Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

«Oδικός χάρτης» της Τουρκίας για τη Λιβύη



Με υποσχέσεις για μεγάλα έργα, με «ροζ» σκάνδαλα βουλευτών του ακροδεξιού ΜΗΡ, με την υποψηφιότητα 16 υπόδικων στρατηγών, πανεπιστημιακών και δημοσιογράφων που προσβλέπουν στην κοινοβουλευτική ασυλία, εκτυλίσσεται η προεκλογική εκστρατεία στην Τουρκία. Μέσα στη ζάλη των εκλογών της 12ης Ιουνίου, η τωρινή τουρκική ηγεσία δεν λησμονεί τους μεγάλους στόχους της εξωτερικής πολιτικής, καταθέτοντας στη διεθνή κοινότητα «οδικό χάρτη» για τη Λιβύη, με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Αγκυρα του προέδρου του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μουσταφά Αμπντούλ Τζαλίλ. Ο κ. Τζαλίλ συναντήθηκε με τον πρόεδρο Γκιουλ, τον Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Αχ. Νταβούτογλου, την ώρα που σε εξέλιξη βρισκόταν πρωτοβουλία του Νοτιοαφρικανού προέδρου Τζέικομπ Ζούμα για την ειρηνική διευθέτηση της λιβυκής κρίσης και ενδεχομένως την αποχώρηση του Καντάφι με προορισμό τη Νότια Αφρική.

«Δεν υπάρχει χώρος για την παλαιά κυβέρνηση, πρέπει να εγκαθιδρυθεί στη Λιβύη χωρίς χρονοτριβή μια νέα τάξη πραγμάτων, απαλλαγμένη από την καταπίεση και τη σκληρότητα», είπε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο πρόεδρος Γκιουλ στον κ. Τζαλίλ. Αυτός απάντησε ότι ο ίδιος και το συμβούλιο τάσσονται υπέρ του τουρκικού «οδικού χάρτη», αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας και ζήτησε οικονομική στήριξη.

Ο τουρκικός «οδικός χάρτης» προβλέπει άμεση κατάπαυση του πυρός, άρση της πολιορκίας πόλεων που ελέγχουν οι αντάρτες από τις δυνάμεις του καθεστώτος και έναρξη της «διαδικασίας μετάλλαξης», που θα οδηγήσει σε ελεύθερες εκλογές. Η τουρκική πλευρά δεν αναγνώρισε επισήμως το Μεταβατικό Συμβούλιο, τηρώντας ίσες αποστάσεις και έχοντας το βλέμμα στραμμένο σε οικονομικές συμφωνίες, παρελθούσες και μελλοντικές με τη Λιβύη.

Ως προς τη νοτιοαφρικανική παρέμβαση και τη μετάβαση του κ. Ζούμα στην Τρίπολη της Λιβύης την ερχόμενη Δευτέρα, έγινε γνωστό ότι ο κ. Νταβούτογλου δεν θα μετάσχει στο εγχείρημα, λόγω των εκλογών. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατεβαίνει για πρώτη φορά υποψήφιος στη γενέτειρά του το Ικόνιο και, παραδόξως, στο εγχείρημα αυτό έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη του δημάρχου της πόλης που προέρχεται από το κεμαλικό Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP).

Στα υπόλοιπα προεκλογικά μέτωπα, μάχη δίνουν το ΑΚΡ και το CHP για την ψήφο των Κούρδων στις νοτιοανατολικές επαρχίες. Ενώ οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο κόμμα του 45%, ο Ερντογάν δημοσιοποίησε χθες και άλλο «τρελό σχέδιο» εκτός του «νέου Βοσπόρου», δηλαδή την πολεοδομική αναμόρφωση της Αγκυρας. Το βαλλόμενο από σκάνδαλα ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) αρχίζει να ανησυχεί μήπως δεν αποσπάσει το απαιτούμενο 10% για την είσοδό του στο Κοινοβούλιο, καθώς 10 ενεχόμενοι σε ερωτικά σκάνδαλα βουλευτές του παραιτήθηκαν, ενώ στο Βαν κομματικοί παράγοντες «αυτομόλησαν» προς το κουρδικό BDP. Τέλος, με τη νεότευκτη εθνικιστική Ρεπουμπλικανική Συσπείρωση συστρατεύονται ακραιφνείς κεμαλικοί, υπόδικοι και μη.
E

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_26/05/2011_443459

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.