Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Τρίτη 31 Μαΐου 2011
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ: Το άλλοθι της Άγκυρας.
Του Μιχάλη Ιγνατίου,mignatiou@aol.com
Ηκατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν είναι αυτή που «ονειρεύτηκε» ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο οποίος -αν και το παλεύει ακόμα ελπίζοντας σε θαύμα- αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα που έχει καταλάβει εδώ και καιρό ο υπουργός του των Εξωτερικών: ότι η Τουρκία δεν πολιτεύεται ούτε διαπραγματεύεται με καλή πίστη, όπως πράττει η Αθήνα μέχρι σημείου παρεξήγησης, κάτι που δικαιολογημένα δίνει τροφή σ' αυτούς που αμφισβητούν τις «καλές προθέσεις» του Γιώργου Παπανδρέου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που πηγάζουν μέσα από απόρρητα έγγραφα και συνομιλίες με διπλωμάτες στην Τουρκία, είναι απόλυτα επιβεβαιωμένο πως η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει υποχωρήσει στο παραμικρό από την ημέρα που ξεκίνησαν οι ελληνοτουρκικές συνομιλίες. Οποιοσδήποτε άλλος πρωθυπουργός στη θέση του κ. Παπανδρέου θα είχε αποχωρήσει από το διάλογο και θα είχε καταγγείλει τη γείτονα χώρα, αφού με τη στάση του της δίνει το δικαίωμα να έχει δικαιολογίες στην προπαγάνδα της στο εξωτερικό.
Ρωτήστε παντού. Στον Λευκό Οίκο, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο Κογκρέσο, στις «δεξαμενές σκέψης». Οι πάντες θα σας μιλήσουν για την καλή θέληση με την οποία διαπραγματεύεται η Τουρκία για το Αιγαίο και το Κυπριακό. Τόσο ο κ. Παπανδρέου, όσο και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας προσφέρουν το πολυπόθητο άλλοθι στην Άγκυρα, η οποία χωρίς την παραμικρή υποχώρηση έχει διπλό κέρδος:
ουδείς την ενοχλεί στο εξωτερικό και την ίδια στιγμή έχει συνεχώς μικρά αλλά σταθερά κέρδη από τις διαπραγματεύσεις, που ενισχύουν τις θέσεις της και τις διεκδικήσεις της.
Στην Κύπρο ήδη κέρδισε με τη συναίνεση του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας την εκ περιτροπής προεδρία και την παραμονή 50 χιλιάδων εποίκων. Ποιος άλλος ηγέτης χώρας θα αποδεχόταν την κατάργηση των δημοκρατικών διαδικασιών και θα αποδεχόταν να επιβάλλει τις θέσεις του στην πλειοψηφία το 18%; Η Δημοκρατία λειτουργεί με άλλους όρους και ουδείς έχει το δικαίωμα να την καταργήσει. Η αποδοχή της παραμονής των εποίκων σημαίνει και κατάφωρη παραβίαση του Καταστικού Χάρτη του ΟΗΕ. Είναι τυχαίο ότι στο πρόβλημα της Δυτικής Σαχάρας ο Διεθνής Οργανισμός που για την Κύπρο απαιτεί την παραμονή των εποίκων, εκεί αρνείται ψήφο σε όσους κουβαλήθηκαν με τη βία από το Μαρόκο;
Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν στις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις. Η ελληνική ομάδα δείχνει μία ανεπάρκεια σε σημείο που ο κάθε καλόπιστος παρατηρητής να κυριαρχείται από εκνευρισμό και αγωνία για το αποτέλεσμα. Και δεν είναι τυχαία η επιρροή συγκεκριμένης ομάδας των αυτοαποκαλούμενων «αντι-εθνικιστών» οι οποίοι ούτε σπονδυλική στήλη διαθέτουν, ούτε ίχνος πατριωτισμού. Είναι της απαράδεκτης «λογικής» να κλείσουν «ένα-ένα τα προβλήματα για να προχωρήσουμε μπροστά».
Δυστυχώς δεν τους δίδαξε τίποτα η εποχή που ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προσπάθησε να εφαρμόσει το σλόγκαν «μηδενικά προβλήματα» και βρέθηκε με τη συμφωνία της Μαδρίτης στο χέρι, η οποία πιστεύεται από αρκετούς, ακόμα και πρώην συνεργάτες του, ότι υποθήκευσε το Αιγαίο. Το κείμενο εκείνο έφερε την ακύρωση της εγκατάστασης των S-300, το ρατσιστικό και φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν και «τσιμέντωσε» τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, που είχε δημιουργήσει η συμφωνία για τα Ίμια.
Οι ηγέτες στην Αθήνα και τη Λευκωσία που κυριαρχούνται από τη «λογική» της ηττοπάθειας, πρέπει να σταματήσουν τα «πάρε-δώσε» με τους Τούρκους που οδήγησαν στη σημερινή δεινή θέση την Ελλάδα και την Κύπρο. Διαφορετικά δικαιούται ο καθένας να αμφισβητεί και τις προθέσεις τους...
ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ι:
Πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον το συνέδριο της ΠΣΕΚΑ και της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής που στόχευε στην ενημέρωση αξιωματούχων του Λευκού Οίκου, βουλευτών και γερουσιαστών για την πραγματική κατάσταση του Κυπριακού. Οι ομογενείς παρουσίασαν τις θέσεις τους και φαίνεται ότι πήραν σοβαρές αποφάσεις που αφορούν την καλύτερη οργάνωσή τους και τη συνεργασία με το Εβραϊκό Λόμπι. Μόνη παραφωνία η εταιρεία «Μανάτος και Μανάτος» που εκμεταλλεύθηκε ακόμα μία φορά τις αγαθές προθέσεις των ομογενών. Το «καπέλωμα» δημιουργεί προβλήματα και αναγκάζει σοβαρούς Ελληνοαμερικανούς παράγοντες να κρατούν απόσταση από τις πολύ καλές προσπάθειες του Ελληνικού Λόμπι.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΙ:
Ήταν λάθος του προέδρου της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ η αναφορά στην ανάγκη αύξησης του τιμήματος που λαμβάνει η εταιρεία λόμπι «Μανάτος και Μανάτος» από την κυπριακή κυβέρνηση και από ομογενείς επιχειρηματίες για την προώθηση του Κυπριακού. Η εταιρεία προσφέρει ελάχιστα στον αγώνα της Κύπρου. Μετά από πολλά χρόνια διασκέψεων, που κοστίζουν πάρα πολλά χρήματα, έφτασε η στιγμή να αλλάξει ο τρόπος ενημέρωσης των βουλευτών, των γερουσιαστών και των αξιωματούχων του Λευκού Οίκου... Το σημερινό καθεστώς προσφέρει ελάχιστα στον αγώνα εναντίον της κατοχής...
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 29/05/2011
Ετικέτες
Αιγαίο,
Ελληνοτουρκικά,
Κύπρος,
Τουρκία
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.