Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Λιβύη: Νέες πολύνεκρες μάχες στη Σύρτη


Εκπρόσωπος του Καντάφι έκανε λόγο για151 νεκρούς στη Σύρτη.



Εκπρόσωπος του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι δήλωσε χθες βράδυ ότι αεροπορικά πλήγματα του NATO και οι βομβαρδισμοί με πυροβολικό από τις δυνάμεις του νέου καθεστώτος σκότωσαν 151 ανθρώπους στη Σύρτη την Τετάρτη.

Ο εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραήμ, σε τηλεφωνική του επαφή με δημοσιογράφο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς, είπε επίσης ότι το κυριότερο νοσοκομείο στην πόλη αντιμετωπίζει μεγάλη έλλειψη σε εφόδια, ενώ η ηλεκτροδότησή του έχει διακοπεί.

Αξιωματούχος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου είπε ότι δυνάμεις του έχουν πλήξει τη Σύρτη τις τελευταίες 48 ώρες, αλλά ο σημαντικότερος στόχος ήταν ένα κέντρο διοίκησης του Καντάφι.

«Το συγκρότημα ήταν ξεκάθαρα στρατιωτικός στόχος αφού οι δυνάμεις (του Καντάφι) το χρησιμοποιούσαν για να συντονίζουν και να υποστηρίζουν επιχειρήσεις εναντίον αμάχων», είπε ο αξιωματούχος του NATO, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει να υπήρχαν άμαχοι στην περιοχή και ότι οι ισχυρισμοί του Ιμπραήμ είναι «αστήρικτοι».

«Από χθες (προχθές) ως (χθες) το πρωί, 151 άμαχοι σκοτώθηκαν μέσα στα σπίτια τους από ρουκέτες Γκραντ και άλλα βλήματα», δήλωσε ο Ιμπραήμ. «Το νοσοκομείο της πόλης σταμάτησε να λειτουργεί τελείως χθες (προχθές) βράδυ. Ασθενείς πέθαναν διότι απλά δεν μπορούσε να γίνει τίποτε για να τους βοηθήσουν».

Ο Ιμπραήμ καταδίκασε παράλληλα το γεγονός ότι υψώθηκε η νέα σημαία της Λιβύης, αυτή του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, στον ΟΗΕ.

«Κοιτάξτε την Παλαιστίνη, πάνω από 60 χρόνια θεμιτού αγώνα για ένα κράτους και ακόμα κανείς δεν θέλει να ακούσει το αίτημα του Παλαιστινιακού λαού να αποκτήσει μια έδρα στον ΟΗΕ», είπε. «Αλλά παρ' όλα αυτά μερικές ένοπλες συμμορίες, με την υποστήριξη του NATO, καταφέρνουν να υψωθεί η σημαία τους στον ΟΗΕ, πριν καν θέσουν υπό τον έλεγχό τους ολόκληρη τη χώρα. Ο λιβυκός λαός δεν ψήφισε για αυτή τη σημαία. Όλα αυτά έγιναν δια της βίας, με ρουκέτες και πυραύλους και βόμβες», είπε.

Στο μεταξύ χθες η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ ανέφερε ότι η κυβέρνηση του Καντάφι είχε αποθηκεύσει μη επεξεργασμένο ουράνιο κοντά στη Σέμπχα, αφού το CNN μετέδωσε πως δυνάμεις του νέου καθεστώτος ανακάλυψαν μια τοποθεσία του στρατού όπου βρισκόταν αποθηκευμένο ραδιενεργό υλικό.

Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει πως μη επεξεργασμένο ουράνιο βρισκόταν αποθηκευμένο σε ένα εργαστήριο έρευνας στην Τατζούρα, κοντά στην Τρίπολη.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.