Εκλογές τον Δεκέμβριο για τη Δούμα και το 2012 για την προεδρία στη Ρωσία
ΑΠΕ, AFP
Το πολιτικό σκηνικό μιας νέας τετραετίας στη Ρωσία επιχειρούν να διαμορφώσουν οι πρωταγωνιστές της κυβερνητικής σκηνής, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ενόψει δύο εκλογικών διαδικασιών -τον Δεκέμβριο για την ανάδειξη των μελών της Δούμας και το 2012 για την προεδρία- κι ενώ προηγήθηκαν οι τοπικές εκλογές της 14ης Μαρτίου, με τις οποίες ενισχύθηκε περαιτέρω το προσκείμενο στο Κρεμλίνο κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας.
Παρότι όλες αυτές οι πολιτικές διεργασίες δικαιολογούν την άποψη ότι το δίδυμο Πούτιν-Μεντβέντεφ έχει διχαστεί –καθώς ο τελευταίος φέρεται να θέλει την εξουσία όλη δική του– πυκνώνουν οι αναλύσεις σύμφωνα με τις οποίες η διαφαινόμενη σύγκρουση μεταξύ προέδρου και πρωθυπουργού είναι κατασκευασμένη.
Διαφορές
Μιλώντας στην εφημερίδα Liberation, μία ημέρα μετά τη μεγάλη συνέντευξη Τύπου του προέδρου Μεντβέντεφ, η Γαλλίδα καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών, Μαρί Μεντράς, υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αντιπαράθεση Πούτιν - Μεντβέντεφ αποτελεί ένα παιχνίδι με ρόλους. Κρίνεται αναγκαίο πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου να εφευρεθεί ένας ανταγωνισμός ανάμεσα στον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό».
Μεταδίδοντας τη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης, τα δυτικά ΜΜΕ διέκριναν διαφορές απόψεων των δύο πολιτικών στην οικονομία, στην κρίση της Λιβύης ή στον χειρισμό πολιτικών αντιπάλων. Και μόνο η απόφαση για την επανάληψη της ετήσιας συνέντευξης Τύπου του προέδρου, που είθισται να αποθεώνει τον αρχηγό του κράτους αλλά είχε ξεχαστεί επί Μεντβέντεφ, εξελήφθη ως ακλόνητη απόδειξη της πρόθεσης του τελευταίου να εμφανίσει ένα πιο δυναμικό, ανεξάρτητο προφίλ.
Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Μεντράς, όσα είπε ο κ. Μεντβέντεφ αποδεικνύουν την εξάρτησή του. «Αυτό που δήλωσε κατηγορηματικά είναι ότι ο ίδιος και ο Πούτιν συνεννοούνται άριστα. Η σχέση τους έχει κλείσει 20ετία. Οι απόψεις τους για τα πράγματα ταυτίζονται. Χωρίς τον Πούτιν ο Μεντβέντεφ δεν υπάρχει»... Η κ. Μεντράς προέβλεψε ότι το ζευγάρι θα παραμείνει στην εξουσία, διότι λειτούργησε καλά. Ισως να αλλάξει μορφή, εάν ο Πούτιν αποφασίσει να μετακινηθεί στην προεδρία. Οι εξουσίες του, πάντως, μένουν αναλλοίωτες, όπως άφησε να εννοηθεί ο ίδιος ο Μεντβέντεφ, αναγνωρίζοντας ότι ουδείς υπουργός άλλαξε με δική του απόφαση, διότι «δεν παρεμβαίνει σε τέτοια ζητήματα», αν και είναι αρμόδιος να διορίζει τους κυβερνήτες.
Η αποτελούμενη από τους κυβερνήτες Ανω Βουλή, σημειωτέον, ελάχιστη επιρροή έχει, την ώρα που η προσκείμενη στον Πούτιν Ενωμένη Ρωσία στην Κάτω Βουλή κρατά τα ηνία της ίδιας της προεδρικής εξουσίας. Εάν εξασφαλίσει τα δύο τρίτα των εδρών, αποκτά το δικαίωμα να αποπέμψει τον αρχηγό του κράτους. «Εν μέσω φημών ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία, ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο καβγάς τους είναι σκηνοθετημένος προκειμένου να καλύψει την έλλειψη πραγματικής αντιπολίτευσης», έγραψε με τη σειρά του ο Guardian. «Τότε, γιατί να γίνονται εκλογές;», διερωτάται η κ. Μεντράς. «Διότι η Ρωσία πρέπει να παρουσιάζει την εικόνα μιας κυρίαρχης Δημοκρατίας. Πρέπει να δίνεται η ψευδαίσθηση της επιλογής για να πηγαίνει ο κόσμος στις κάλπες».
Η ψευδαίσθηση της επιλογής αφορά το φιλελεύθερο προφίλ του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναγνώρισαν οι «Τάιμς της Αγίας Πετρούπολης». «Ο πραγματικός Μεντβέντεφ δεν είναι αυτός που φαίνεται», διακήρυξαν. «Η πολιτική του Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να μην είναι αυτό που όλοι θα εύχονταν, αλλά ο πρωθυπουργός κατανοεί τα συμφέροντα της χώρας, ενώ η ικανότητά του να κυβερνά δεν αμφισβητήθηκε ποτέ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.