8 Ιουνίου, για να συντονίσει τη μελλοντική παραγωγή.

Η προειδοποίηση της ΔΥΕ εκδίδεται μία ημέρα αφότου ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μεταβεί στη Βιέννη για να παραστεί στη σύνοδο του ΟΠΕΚ. Το Ιράν είναι ο δεύτερος σημαντικότερες παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, διαθέτοντας περίπου το 10% των παγκόσμιων αποθεμάτων μαύρου χρυσού. Η Τεχεράνη κατέχει αυτή την περίοδο την προεδρία του ΟΠΕΚ.

Από τη μεριά της, η ΔΥΕ ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να συνεργασθεί με τους παραγωγούς, αλλά και με τους καταναλωτές που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ ώστε αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της εκτίναξης της τιμής του πετρελαίου.

www.kathimerini.gr με στοιχεία από BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.