AFP, A.P.
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Σε «σημείο καμπής» έχουν φθάσει πλέον οι σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Πακιστάν, δήλωσε χθες η Αμερικανίδα υπουργός Eξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πραγματοποίησε ολιγόωρη επίσκεψη στο Ισλαμαμπάντ, συνοδευόμενη από τον αρχηγό του αμερικανικού ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Μάικλ Μιούλεν, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει το κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εφημερίδας New York Times, «η προσπάθεια δεν έδειξε να πηγαίνει καλά». Συγκεκριμένα, το έγκυρο αμερικανικό έντυπο σημείωσε ότι το κλίμα στις συναντήσεις της κυρίας Κλίντον με την πακιστανική πολιτική ηγεσία ήταν εμφανώς ψυχρό, αφού απουσίαζαν ακόμη και τα συνήθη διπλωματικά χαμόγελα μπροστά στις κάμερες.
Oι δηλώσεις Κλίντον
Επιπλέον, η κυρία Κλίντον σημείωσε ότι το Πακιστάν οφείλει να εντείνει πολύ περισσότερο τις προσπάθειές του για την καταστολή του ισλαμιστικού εξτρεμισμού, αν και αναγνώρισε ότι καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει πληρώσει τόσο υψηλό φόρο αίματος λόγω της τρομοκρατίας. Επίσης, η κυρία Κλίντον αποδέχθηκε και δημοσίως ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να κατατείνει στο συμπέρασμα πως οι πακιστανικές αρχές γνώριζαν πού βρίσκεται ο Οσάμα μπιν Λάντεν, αλλά δεν κινήθηκαν για τη σύλληψή του.
Υπενθυμίζεται ότι οι αμερικανοπακιστανικές σχέσεις επιδεινώνονται συνεχώς τα τελευταία δύο χρόνια, καίτοι οι δύο χώρες είναι τυπικά στενοί σύμμαχοι στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Η Ουάσιγκτον κατηγορεί τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες ότι προσφέρουν καταφύγιο και υποστήριξη σε ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις, την ίδια ώρα που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ για να ενισχύσουν τα μέσα που διαθέτουν στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία. Μετά δε την πρόσφατη καταδρομική επιχείρηση του αμερικανικού στρατού που οδήγησε στην εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν, ακούστηκαν έντονα φωνές στις ΗΠΑ που διερωτώντο πώς ήταν δυνατόν να διαμένει επί τόσο πολλά χρόνια ο διαβόητος τρομοκράτης σε εμφανές σημείο πακιστανικής πόλης και οι Αρχές να μην τον έχουν αντιληφθεί.
Παραβιάσεις
Από την άλλη πλευρά, το Πακιστάν δεν κρύβει την έντονη δυσαρέσκειά του για τις διαρκείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου και της επικράτειάς του από αμερικανικές δυνάμεις που καταδιώκουν ισλαμιστές αντάρτες. Στις αμερικανικές αιτιάσεις περί άτυπης ανοχής στην τρομοκρατία, το Ισλαμαμπάντ παραθέτει τους εκατοντάδες νεκρούς που θρηνεί ο στρατός του στις μάχες που διεξάγονται εδώ και τέσσερα χρόνια εναντίον των Ταλιμπάν, αλλά και τα χιλιάδες θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων. Εξάλλου, το Πακιστάν υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να αποσπάσει περισσότερες δυνάμεις στα ανατολικά του σύνορα ώστε να πολεμήσουν εναντίον των ανταρτών Ταλιμπάν, αφού η κύρια στρατιωτική απειλή για τη χώρα είναι η Ινδία, στα δυτικά. Την άποψη αυτή ουδόλως συμμερίζεται η Ουάσιγκτον, εξ ου και μέχρι στιγμής το χάσμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων χωρών φαίνεται αγεφύρωτο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.