Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών στη Συρία


Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 27 ανθρώπους σήμερα στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα.


Οι δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 27 ανθρώπους, ανάμεσά τους ένα παιδί και δύο εφήβους, καθώς άνοιξαν πυρ εναντίον των χιλιάδων διαδηλωτών που έχουν συγκεντρωθεί σε πολλές πόλεις της Συρίας και ζητούν ελευθερία και την πτώση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με ακτιβιστές.

Πάνω από δύο μήνες μετά την έναρξη της χωρίς προηγούμενο εξέγερσης στη Συρία, το καθεστώς του Άσαντ εξακολουθεί να αγνοεί τις διεθνείς εκκλήσεις να σταματήσει η βίαιη καταστολή του κινήματος.


Έπειτα από έκκληση της αντιπολίτευσης, που κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στην «Παρασκευή της Ελευθερίας» και της εθνικής ενότητας, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν, κυρίως στη Χομς, τη Ντεράα, τη Μπανιάς και την Καμισλί. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Χαλέπι και τη Δαμασκό.

Στη Μπανιάς οι διαδηλωτές κρατούσαν κλαδιά ελιάς, ενώ οι άνδρες διαδήλωσαν με γυμνά τα στήθη τους για να δείξουν ότι δεν κρατούν όπλα, αντίθετα με τις κατηγορίες του καθεστώτος.

Έντεκα άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα 8χρονο παιδί και ένας 16χρονος έφηβος, σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας που πυροβόλησαν εναντίον του πλήθους στη Χομς, ένα από τα επίκεντρα του κινήματος αμφισβήτησης, όπως δήλωσε ένας ακτιβιστής.

Δέκα πολίτες --μεταξύ αυτών και ένας έφηβος 15 χρονών-- σκοτώθηκαν στην περιοχή Μάαρετ αλ Νάαμαν, κοντά στην πόλη Ίντλιμπ στη δυτική Συρία, δύο στην επαρχία Ντεράα, ένας στην Ντεράγια, προάστιο της Δαμασκού, και τρεις ακόμη στη Λαττάκεια, το κεντρικό λιμάνι της χώρας.

Οι ακτιβιστές έχουν δώσει στη δημοσιότητα μία λίστα με τα ονόματα των θυμάτων.

«Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος», φώναζαν οι διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους άνδρες, στη Χομς προτού ακουστούν πυροβολισμοί και διαλυθεί το πλήθος, σύμφωνα με ένα βίντεο που ανήρτησαν ακτιβιστές στο Διαδίκτυο.

Στη Χαμά οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας φορώντας κράνη και κρατώντας ασπίδες, αλλά και άλλοι ντυμένοι με στρατιωτικά, άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών, σύμφωνα με ένα άλλο βίντεο.

Οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν εναντίον του πλήθους και στη Μπανιάς, όπου άνδρες, γυναίκες και παιδιά φώναζαν συνθήματα κατά του καθεστώτος και ζητούσαν περισσότερες ελευθερίες, σύμφωνα με ακτιβιστές. Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν θύματα.

Στην κουρδική περιοχή Άιν Άραμπ, κοντά στο Χαλέπι, εκατοντάδες αντικυβερνητικοί φώναζαν: «Όχι στη βία, ναι στο διάλογο» και «Θέλουμε ελευθερία», όπως ανακοίνωσε μία κουρδική οργάνωση, ενώ στο προάστιο Σάκμπα της Δαμασκού εκατοντάδες διαδηλωτές φώναζαν: «Αντίο Μπασάρ».

Οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στα ξένα μέσα ενημέρωσης από το καθεστώς του Άσαντ δεν επιτρέπουν να επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες.

Η καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης έχει προκαλέσει από τις 15 Μαρτίου το θάνατο 850 ανθρώπων και έχει οδηγήσει στη σύλληψη περισσότερων από 8.000, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις και τον ΟΗΕ.

Επιπλέον έχει ωθήσει χιλιάδες Σύρους να φύγουν από τη χώρα, κυρίως τους κατοίκους της πόλης Ταλ Κάλαχ που βρίσκεται στα σύνορα με τον Λίβανο. Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε πάντως χθες Πέμπτη ότι ξεκίνησε να αποσύρεται από την πόλη αυτή όπου, σύμφωνα με τους κατοίκους και ακτιβιστές, το καθεστώς διέπραξε «σφαγές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.