Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Επέκταση κυρώσεων κατά του Καντάφι αποφάσισε η Ε.Ε.

Την ίδια στιγμή, οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβαρδίζουν θέσεις των αντικαθεστωτικών στην έρημο κοντά στη Ζιντάν.

Οι Eυρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών επέκτειναν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει κατά του καθεστώτος του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, ενώ προχώρησαν σε μια επιπλέον κίνηση υπέρ των εξεγερμένων της Βεγγάζης, ανέφεραν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και η απαγόρευση της θεώρησης των διαβατηρίων που στοχεύουν ήδη τον συνταγματάρχη Καντάφι, το περιβάλλον του και τις εταιρίες που θεωρούνται ύποπτες ότι χρηματοδοτούν το καθεστώς του, επεκτάθηκαν σήμερα σε ένα ακόμα μέλος του περιβάλλοντος του Καντάφι, καθώς και σε μια λιβυκή αεροπορική εταιρία.

«Η ΕΕ αποφάσισε να εντείνει τις προσπάθειές της να εμποδίσει την πρόσβαση του καθεστώτος του Καντάφι σε πόρους και κεφάλαια και κυρίως τις προσπάθειες να εμποδίσει το καθεστώς να ενισχύσει το στρατιωτικό του οπλοστάσιο και να στρατολογήσει μισθοφόρους», αναφέρει ανακοίνωση που εγκρίθηκε σήμερα από τους ευρωπαίους υπουργούς στις Βρυξέλλες.

Εξάλλου, μια ημέρα μετά τα εγκαίνια από την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, γραφείου της ΕΕ στη Βεγγάζη, προπύργιου των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, η ΕΕ έκανε μια επιπλέον, συμβολική κίνηση προς του εξεγερμένους που έχουν συσπειρωθεί υπό το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (CNT).

Η απόφαση που εγκρίθηκε σήμερα, χαρακτηρίζει το (CNT) ως «πολιτικό συνομιλητή-κλειδί που αντιπροσωπεύει τις προσδοκίες του λιβυκού λαού», κίνηση που αποτελεί τυπικά αναγνώρισή του από την ΕΕ.

Παρόλο που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ταχθεί από καιρό υπέρ της αναγνώρισης του CNT ως μοναδικού συνομιλητή στη Λιβύη, μόνον η Γαλλία, το Κατάρ, η Ιταλία, η Γκάμπια και η Βρετανία το έχουν κάνει.

Χθες, η Κάθριν Αστον, κατά την επίσκεψή της στη Βεγγάζη, υποσχέθηκε στους εξεγερμένους ότι οι 27 θα τους υποστηρίξουν για όσο χρειαστεί και ζήτησε την αποπομπή του Καντάφι.

Οι υπουργοί διαβεβαίωσαν στις Βρυξέλλες ότι η ΕΕ θ΄ανοίξει πρεσβεία στην Τρίπολη, όπως είχε προγραμματιστεί πριν από την κρίση στη Λιβύη, «μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Οι 27 τονίζουν στη σημερινή απόφασή τους ότι «αναγνωρίζουν την ανάγκη να μελετηθούν οι νόμιμες δυνατότητες προκειμένου να χρησιμοποιηθούν τα λιβυκά περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει για να καλυφθούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες του λιβυκού λαού».

Έκκληση Ερυθρού Σταυρού

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) απηύθυνε σήμερα έκκληση για τη συγκέντρωση επιπλέον 47 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (περίπου 38 εκατομμύρια ευρώ) για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεών της στη Λιβύη όπου «οι προοπτικές που υπάρχουν εξακολουθούν να είναι ολέθριες».

Με το επιπρόσθετο ποσό που ζητεί η ΔΕΕΣ ανέρχεται σε 77 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα το συνολικό ποσό που ζητεί για να ανταποκριθεί στις πιο πιεστικές ανάγκες του πληθυσμού στη Λιβύη, διευκρινίζεται σε ανακοίνωσή της.

«Για όσο καιρό συνεχίζεται η σύγκρουση στη Λιβύη, οι προοπτικές για τους προσεχείς μήνες εξακολουθούν να είναι ολέθριες και υπάρχει ο κίνδυνος να επιδεινωθούν περαιτέρω οι συνθήκες ζωής ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού», δήλωσε ο διευθυντής των επιχειρήσεων της ΔΕΕΣ στη βόρεια και τη δυτική Αφρική Μπόρις Μίτσελ.

Παράλληλα εκπρόσωπος των Λίβυων αντικαθεστωτικών δήλωσε σήμερα τηλεφωνικώς στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι δυνάμεις που είναι πιστές στον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι βομβάρδισαν την πόλη Ζιντάν, την οποία ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, και συγκέντρωσαν στρατό κοντά σε μια άλλη πόλη στην περιοχή των Δυτικών Ορέων.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβαρδίζουν θέσεις των αντικαθεστωτικών στην έρημο κοντά στη Ζιντάν και πολεμούν με τους αντικαθεστωτικούς σε απόσταση περίπου 10 ως 15 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης αυτής επί αρκετές ημέρες. Ωστόσο η ίδια η πόλη δεν είχε απειληθεί άμεσα μέχρι σήμερα.

Η Ζιντάν βρίσκεται στην ορεινή περιοχή στη μεθόριο με την Τυνησία. Η ζώνη αυτή αντιπροσωπεύει το δυτικό μέτωπο του πολέμου στη Λιβύη.

«Η Ζιντάν βομβαρδίζεται με ρουκέτες Grad τώρα που μιλάμε», δήλωσε εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών στην πόλη. «Δεν ξέρουμε αν κάποιος τραυματίστηκε. Το στρατιωτικό συμβούλιο έχει τώρα συνάντηση για να συζητήσει για την κατάσταση στην Ζιντάν και τη Γιαφράν», προσέθεσε.

Η Γιαφράν βρίσκεται περίπου 45 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ζιντάν.

«Οι δυνάμεις του Καντάφι συγκεντρώνουν στρατό κοντά στη Γιαφράν για μέρες. Βεβαίως το σχέδιό τους είναι να προσπαθήσουν να εισέλθουν στην πόλη», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.