Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Προετοιμάζονται για μέλλον χωρίς Ασαντ οι ΗΠΑ

Reuters, AP, The New York Times

ΛΟΝΔΙΝΟ. Την ώρα που οι δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος συνέχιζαν τις αιματηρές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Χομς και ενώ οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης ενώνονται, έστω και καθυστερημένα, υπό την αιγίδα του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου (SNC), η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται να προετοιμάζεται ήδη για ένα μέλλον δίχως τον πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ. Σύμφωνα δε με δημοσίευμα των «Νιου Γιορκ Τάιμς», ο Λευκός Οίκος θεωρεί ότι οι μέρες του Σύρου ηγέτη στην εξουσία είναι πλέον μετρημένες και πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε μια προσπάθεια να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση σε περίπτωση που η εξέγερση μετουσιωθεί σε εμφύλιο μεταξύ σουνιτών, αλαουιτών, χριστιανών και δρούζων. «Οι μυστικές μας υπηρεσίες, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των διπλωματών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής συμφωνούν πλέον ότι το τέλος του Μπασάρ Ασαντ έχει προδιαγραφεί», αποκάλυψε ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος στους «Νιου Γιορκ Τάιμς». Η ίδια πηγή έσπευσε να καταστήσει ξεκάθαρο πως ο Λευκός Οίκος είναι αποφασισμένος να αποτρέψει τη διολίσθηση της Συρίας στην κατάσταση που ακολούθησε την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ.


Παράλληλα, οι Αμερικανοί ασκούν πιέσεις στην αντιπολίτευση προκειμένου αυτή να οργανωθεί στα πρότυπα του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί κενό εξουσίας μετά την κατάρρευση του καθεστώτος. Μόλις χθες, οι Τοπικές Επιτροπές για τον Συντονισμό της Συριακής Επανάστασης (LCC) -πρόκειται για το ισχυρότερο δίκτυο των αντικυβερνητικών ακτιβιστών εντός Συρίας- χαιρέτισαν την ίδρυση του SNC και εξέφρασαν την αμέριστη υποστήριξή τους. «Το SNC είναι σε θέση να εκφράζει τις απόψεις του συνόλου των εξεγερθέντων, διότι οι διεργασίες για τη δίκαιη εκπροσώπηση όλων των αντιπολιτευτικών ομάδων ήταν αποτέλεσμα χρονοβόρων διαβουλεύσεων», τόνισε ο ακτιβιστής Οσαμά Μονατζέντ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.