Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Ανασφάλεια και ευσεβείς πόθοι στο Πακιστάν

Επίσκεψη Κλίντον για βελτίωση των σχέσεων, ενώ πληθαίνουν οι επιθέσεις των Ταλιμπάν

The Economist

Η 16ωρη πολιορκία ναυτικής βάσης από εξτρεμιστές, στο κέντρο στο Καράτσι, η οποία έληξε την περασμένη Δευτέρα, ήταν θρασεία ακόμη και για τα μέτρα που μας έχουν συνηθίσει τελευταία οι Πακιστανοί Ταλιμπάν και οι ομοειδείς τους οργανώσεις. Oπως πάντα, οι αντικρουόμενες πληροφορίες από επίσημα χείλη προκάλεσαν πλήρη συσκότιση για το τι πράγματι συνέβαινε.

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ρεχμάν Μαλίκ, είπε ότι δεν εμπλέκονταν στην επίθεση πάνω από έξι τρομοκράτες (συμπεριλαμβανομένων και δύο που διέφυγαν). Δήλωσε επίσης ότι οι έντεκα Κινέζοι και οι έξι Αμερικανοί τεχνικοί που εργάζονταν στη βάση ουδέποτε πιάστηκαν όμηροι. Ωστόσο, η αρχική ανακοίνωση που εξέδωσε το πολεμικό ναυτικό της χώρας έκανε λόγο για επίθεση 15 ατόμων. Παράλληλα, κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι υπήρχαν Κινέζοι όμηροι, πριν διαψευστούν επισήμως από το Πεκίνο.

Η καταδρομική επιχείρηση των Ταλιμπάν στη βάση Μεχράν ήταν η πιο ανησυχητική επίθεση εναντίον των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων εδώ και δύο χρόνια. Οι επίδοξοι εισβολείς σκότωσαν τουλάχιστον 10 Πακιστανούς στρατιώτες και μετέτρεψαν τη βάση σε πεδίο μάχης. Για άλλη μία φορά, οι Ταλιμπάν έκαναν τον στρατό του Πακιστάν να μοιάζει θλιβερά ερασιτεχνικός.

Η επιχείρηση

Οι Ταλιμπάν δεν χρησιμοποίησαν τίποτε περισσότερο από μία σκάλα προκειμένου να σκαρφαλώσουν από την πίσω πλευρά της περίφραξης της βάσης. Στη συνέχεια, εκμεταλλευόμενοι ένα τυφλό σημείο ανάμεσα στις δύο κάμερες ασφαλείας, προχώρησαν σε βάθος ενάμισι χιλιομέτρου μέσα στο τεράστιο σύμπλεγμα της βάσης. Ανατίναξαν ένα υπερσύγχρονο κατασκοπευτικό αεροσκάφος αμερικανικής κατασκευής και αξίας 35 εκατομμυρίων δολαρίων και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε ένα ακόμη. Μια άρτια εκτελεσμένη επιχείρηση, η οποία όμως φαίνεται ότι στηρίχθηκε σε πληροφόρηση εκ των έσω.

Ο Χαβέντ Χουσεΐν, απόστρατος ταξίαρχος των πακιστανικών ειδικών δυνάμεων, υποστηρίζει ότι με τέτοιες επιθέσεις, ο στρατός της χώρας «αποκαρδιώνεται εντελώς». Και μάλιστα, η συγκεκριμένη επίθεση έγινε λίγο μετά την αμερικανική επιχείρηση, που είχε ως αποτέλεσμα την εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν. Ηταν μεγάλο ρεζιλίκι το γεγονός ότι οι Αμερικανοί μπόρεσαν να πετάξουν μέσα στο Πακιστάν, να σκοτώσουν τον Μπιν Λάντεν και να ξαναπετάξουν στο Αφγανιστάν, πριν καταλάβει κανείς τίποτα. Την Παρασκευή μάλιστα, η Αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, επισκέφθηκε το Πακιστάν, σε μία –ανεπιτυχή όπως διεφάνη– προσπάθεια να αποκαταστήσει το κλίμα στις διμερείς σχέσεις.

Από το 2007, που οι τζιχαντιστές κήρυξαν τον πόλεμο στην ίδια τους τη χώρα, σημειώθηκαν επιθέσεις σε αεροπορικές βάσεις, σε λεωφορεία που μετέφεραν ενστόλους και σε τουλάχιστον πέντε γραφεία που στέγαζαν υπηρεσίες της Διακλαδικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ISI), του φορέα δηλαδή που επί χρόνια παρείχε υποστήριξη στους Ταλιμπάν. Το χειρότερο ήταν ότι μια ομάδα ενόπλων εισέβαλε πυροβολώντας στα αρχηγείο του στρατού στο Ραγουαλπίντι, και η συμπλοκή που ακολούθησε επί 24 ώρες είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 16 στρατιώτες.

Πολλοί διερωτώνται πλέον πόσο ασφαλείς είναι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Πακιστάν. Βέβαια, διαθέτουν πολλαπλά επίπεδα προστασίας, γεγονός που σημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο να φτάσει στα χέρια των τρομοκρατών μία ολόκληρη πυρηνική βόμβα. Αλλά με μια επίθεση θα μπορούσαν να αποσπάσουν ορισμένα κομμάτια. Η επιτυχία των εξτρεμιστών να επιστρατεύουν συνεργούς από το εσωτερικό των ενόπλων δυνάμεων, αυξάνει ανησυχητικά έναν τέτοιο κίνδυνο.

Βέβαια, οι Ταλιμπάν δήλωσαν αυτήν την εβδομάδα ότι δεν θα επιτεθούν στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας «επειδή το Πακιστάν είναι το μοναδικό μουσουλμανικό κράτος με πυρηνικά όπλα». Αν θέλετε όμως, τους πιστεύετε...

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_29/05/2011_443901

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.