Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Εχθρική στάση Αζερμπαϊτζάν για τον αγωγό Nabucco-Η Βουλγαρία υπογράφει για την συμμετοχή της


Οι διαγκωνισμοί μεταξύ των εταιρειών που συμμετέχουν στα σχέδια αγωγών, για μεταφορά αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, θα εντείνονται όσο πλησιάζει ο Οκτώβριος, οπότε θεωρητικά η χώρα του Καυκάσου, θα αποφασίσει για τον ποιον αγωγό θα προτιμήσει.


Μέχρι στιγμής, τα γεγονότα δείχνουν ότι το μεγαλεπήβολο σχέδιο του αγωγού Nabucco, που με κάθε τρόπο στηρίζει η ΕΕ και οι ΗΠΑ, χάνει έδαφος ως έργο μεταφοράς αερίου από το Αζερμπαϊτζάν.

Η κυβέρνηση του Ιλχάμ Αλίγιεφ συνδέει την στάση της απέναντι στο συγκεκριμένο έργο, με τις ανεπίλυτες διαφορές που έχει με την Αρμενία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ και την κατά την άποψή της αρνητική θέση που κρατά η ΕΕ.

Έτσι, εμφανίζονται να κερδίζουν έδαφος έργα μικρότερης κλίμακας και επένδυσης, όπως ο Ελληνοιταλικός αγωγός ITGI (ΔΕΠΑ-Edison), ή ο αγωγός ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline, Statoil, E.ON,EGL), που απαιτούν μικρότερες ποσότητες αερίου και μικρότερες επενδύσεις.

Οι παραπάνω εκτιμήσεις γίνονται με αφορμή δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος στις 23 Μαΐου ανήγγειλε την υπογραφή στις 6 Ιουνίου στην πόλη της Καισάρειας, μιας ακόμη συμφωνίας μεταξύ των εταιρειών που συμμετέχουν στον αγωγό Nabucco. http://www.euro2day.gr

Η Βουλγαρία υπογράφει για την συμμετοχή της στον αγωγό Ναμπούκο στις 6 Ιουνίου

Η βουλγάρικη Bulgargaz, θυγατρική της επίσης βουλγαρικής Energy Holding, θα συμμετάσχει στην επίσημη υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου Ναμπούκο στην Τουρκία στις 6 Ιουνίου του 2011.

Εκτός από τη βουλγαρική εταιρεία, οι μέτοχοι που θα υπογράψουν τη συμφωνία είναι οι: OMV (Αυστρία), BOTAS (Τουρκία), Transgaz (Ρουμανία), Mol Natural Gas (Ουγγαρία) και RWE (Γερμανία).

Κάθε μέτοχος έχει ίσο μερίδιο 16,67% του αγωγού φυσικού αερίου Ναμπούκο, ο οποίος εκτιμάται ότι θα κοστίσει 8 δισ. ευρώ.
http://www.balkans.com/
http://infognomonpolitics.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.