Προσπάθησε να τον πείσει να μην εκβιάσει ψηφοφορία
Reuters, AFP
Ενώ δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι ξεχύθηκαν χθες στους δρόμους της Δυτικής Οχθης υποστηρίζοντας τις προσπάθειες της ηγεσίας τους για αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους ως 194ου μέλους του ΟΗΕ, ο Μπαράκ Ομπάμα κατέβαλε εντατικές προσπάθειες να πείσει τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να μην εκβιάσει σχετική ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι θα ασκήσει βέτο, αλλά θα ήθελε να αποφύγει μια τέτοια εξέλιξη, η οποία θα την εμφάνιζε απολύτως ταυτισμένη με το Ισραήλ και θα απειλούσε να αναζωπυρώσει τον αντιαμερικανισμό στον ανήσυχο αραβικό κόσμο.
Μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ η οποία ξεκίνησε χθες στη Νέα Υόρκη, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «η ειρήνη δεν θα έρθει με δηλώσεις και ψηφίσματα στα Ηνωμένα Εθνη», προκρίνοντας τις απευθείας διαπραγματεύσεις. Στη συνέχεια, συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και αργότερα επρόκειτο να συναντηθεί με τον Αμπάς. Ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ Ριάντ αλ Μαλίκι εμφανίστηκε «κατάπληκτος» για τις εργώδεις προσπάθειες της αμερικανικής διπλωματίας να πείσει κράτη-μέλη του ΟΗΕ να μην ψηφίσουν την παλαιστινιακή πρόταση.
Χθες το πρωί, οι κεντρικές πλατείες των κυριότερων πόλεων της Δυτικής Οχθης κατακλύσθηκαν από πλήθη, στις μεγαλύτερες ειρηνικές διαδηλώσεις από τη λήξη της δεύτερης Ιντιφάντα, το 2005. Η Λωρίδα της Γάζας, που διοικείται από τη Χαμάς, παρέμεινε σιωπηλή, καθώς η οργάνωση τηρεί παγερά επιφυλακτική στάση απέναντι στο διάβημα του Αμπάς. Ωστόσο, ο κυβερνήτης της Γάζας Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε ότι η οργάνωσή του «δεν θα σταθεί εμπόδιο στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους» στα προ του πολέμου του 1967 σύνορα, «εφόσον πρόκειται για πραγματικά κυρίαρχο κράτος».
Δυτικές διπλωματικές πηγές εκτιμούσαν ότι ο Αμπάς θα καταθέσει επίσημα στον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν το αίτημά του την Παρασκευή, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα υποστεί βαρύτατο πολιτικό πλήγμα. Τούτου δοθέντος, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα προσπαθήσουν να πείσουν τον Παλαιστίνιο ηγέτη να καταθέσει μεν την πρότασή του, αλλά να μην επιμείνει να συζητηθεί άμεσα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ώστε να δώσει χρόνο στην αναθέρμανση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
Βάση αυτών των διαπραγματεύσεων θα είναι δήλωση του Κουαρτέτου (ΟΗΕ-ΗΠΑ-Ε.Ε.-Ρωσία) για το Παλαιστινιακό, με την οποία θα τίθεται χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη οριστικής λύσης και θα δίνονται εγγυήσεις που θα ικανοποιούν βασικές αξιώσεις των δύο πλευρών: στους μεν Παλαιστίνιους ότι το μελλοντικό κράτος τους θα έχει τα σύνορα του 1967, στους δε Ισραηλινούς ότι θα διατηρηθεί ο εβραϊκός χαρακτήρας του δικού τους κράτους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.