Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Η Γαλλία αρνείται πως έχει στείλει μισθοφόρους στη Λιβύη

Μετά την ανακοίνωση από τις δυνάμεις του ανατραπέντα Λίβυου ηγέτη, Μουάμαρ Καντάφι, ότι έχουν συλλάβει 17 ξένους μισθοφόρους στη Μπάνι Ουαλίντ, μεταξύ των οποίων Γάλλοι και Βρετανοί.


Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι η Γαλλία δεν έχει στείλει μισθοφόρους στη Λιβύη, λίγο μετά την ανακοίνωση από τις δυνάμεις του ανατραπέντα Λίβυου ηγέτη, Μουάμαρ Καντάφι ότι έχουν συλλάβει 17 ξένους μισθοφόρους στη Μπάνι Ουαλίντ, μεταξύ των οποίων Γάλλοι και Βρετανοί.

«Δεν υπάρχουν Γάλλοι μισθοφόροι στη Γαλλία», δήλωσε ο Ζιπέ σε συνέντευξη Τύπου από τη Νέα Υόρκη.

Εξάλλου ο εκπρόσωπος της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης, Άχμεντ Μπάνι επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν Γάλλοι ή Βρετανοί κρατούμενοι στη Μπάνι Ουαλίντ. «Δεν υπάρχουν Γάλλοι ή Βρετανοί κρατούμενοι στην πόλη», είπε.

«Η ομάδα αυτή συνελήφθη στην Μπάνι Ουαλίντ και αποτελείται από 17 μισθοφόρους. Είναι τεχνικοί σύμβουλοι», είχε δηλώσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Καντάφι Μούσα Ιμπραχίμ.

«Οι περισσότεροι είναι Γάλλοι, ένας από αυτούς προέρχεται από μία ασιατική χώρα που δεν έχει ταυτοποιηθεί, δύο είναι Βρετανοί και ένας από το Κατάρ», πρόσθεσε ο Ιμπραχίμ.

Στο μεταξύ το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν έχει πληροφόρηση για το αν ο ισχυρισμός του είναι αληθής, ενώ και το ΝΑΤΟ επεσήμανε ότι δεν έχει στρατιώτες στο λιβυκό έδαφος.

Χώρες της Δύσης έχουν στείλει στη Λιβύη μέλη των ειδικών δυνάμεων στο παρελθόν, ενώ τα μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει ότι ιδιωτικές εταιρείας ασφαλείας είχαν βοηθήσει στην εκπαίδευση των αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Οι αραβικές χώρες του Κόλπου έχουν επίσης στείλει εκπαιδευτές και όπλα για να βοηθήσουν τους εξεγερμένους να ανατρέψουν τον Καντάφι.

Οι δυνάμεις του Συμβουλίου κατέλαβαν τμήμα της Σάμπχα

Μαχητές της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης πήραν τον έλεγχο του αεροδρομίου και του οχυρού στην Σάμπχα, η οποία βρίσκεται στα βάθη της Σαχάρας, από τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Αχμεντ Μπάνι, ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου στην Τρίπολη ότι οι δυνάμεις του συμβουλίου κατέλαβαν τις περιοχές πριν από δύο ώρες. «Οι σημαίες μας κυματίζουν εκεί» δήλωσε.

Ο Αχμεντ Μπάνι διέψευσε ακόμη τους ισχυρισμούς ενός εκπροσώπου του Καντάφι ότι οι δυνάμεις του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου έχουν συλλάβει Βρετανούς και Γάλλους υπηκόους κατά την διάρκεια των συγκρούσεων για την πόλη Μπάνι Ουαλίντ.

«Δεν υπάρχουν Βρετανοί ή Γάλλοι κρατούμενοι» στην πόλη, δήλωσε.

Διαψεύδει κακομεταχείριση Αφρικανών το Μεταβατικό Συμβούλιο

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης δεσμεύτηκε σήμερα, Δευτέρα, να συμπεριφερθεί στους ξένους που κατηγορούνται ότι μάχονταν στο πλευρό των δυνάμεων του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι καλά, ενώ διέψευσε ότι οι δυνάμεις του κακοποιούσαν συστηματικά Αφρικανούς.

Στη διάρκεια της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος του Καντάφι οι αντίπαλοί του τον κατηγορούσαν ότι είχε προσλάβει μισθοφόρους από γειτονικές χώρες, όπως ο Νίγηρας, το Τσαντ, το Μαλί και το Σουδάν. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία για πιθανή κακομεταχείριση των Αφρικανών από το Συμβούλιο που είναι πλέον στην εξουσία.

Μία επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ για τη Λιβύη, η οποία δεν έχει καταφέρει να εισέλθει στη χώρα μετά την πτώση του καθεστώτος του Καντάφι, αναφέρει ότι έχει λάβει πολλές αναφορές σχετικά με την κακομεταχείριση μαύρων Αφρικανών και σκουρόχρωμων Λίβυων από τους μαχητές του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.

Στο μεταξύ έχουν κάνει την εμφάνισή τους ειδησεογραφικά βίντεο από τη Λιβύη που δείχνουν μαύρους να στοιβάζονται σε φορτηγά, ενώ μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για συνοπτικές εκτελέσεις. Μαύροι που έχουν συλληφθεί από τις δυνάμεις του νέου καθεστώτος δήλωσαν στο Ρόιτερς ότι ήταν αθώοι μετανάστες.

Ο Μοχάμεντ αλ Άλαγκι, που φέρεται ότι θα είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της νέας κυβέρνησης, δήλωσε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ότι ο Καντάφι χρησιμοποίησε μισθοφόρους για να σκοτώσει Λίβυους, αλλά όσοι από αυτούς συλληφθούν θα έχουν δίκαιη αντιμετώπιση.

«Το καθεστώς του Καντάφι κήρυξε πόλεμο στο λαό της Λιβύης και χρησιμοποίησε ξένους μισθοφόρους», επεσήμανε ο αλ Άλαγκι. «Όμως όταν τους συλλάβουμε θα έχουν το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη ενώπιον δικαστή και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Επεσήμανε άλλωστε: «Δεν κάνουμε διακρίσεις με βάση το χρώμα και δεν κάνουμε διακρίσεις εις βάρος των αδελφών μας από την Αφρική».

Πάντως οι οπαδοί του Καντάφι ανακοίνωσαν από τη μεριά τους ότι συνέλαβαν 17 ξένους μισθοφόρους, ανάμεσά τους Βρετανούς και Γάλλους, απαντώντας στις κατηγορίες των δυνάμεων του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.

Ο ισχυρισμός αυτός δεν έχει επιβεβαιωθεί, όμως ο εκπρόσωπος του Καντάφι Μούσα Ιμπραχίμ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο της Συρίας Αλ Αράι ότι: «Η ομάδα αυτή συνελήφθη στην Μπάνι Ουαλίντ και αποτελείται από 17 μισθοφόρους. Είναι τεχνικοί σύμβουλοι».

«Οι περισσότεροι είναι Γάλλοι, ένας από αυτούς προέρχεται από μία ασιατική χώρα που δεν έχει ταυτοποιηθεί, δύο είναι Βρετανοί και ένας από το Κατάρ», πρόσθεσε ο Ιμπραχίμ.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν έχει πληροφόρηση για το θέμα, ενώ το βρετανικό ανακοίνωσε ότι έχει λάβει γνώση των αναφορών, αλλά δεν είναι σε θέση να τις επιβεβαιώσει.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.