Κυριακή, 29 Μαΐου 2011

Washington Post: Ιρανοί βοηθούν το συριακό καθεστώς

Ιρανοί σύμβουλοι βοηθούν το συριακό καθεστώς να καταστείλει τις διαδηλώσεις, υποστηρίζει η εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ.

Το Ιράν στέλνει στρατιωτικούς εκπαιδευτές και συμβούλους στη Συρία για να βοηθήσουν το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ να καταστείλει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που απειλούν το σημαντικότερο σύμμαχο της Τεχεράνης στην περιοχή, υποστηρίζει η εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ επικαλούμενη μη κατονομαζόμενους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Ιράν παρέχει στη Δαμασκό όχι μόνο όπλα και εξοπλισμό αλλά επίσης και εξελιγμένα μέσα παρακολούθησης που επιτρέπουν στο καθεστώς να εντοπίζει όσους χρησιμοποιούν τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter. Η παρακολούθηση των ηλεκτρονικών υπολογιστών με ιρανική βοήθεια επέτρεψε κατά τα φαινόμενα να συλληφθούν εκατοντάδες μέλη της αντιπολίτευσης στα σπίτια τους τις τελευταίες εβδομάδες.

Ένας διπλωμάτης και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στην εφημερίδα ότι Ιρανοί στρατιωτικοί εκπαιδευτές στάλθηκαν στη Δαμασκό για να διδάξουν στους Σύρους τις τεχνικές που χρησιμοποίησε η ιρανική κυβέρνηση για να καταστείλει το αντιπολιτευόμενο κίνημα μετά τις προεδρικές εκλογές του 2009. Αξιωματικοί της δύναμης Αλ-Κοντς - της επίλεκτης μονάδας των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης -- φέρονται να διαδραμάτισαν ρόλο-κλειδί στην καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία από τα μέσα Απριλίου.

Σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις 15 Μαρτίου έχουν σκοτωθεί στη Συρία περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι ενώ άλλες 10.000 έχουν συλληφθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.