Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Σε δίκη στο Γκουαντάναμο, ο ύποπτος για την επίθεση στο USS Cole

Ο βασικός ύποπτος για την επίθεση εναντίον του αμερικανικού πολεμικού πλοίου USS Cole, που σημειώθηκε το 2000 στην Υεμένη, ο Αμπντ αλ Ράχιμ αλ Νασίρι, παραπέμφθηκε να παρουσιαστεί ενώπιον του στρατιωτικού δικαστηρίου του Γκουαντάναμο και κινδυνεύει να καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών αν κριθεί ένοχος, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Ο Νασίρι, ένας Σαουδάραβας 46 ετών, κατηγορείται επίσης για την επίθεση εναντίον του γαλλικού πετρελαιοφόρου Limburg που σημειώθηκε στον κόλπο του Άντεν το 2002.

Ο αξιωματούχος του Πενταγώνου που επιβλέπει τις δίκες στο Γκουαντάναμο επικύρωσε τις κατηγορίες για τρομοκρατία και δολοφονία που έχουν απαγγελθεί στον αλ Νασίρι και παρέπεμψε την υπόθεση στο στρατιωτικό δικαστήριο του Γκουαντάναμο.

Πρόκειται για την πρώτη υπόθεση που παραπέμπεται στο δικαστήριο της αμερικανικής βάσης στην Κούβα μετά την απόφαση που έλαβε στις αρχές Μαρτίου, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα για την επανάληψη των δικών εκεί. Στις αρχές του 2009 όταν είχε αναλάβει την προεδρία ο Ομπάμα, είχε παγώσει τις δίκες στο Γκουαντάναμο.

Ο αλ Νασίρι κατηγορείται ότι σχεδίασε και συμμετείχε στην προετοιμασία της επίθεσης στις 12 Οκτωβρίου 2000 εναντίον του USS Cole που βρισκόταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Άντεν. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 17 άνδρες του ναυτικού και τραυματίστηκαν ακόμη 40.

Κατηγορείται επίσης για τη συμμετοχή του στην προετοιμασία της επίθεσης εναντίον του Mv Limburg, αλλά και για την απόπειρα επίθεσης εναντίον ενός άλλου αμερικανικού πολεμικού πλοίου, του USS Sullivans, όταν αυτό ανεφοδιαζόταν με καύσιμα στο λιμάνι του Άντεν στις 3 Ιανουαρίου 2000.

Οι δικηγόροι του αλ Νασίρι πάντως υπέβαλαν ανεπιτυχώς αίτημα να μην ζητηθεί η εκτέλεσή του, σε περίπτωση που κριθεί ένοχος, καθώς ο πελάτης τους υπεβλήθη σε βασανιστήρια όσο ήταν υπό κράτηση. Ο αλ Νασίρι υποβλήθηκε σε εικονικό πνιγμό και εικονική εκτέλεση με ένα ηλεκτρικό τρυπάνι το διάστημα που κρατούνταν σε μυστικές φυλακές των ΗΠΑ στο Ντουμπάι το 2002. Το 2006 μεταφέρθηκε στις φυλακές του Γκουαντάναμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.