Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Μήνυμα Μπιν Λάντεν, μετά τον θάνατό του

ΚΑΪΡΟ. Μήνυμα μετά θάνατον απηύθυνε, χθες, ο Οσάμα μπιν Λάντεν, καθώς η Αλ Κάιντα αποφάσισε να μεταδώσει, 17 ημέρες μετά την εξόντωσή του στο Πακιστάν, τη μαγνητοφωνημένη έκκληση του ηγέτη της υπέρ της ανατροπής «περισσότερων τυράννων» της Μέσης Ανατολής. Το μήνυμα, στο οποίο ο Μπιν Λάντεν εκθειάζει τους λαούς της Μέσης Ανατολής για τις εξεγέρσεις τους, είχε καταγραφεί λίγο πριν από τον θάνατό του, με σκοπό να ενθαρρύνει την περαιτέρω κινητοποίηση των μουσουλμάνων κατά της διαφθοράς και της αυταρχικής διακυβέρνησης.

«Νομίζω ότι άνεμος αλλαγής πνέει σε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο, με την άδεια του Αλλάχ», δήλωσε στο διάρκειας 12 λεπτών μήνυμα, που δημοσιεύθηκε σε ισλαμικές ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο. Το μήνυμα μεταδόθηκε ως βίντεο, αλλά περιέχει μόνο φωνή και μία φωτογραφία του τρομοκράτη. «Ο ήλιος της επανάστασης ανέτειλε από το Μαγκρέμπ. Το φως της επανάστασης ήλθε από την Τυνησία. Χάρισε στο έθνος ηρεμία και έκανε τα πρόσωπα των ανθρώπων πιο ευτυχισμένα», ακούγεται να λέει η φωνή, που αποδίδεται στον Μπιν Λάντεν. «Προς το μουσουλμανικό έθνος: Παρακολουθούμε μαζί σας αυτό το μεγάλο ιστορικό γεγονός και μοιραζόμαστε μαζί σας τη χαρά και την ευτυχία. Συγχαρητήρια για τις νίκες σας, ας ελεήσει ο Θεός τους μάρτυρες, ας δώσει γιατρειά στους τραυματίες και ελευθερία στους φυλακισμένους». Στο μήνυμα δεν γίνεται καμία αναφορά στη δημοκρατική διακυβέρνηση, που είναι βασικό αίτημα των διαδηλωτών της Αιγύπτου, της Τυνησίας και του Μπαχρέιν. «Η Τυνησία ήταν η πρώτη, αλλά γρήγορα οι ιππότες της Αιγύπτου πήραν μια σπίθα από τον ελεύθερο λαό της Τυνησίας στην Πλατεία Ταχρίρ», δήλωσε ο Μπιν Λάντεν για να προσθέσει: «Εκαναν τους ηγέτες να ανησυχούν». Η τηλεόραση του Αλ Τζαζίρα, επικαλούμενη πηγές των πακιστανικών δυνάμεων ασφαλείας, μετέδωσε την Τετάρτη ότι η Αλ Κάιντα διόρισε νέο ηγέτη της τον Αιγύπτιο Σαΐφ αλ Αντέλ, αν και ο δεύτερος στην ιεραρχία Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι, επίσης Αιγύπτιος, θεωρείται πιο κατάλληλος για τα ηνία της οργάνωσης. Οι ανακοινώσεις και τα μηνύματα του Μπιν Λάντεν είχαν αραιώσει τον τελευταίο καιρό, ενώ οι δηλώσεις του Ζαουάχρι ήταν πιο συχνές.

Στο μεταξύ, ο διαβόητος τρομοκράτης της ψυχροπολεμικής εποχής, Κάρλος το Τσακάλι, ο οποίος βρίσκεται σε γαλλική φυλακή, δήλωσε, χθες, σε συνέντευξή του στη σουηδική τηλεόραση, ότι ο Μπιν Λάντεν είναι μάρτυρας που κέρδισε μια θέση στην ιστορία μέσω της τρομοκρατίας. Ολοι θα τον θυμούνται σε εκατό χρόνια, «χάρη σε αυτά που έκανε, χάρη στο παράδειγμα που έδωσε». «Κανείς όμως» δεν θα θυμάται τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα...

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_20/05/2011_442736

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.