Εντείνονται οι πιέσεις των αγορών προς την Ιταλία, η οποία προωθεί εκτεταμένα μέτρα λιτότητας και αναζητεί λύση στην Κίνα για τη χρηματοδότηση του δημοσίου χρέους της.
Χθες, το ιταλικό Δημόσιο δανείστηκε με επιτόκιο ρεκόρ, κατά τη δημοπρασία 5ετών ομολόγων, ενώ στα ύψη εκτινάχθηκαν τα spreads, παρά τη δήλωση του πρωθυπουργού της χώρας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ότι με τα μέτρα λιτότητας που προωθούνται θα επιτευχθεί μεγαλύτερη εξοικονόμηση απ’ ό, τι είχε συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας δανείστηκε στη χθεσινή δημοπρασία πενταετών ομολόγων με επιτόκιο το ρεκόρ του 5,6% έναντι του 4,93% της αντίστοιχης δημοπρασίας στα μέσα Ιουλίου, αντλώντας συνολικά 3,865 δισ. ευρώ. Εκτός αυτού, συγκέντρωσε 688 εκατ. ευρώ από τη δημοπρασία επταετών τίτλων με επιτόκιο 5,59% έναντι του 4,95%, καθώς και 740 εκατ. και 1,192 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία ομολόγων λήξεως του Φεβρουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2020, αντίστοιχα. Συνολικά, αντλήθηκε το ποσό των 6,485 δισ. ευρώ, αρκετά κοντά στο ανώτερο όριο του στόχου της κυβέρνησης για τη συγκέντρωση ενός ποσού μεταξύ 5 και 7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Ιταλία καλείται να αντλήσει έως τα τέλη του έτους περίπου 70 δισ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων με σκοπό την κάλυψη του ελλείμματος αλλά και τις αποπληρωμές του χρέους της. Σημειώνεται ότι το ιταλικό χρέος ανέρχεται στα 1,9 τρισ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει το σύνολο των χρεών της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, γεγονός που καθιστά την Ιταλία ιδιαίτερα ευάλωτη στην παραμικρή αύξηση του κόστους δανεισμού. Ανοδικές πιέσεις ασκήθηκαν και χθες τόσο στο spread του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου όσο και στο cds (ασφάλιστρα κινδύνου) του πενταετούς, υπερβαίνοντας μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τα επίπεδα των 400 και 500 μονάδων βάσης, αντίστοιχα.
Νωρίτερα, αξιωματούχος της κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι ο υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι είχε μεν συνάντηση την προηγούμενη εβδομάδα με Κινέζους αξιωματούχους, ωστόσο, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα των Financial Times βάσει του οποίου η Ιταλία ζήτησε από το Πεκίνο να προχωρήσει σε σημαντικές αγορές ιταλικού χρέους. Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, Κινέζος αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε ότι η Κίνα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο αγοράς ιταλικών ομολόγων.
Την ικανοποίησή του για το «φιλόδοξο ιταλικό πακέτο λιτότητας» ύψους 52 δισ. ευρώ, που έχει στόχο τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού έως το 2013, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η «συλλογική πειθαρχία είναι απαραίτητη για τις χώρες που μοιράζονται το ίδιο νόμισμα», τόνισε ο κ. Ρομπέι. Από την πλευρά του ο κ. Μπερλουσκόνι εξέφρασε την πίστη του ότι το πακέτο θα λάβει την έγκριση του Κοινοβουλίου σήμερα. Επίσης, ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι το ευρώ θα πρέπει να διατηρηθεί και τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της διακυβέρνησης της Ευρωζώνης. «Το ευρώ είναι η σημαία μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_14/09/2011_455960
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.