Ερώτημα η ταυτότητα της κυβέρνησης που θα αντικαταστήσει το καθεστώς Καντάφι
The New York Times
Στη νέα Λιβύη που ακόμη αναδύεται, ο πολιτικός με τη μεγαλύτερη επιρροή μπορεί κάλλιστα να είναι ο Αλί Σαλαμπί. Πρόκειται για έναν λαϊκιστή κληρικό και δεινό ρήτορα, ο οποίος διετέλεσε σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση της εξέγερσης. Ο κ. Σαλαμπί, ναι μεν δεν διαθέτει κάποιον επίσημο τίτλο, αλλά έχει ήδη εξασφαλίσει τον σεβασμό της πλειοψηφίας των Λίβυων. Την ίδια στιγμή, ο ισχυρότερος στρατιωτικός στη χώρα δεν είναι άλλος από τον πρώην ηγέτη φίλα προσκείμενης στην Αλ Κάιντα φονταμενταλιστικής οργάνωσης, Αμπντελχακίμ Μπελχάτζ. Η διαρκώς αυξανόμενη επιρροή των ισλαμιστών στη Λιβύη δημιουργεί δύσκολα ερωτήματα όσον αφορά την ταυτότητα της κυβέρνησης που θα αντικαταστήσει το αυταρχικό καθεστώς του καταζητούμενου συνταγματάρχη Καντάφι, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας.
Οι ΗΠΑ και οι νέοι ηγέτες της Λιβύης υποστηρίζουν πως οι ισλαμιστές -μια καλά οργανωμένη ομάδα σε μια ως επί το πλείστον μετριοπαθή χώρα- δηλώνουν αφοσιωμένοι στον δημοκρατικό πλουραλισμό. Ωστόσο, όπως συνέβη στην Αίγυπτο και στην Τυνησία, το τσουνάμι της Αραβικής Ανοιξης συμπαρέσυρε δικτάτορες που επί σειρά ετών καταπίεζαν τους σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές. Εξ ου και ανεξαρτήτως όσων υποστηρίζει η αμερικανική κυβέρνηση, υπάρχουν ορισμένες ιδιαίτερα ανησυχητικές ενδείξεις όσον αφορά τη φυσιογνωμία της επερχόμενης κυβέρνησης. Δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο αν η Λιβύη θα καταλήξει μ’ έναν δημοκρατικό πλουραλισμό στα πρότυπα της Τουρκίας, αν θα βρεθεί στο ίδιο θολό τοπίο με την Αίγυπτο ή αν θα καταλήξει μ’ ένα θεοκρατικό καθεστώς. Υπάρχουν δε βάσιμες ενδείξεις ότι ο κ. Μπελχάτζ επιδιώκει πλέον να ανατρέψει από την ηγεσία του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (NTC) τον μετριοπαθή Μαχμούντ Τζιμπρίλ, όντας εξοργισμένος από τις πρόσφατες επικριτικές δηλώσεις του τελευταίου για τους ισλαμιστές.
«Απαντες παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις», σχολίασε ο αρμόδιος για ζητήματα Μέσης Ανατολής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέφρεϊ ντι Φέλτμαν, στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψής του στην Τρίπολη. «Κατ’ αρχάς το ζήτημα απασχολεί τον ίδιο τον λαό της Λιβύης», επισήμανε ο ίδιος. «Από τις συζητήσεις με Λίβυους αξιωματούχους, πάντως, αντιλαμβανόμαστε ότι κανένα πολιτικό κίνημα δεν θα κυριαρχήσει απόλυτα στον απόηχο μιας μάχης που έδωσαν όλοι μαζί οι πολίτες αυτής της χώρας», συνέχισε ο κ. Φέλτμαν.
Από την πλευρά του, ο κ. Σαλαμπί ξεκαθάρισε με συνέντευξη που παραχώρησε στις αρχές της εβδομάδας πως τόσο ο ίδιος όσο και οι υποστηρικτές τους προτίθενται να ιδρύσουν ένα κόμμα βασισμένο στις αρχές του Ισλάμ με στόχο να αναλάβει τα ηνία της χώρας μέσω δημοκρατικών διαδικασιών. «Οι κοσμικοί είναι αδέλφια μας και έχουν φυσικά το δικαίωμα να καταθέσουν τις δικές τους πολιτικές προτάσεις», υπογράμμισε. «Αν ο λαός επιλέξει εκείνους, τότε κανένα πρόβλημα», κατέληξε ο κ. Σαλαμπί.
Η πλειοψηφία των Λίβυων μοιάζει να μην ανησυχεί. «Οι ισλαμιστές είναι πάντα πιο οργανωμένοι, γι’ αυτό και μοιάζουν να έχουν μεγαλύτερη επιρροή απ’ όση πραγματικά διαθέτουν», λέει ο σύμβουλος επιχειρήσεων και εκ των χρηματοδοτών της εξέγερσης, Ουσάμα Εντάρ. Πολλοί, όπως ο συντονιστής της επιτροπής για τη σταθεροποίησης της χώρας του NTC, Αρέφ Ναγιέντ, επιμένουν ότι η επανάσταση κατέστησε σαφές πως ο λαός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτε λιγότερο από δημοκρατία και ότι, ως εκ τούτου, οι ισλαμιστές είναι υποχρεωμένοι να προσαρμοστούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.