Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Χ. Κλίντον: «Αντιπαραγωγικός» ο εποικισμός από το Ισραήλ

Καταδίκη Βρετανίας και Γαλλίας.

Η απόφαση του Ισραήλ να εγκρίνει την οικοδόμηση 1.100 νέων κατοικιών για Ισραηλινούς εποίκους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι αντιπαραγωγική όσον αφορά την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Παλαιστίνιους, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.

Νωρίτερα και η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ είχε χαρακτηρίσει αντιπαραγωγική την απόφαση αυτή του Ισραήλ. Παράλληλα η Βρετανία και η Γαλλία καταδίκασαν την απόφαση αυτή.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ ζήτησε σήμερα από την κυβέρνηση του Ισραήλ να ανακαλέσει την απόφασή του. «Καταδικάζω τη σημερινή ανακοίνωση» όσον αφορά την έγκριση από την ισραηλινή κυβέρνηση της οικοδόμησης νέων κατοικιών στο Γκίλο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, σημειώνει ο Χέιγκ σε ανακοίνωσή του. «Ζητούμε από την κυβέρνηση του Ισραήλ να ανακαλέσει την απόφαση αυτή», προσθέτει.

«Τώρα είναι η ώρα που οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν προσπάθειες για να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες και να ανταποκριθούν στο αίτημα του Κουαρτέτου (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ και Ρωσία) να απέχουν από οποιαδήποτε πρόκληση», υπογραμμίζει ο Χέιγκ, ο οποίος σημειώνει επίσης ότι «η επέκταση των ισραηλινών οικισμών είναι παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου».

«Η Γαλλία καταδικάζει την έγκριση από τις ισραηλινές αρχές της οικοδόμησης 1.100 κατοικιών στον ισραηλινό οικισμό Γκίλο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η απόφαση αυτή είναι αντιπαραγωγική την ώρα που η διεθνής κοινότητα πολλαπλασιάζει τις προσπάθειές της για μια ταχεία επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους», σημειώνει παράλληλα και ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Η ανακοίνωση αυτή, η οποία γίνεται την επομένη της δήλωσης του Κουαρτέτου που υπενθυμίζει κυρίως την ανάγκη να γίνει σεβαστός ο Οδικός Χάρτης φαίνεται ως πρόκληση. Η Γαλλία καλεί το Ισραήλ να επανεξετάσει την απόφασή του και να απέχει από οποιαδήποτε πράξη θα μπορούσε να εμποδίσει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για μια επανάληψη των διαπραγματεύσεων», προσθέτει.

«Ο εποικισμός στη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι παράνομος βάσει του διεθνούς δικαίου, υπονομεύει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο πλευρές και συνιστά μια σοβαρή απειλή για τη λύση των δύο κρατών», καταλήγει ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.