Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Τετάρτη 25 Μαΐου 2011
Εναντίον ποιού κάνει ελιγμούς το ΝΑΤΟ?
Πάνος Ιγνατίου
Μόσχα. Στη λεκάνη της Μεσογείου συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου έχουν αρχίσει στις 23 Μαΐου μεγάλα πολυεθνικά γυμνάσια των ενόπλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ και των χωρών εταίρων του από την Ανατολική Ευρώπη και τη βόρεια Αφρική με κωδικό PHOENIX EXPRESS. Οι ασκήσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 15 Ιουνίου. Παρόμοιε ασκήσεις αλλά πολύ μικρότερης έκτασης πραγματοποιήθηκαν και στις Βρετανικές βάσεις στην Κύπρο.
Οι Ρώσοι αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για τις πρώτες στρατιωτικές ασκήσεις της Βορειοατλαντικής συμμαχίας μετά το ξέσπασμα των μαζικών ταραχών σε μερικά κράτη τη περιοχής και την ένοπλη επιχείρηση του ΝΑΤΟ που ακολούθησε στη Λιβύη.
Οι Βρυξέλες υπογραμμίζουν ότι οι ασκήσεις πραγματοποιούνται τακτικά από το 2006 και έχουν ως σκοπό τους την τελειοποίηση της « σύμπραξης των Ναυτικών Δυνάμεων των κρατών μελών της Συμμαχίας, κατά την πραγματοποίηση των κοινών επιχειρήσεων προάσπισης της ασφάλειας στη Μεσόγειο.»
Εξάλλου, η συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή επιτρέπουν να μιλά κάποιος για την περεταίρω τελειοποίηση των σεναρίων δράσης στις περιοχές των συγκρούσεων και πρώτα από όλα στη Λιβύη και τη Συρία. Ακριβώς από ότι φαίνεται η Δαμασκός προορίζεται να αποτελέσει το επόμενο στόχο τη ναυτικής και αεροπορικής αρμάδας του ΝΑΤΟ. « Νομίζω πως πρέπει να πούμε έντιμα πως σχεδιάζουμε να καλέσουμε τη Συριακή κυβέρνηση για απολογισμό. Όλα αυτά που συμβαίνουν εκεί σήμερα, και το ίδιο το χρονικό των εξελίξεων είναι γενικά, μια μορφή εκδήλωσης της δράσης μας που ανταποκρίνεται στα λόγια μας» Με αυτή τη δήλωση στην οποία προέβη η αμερικανίδα ΥΠ. ΕΞ Χίλαρι Κλίντον προανήγγειλε και αναγνώρισε ουσιαστικά την επέμβαση τη χώρας της και στις εξελίξεις στη Συρία.
Ένα από τα σενάρια περαιτέρω δράσης σε αυτή την περιοχή είναι η ιδέα της ανάπτυξης χερσαίων πολυεθνικών στρατευμάτων με σημαία του ΝΑΤΟ, ακολουθώντας το Βαλκανικό υπόδειγμα προς το οποίο τείνει όλο και περισσότερο η Ουάσιγκτον. Πραγματικά, οι παγκόσμιο στόχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ εκτιμούν οι αναλυτές είναι παρόμοιοι με τους στόχους που έθεσαν στα Βαλκάνια- να δημιουργήσουν συνθήκες για ολόπλευρη διείσδυση στα κράτη της περιοχής, μαζί και μέσω της αποσταθεροποίησης των χωρών στο πλαίσιο της θεωρίας του « Διαχειριζόμενου Χάους». Αυτό επισημαίνει η εμπειρογνώμονας της υπηρεσίας Συγκριτικής Πολιτικολογίας του Μοσχοβίτικου Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Γιελένα Πονομαρίοβα.
Πιστεύει ότι η ουσία αυτής της θεωρίας στην συγκεκριμένη περιοχή συνίσταται στη δημιουργία όσο το δυνατόν περισσότερων μικρών κρατών. Η ιδέα αυτή υλοποιήθηκε με επιτυχία στο χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Εκτός από αυτό, οι προωθητές της ποντάρουν στην τεχνητή εξασθένιση των υφιστάμενων κρατών, έτσι ώστε να εξαρτούνται εξ ολοκλήρου από τις εξωτερικές πολιτικές και χρηματιστικές δυνάμεις- το ΝΑΤΟ τη Ε. Ε και τι διεθνείς νομισματικές δομές. Τέτοια μεταμόρφωση του χώρου των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής θα επιτρέψει στις Δυτικές χώρες να ενισχύουν αδιάκοπα την δική τους στρατιωτική και πολιτική παρουσία και να ελέγχουν τους πόρους αυτών των περιοχών και πρώτα από όλα τους ενεργειακούς πόρους, παρατήρησε η επιστήμονας.
Σε αντίθεση με την Βοσνία- Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο η την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η υλοποίηση του στρατιωτικού- πολιτικού σεναρίου του ΝΑΤΟ στη Λιβύη και τη Συρία διευκολύνεται από το γεγονός ότι αυτά τα κράτη έχουν έξοδο στη θάλασσα. Χρειάζεται μόνο να εξασφαλιστεί αντάξια σύμπραξη κατά την απόβαση αγημάτων από τα πλοία που πλέουν στη Μεσόγειο. Ακριβώς με την εκπλήρωση αυτού του καθήκοντος, όπως προκύπτει από τις αντίστοιχες πληροφορίες σχεδιάζουν να καταπιαστούν οι μετέχοντες στα ναυτικά γυμνάσια Phoenix Express στη Μεσόγειο καταλήγει ο σχολιαστής.
Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε. Ε εξέφρασε ήδη την ετοιμότητα του να πραγματοποιήσει δική του στρατιωτική επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας. Στόχο είναι η υποστήριξη της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη και αυτό όπως ανακοινώθηκε θα συμβεί σε στενή συνεργασία με τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ. Κάλεσε το Συμβούλιο σε άμεση κατάπαυση του πυρός και κάλεσε τον συνταγματάρχη Καντάφι να αποχωρήσει το ταχύτερο καθώς έχει χάσει κάθε νομιμότητα. Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στην Ε. Ε Βλαντιμίρ Τιτόφ είπε ότι η επιχείρηση για την προστασία ανθρωπιστικής φάλαγγας θα χρειαστεί νέο ψήφισμα από το ΣΑ του ΟΗΕ Τελικά η εισβολή θα πραγματοποιηθεί υπό την μορφή ανθρωπιστικής βοήθειας;
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.