Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Συνεχίζονται οι γαλλικές επιχειρήσεις στη Λιβύη

150 έξοδοι πολεμικών αεροσκαφών σε μια εβδομάδα.

Η Γαλλία συνεχίζει τις επιχειρήσεις της στη Λιβύη με περίπου 150 εξόδους πολεμικών αεροσκαφών της σε μια εβδομάδα, για «πενήντα στόχους», ανακοίνωσε σήμερα το γενικό επιτελείο, την επομένη των εκκλήσεων από τους μαχητές του νέου καθεστώτος για εντατικοποίηση των πληγμάτων του ΝΑΤΟ.

«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή του σχεδίου δράσης στη Λιβύη», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Επιτελείου των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, ο συνταγματάρχης Τιερί Μπιρχάρντ .

Στο πλαίσιο του ψηφίσματος 1973, του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η γαλλική πολεμική αεροπορία έχει κάνει «142 εξόδους» κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, από τις οποίες οι 88 ήταν αφιερωμένες σε αποστολές επίθεσης στο έδαφος, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στους «Πενήντα στόχους που επλήγησαν» περιλαμβάνονται «είκοσι κτίρια-όπου βρίσκονταν επιτελεία διοίκησης, αποθήκες πυρομαχικών...» ή ακόμη και «στρατιωτικά οχήματα», δήλωσε ο συνταγματάρχης Μπιρχάρντ.

Οι έξοδοι αναγνώρισης και επιτήρησης παρουσιάζουν σχετική αύξηση, υπογράμμισε.

Στο αποκορύφωμα της διεθνούς αεροπορικής επιχείρησης που ξεκίνησε στις 19 Μαρτίου, κυρίως με πρωτοβουλία της Γαλλίας, ο αριθμός των εβδομαδιαίων εξόδων των γαλλικών αεροσκαφών ήταν μεταξύ 250 και 300. Μειώθηκε με την πτώση της Τρίπολης και του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι στα τέλη Αυγούστου.

Οι επιχειρήσεις αυτές επικεντρώνονται γύρω από τα τελευταία προπύργια των κανταφικών στη Σύρτη και την Μπάνι Ουάλιντ (βόρεια) και στην περιοχή Σέμπχα (νότια).

Οι μαχητές του νέου καθεστώτος της Λιβύης κάλεσαν την Τετάρτη το ΝΑΤΟ να εντείνει τα πλήγματα του για να σπάσει την πεισματική αντίσταση των κανταφικών. Το ΝΑΤΟ αρνήθηκε να απαντήσει στην έκκληση αυτή, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα «ότι δεν έχει μειώσει τη δραστηριότητά του στη Λιβύη».

Η επέμβαση αύξησε κατακόρυφα το επιπλέον κόστος των γαλλικών στρατιωτικών επιχειρήσεων εκτός Γαλλίας το 2011. Το ποσό ανερχόταν στις 30 Σεπτεμβρίου, σε 300-350 εκατομμύρια ευρώ.

Συνελήφθη στη Σύρτη ο εκπρόσωπος του Καντάφι

Ο εκπρόσωπος του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, Μούσα Ιμπραχίμ, συνελήφθη σήμερα έξω από την πόλη της Σύρτης, σε απόσταση 360 χιλιομέτρων ανατολικά της Τρίπολης, όπως έγινε γνωστό από διοικητές του στρατού του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.

«Οι μαχητές της Μιζουράτα επικοινώνησαν μαζί μας και μας ανακοίνωσαν ότι αιχμαλωτίστηκε ο Μούσα Ιμπραχίμ», δήλωσε ο Μουστάφα μπεν Ντάρντεφ, της ταξιαρχίας του Ζιντάν. Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε ένας άλλος διοικητής, ο Μοχάμεντ αλ-Μαρίμι ο οποίος διευκρίνισε ότι ο Ιμπραχίμ συνελήφθη από «τους επαναστάτες της Μιζουράτα» ενώ βρισκόταν σε ένα αυτοκίνητο.

Ο Αλ-Μαρίμι είπε ότι του μετέφεραν την πληροφορία πως ο Μούσα Ιμπραχίμ ήταν μεταμφιεσμένος και φορούσε γυναικεία ρούχα, όμως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αυτήν τη λεπτομέρεια.

Ο Μούσα Ιμπραχίμ είχε εξαφανιστεί μετά την πτώση της Τρίπολης. Πολλές πηγές των νέων αρχών της Λιβύης υποστήριζαν ότι ο στενός συνεργάτης του Καντάφι βρισκόταν στην όαση του Μπάνι Ουαλίντ που πολιορκείται από τις δυνάμεις των εξεγερμένων. Την περασμένη εβδομάδα το συριακό τηλεοπτικό κανάλι Αράι μετέφερε ένα μήνυμά του με το οποίο καλούσε το λαό της Λιβύης σε αντίσταση, κάνοντας λόγο για «νίκες» στο Μπάνι Ουαλίντ και τη Σέμπχα, η οποία στο μεταξύ έπεσε στα χέρια των δυνάμεων του Μεταβατικού Συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.