Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της Noble Energy

Η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα θα υποστηρίξει τα συμφέροντα της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy, η οποία συμφώνησε με την Κυπριακή Δημοκρατία να αναλάβει τις γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 12.
Η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα θα υποστηρίξει τα συμφέροντα της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy, η οποία συμφώνησε με την Κυπριακή Δημοκρατία να αναλάβει τις γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 12. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις αποφάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, δεν υπάρχει περίπτωση να αφεθούν ανυπεράσπιστες η εταιρεία και οι εγκαταστάσεις της στη Μεσόγειο στην περίπτωση οποιουδήποτε κινδύνου.

Οι ίδιες πηγές δήλωσαν στο "ΕτΚ" ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Γκόρντον, έθεσε τις αμερικανικές θέσεις για τα θέματα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο τον περασμένο Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τις θέσεις αυτές:
- Πρώτον, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κάθε δικαίωμα, όπως κάθε χώρα, να αναζητεί πηγές ενέργειας για να καλύψει τις ανάγκες της.
- Δεύτερον, τα θέματα ενέργειας δεν έχουν σχέση με τις διαπραγματεύσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξε κινητοποίηση ανώτερων αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όταν η εκπρόσωπος Βικτόρια Νούλαντ υποστήριξε λανθασμένα ότι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της Κύπρου πρέπει να μοιραστούν ισομερώς ("equally") ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Η δήλωση δημιούργησε αντιδράσεις όχι μόνο από την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά και από το Ισραήλ, το οποίο μετά τα νέα δεδομένα στη Μεσόγειο και τον τερματισμό της στρατηγικής του συμμαχίας με την Τουρκία δεν επιθυμεί να έχει λόγο η Αγκυρα στα θέματα ενέργειας της Κύπρου. Η ισραηλινή πλευρά φέρεται να εξέφρασε την άποψη ότι, σύμφωνα πάντα με τα νέα δεδομένα, η λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας δεν είναι η αρμόζουσα για την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ετσι, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχώρησε σε διόρθωση της δήλωσης της κ. Νούλαντ -κάτι που εξόργισε την Τουρκία-, τονίζοντας ότι "στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης (του Κυπριακού), τα ενεργειακά αποθέματα θα πρέπει να μοιράζονται ακριβοδίκαια (equitably) μεταξύ και των δύο κοινοτήτων". Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος πρέσβης τηλεφώνησε στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός, όπως φέρεται να είπε, ότι "η αμερικανική κυβέρνηση τάχθηκε ανοικτά με το μέρος των Ελληνοκυπρίων".
Είχε προηγηθεί η απόρριψη νέου διαβήματος της Αγκυρας, η οποία απαιτούσε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επηρεάσει την αμερικανική εταιρεία Noble να αναβάλει τις προγραμματισμένες γεωτρήσεις. Η αμερικανική απάντηση ήταν ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα, ούτε επηρεάζει ιδιωτικές εταιρείες. Τονίστηκε, επίσης, ότι στο πλαίσιο της στρατηγικής για ανάπτυξη των ενεργειακών πηγών, η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τις αποφάσεις της Noble και εάν χρειαστεί θα την προστατεύσει. Σημειώνεται ότι η εν λόγω εταιρεία έλαβε την έγκριση του Λευκού Οίκου για να αναμειχθεί στις έρευνες και να υπογράψει τις συμφωνίες με το Ισραήλ και την Κύπρο.
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν κρύβει την ανησυχία του για την επικίνδυνη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνεργάτες του αναγνωρίζουν ότι είναι προκλητική η στάση του πρωθυπουργού της Τουρκίας. Σε ανώτατο επίπεδο ελήφθη η απόφαση την Παρασκευή να πραγματοποιηθεί συνάντηση του κ. Ομπάμα με τον κ. Ερντογάν, με στόχο "να πέσουν οι τόνοι" μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, με τον οποίο έχει συγκρουστεί επανειλημμένως για το Μεσανατολικό.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.