Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Επίθεση εξτρεμιστών στο Πακιστάν



ΠΕΣΑΒΑΡ. Επίθεση τουλάχιστον 70 μαχητών, οπλισμένων με ρουκέτες και όλμους, δέχθηκε χθες φυλάκιο των πακιστανικών δυνάμεων στο Πεσαβάρ όπου ξέσπασε τετράωρη μάχη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και περίπου 15 από τους δράστες. «Ηταν καλά οπλισμένοι. Είχαν βαριά όπλα, ρουκέτες, όλμους, τα πάντα», δήλωσε ο αξιωματούχος της αστυνομίας Εγιάζ Χαν, αναγνωρίζοντας ότι οι βιαιότητες έχουν κλιμακωθεί μετά την εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Η επίθεση έγινε κοντά στην περιοχή Κιμπέρ, στην άναρχη ζώνη των φυλών που συνορεύει με το Αφγανιστάν και θεωρείται παγκόσμιο κέντρο μαχητών, περιλαμβανομένων μελών της Αλ Κάιντα, όπως και Ταλιμπάν του Πακιστάν και του Αφγανιστάν. Οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να απωθήσουν τους εξτρεμιστές στην πρώτη επίθεση, που έλαβε χώρα λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, όπως δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι. «Επειτα εξαπέλυσαν μια μεγάλη επίθεση νωρίς το πρωί. Καλέσαμε ενισχύσεις για να τους αντιμετωπίσουμε και το πετύχαμε», επιβεβαίωσε μέλος των δυνάμεων ασφαλείας. Δεν υπήρξε άμεση ανάληψη ευθύνης, αλλά είναι γνωστό ότι οι Πακιστανοί Ταλιμπάν, οι οποίοι διατηρούν σχέσεις με την Αλ Κάιντα, έχουν απειλήσει με αντίποινα για τον θάνατο του Μπιν Λάντεν, ενώ διακήρυξαν ότι οι δικοί τους βομβιστές αυτοκτονίας σκότωσαν την περασμένη εβδομάδα 80 άτομα στην παραστρατιωτική ακαδημία της βορειοδυτικής πόλης Χαρσάντα.

Στη νοτιοδυτική πόλη Κουέτα, επίσης, δύο ένοπλοι μοτοσικλετιστές άνοιξαν πυρ εναντίον οχήματος και σκότωσαν τέσσερις σιίτες μουσουλμάνους. Προσκείμενες στους Ταλιμπάν σουνιτικές εξτρεμιστικές οργανώσεις, πολλές από τις οποίες συνδέονται με την Αλ Κάιντα, φέρονται να επιδιώκουν μια σύγκρουση μεταξύ θρησκευτικών κοινοτήτων του Πακιστάν, με σκοπό να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση την ώρα που δέχεται αυξημένες πιέσεις προκειμένου να αποδείξει ότι πράγματι επιχειρεί την καταστολή των μαχητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.