Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Αναβλήθηκε η ανακοίνωση της μεταβατικής κυβέρνησης στη Λιβύη

Επ' αόριστον αναβλήθηκε η ανακοίνωση της σύνθεσης της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης, όπως ανακοίνωσε σήμερα από τη Βεγγάζη ο δεύτερος τη τάξει στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο Μαχμούντ Τζιμπρίλ.

«Η ανακοίνωση της σύνθεσης της μεταβατικής κυβέρνησης αναβάλλεται επ΄αόριστον μέχρι να οριστικοποιηθούν οι διαβουλεύσεις», δήλωσε ο Τζιμπρίλ σε συνέντευξη Τύπου. Η σύνθεση της κυβέρνησης, που θα αναλάμβανε τη διακυβέρνηση της Λιβύης μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών, αναμενόταν να ανακοινωθεί σήμερα.

Νωρίτερα, προηγήθηκαν σκληρές διαπραγματεύσεις στην ανατολική Λιβύη, όπως ανέφερε ένας αξιωματούχος. Σύμφωνα με αυτό το μέλος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, του πολιτικού οργάνου των εξεγερμένων που ανέτρεψαν το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι, στη Βεγγάζη συναντήθηκαν ο επικεφαλής του Συμβουλίου, Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ, ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, που ασκεί καθήκοντα πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών, και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Ο Τζιμπρίλ αναμένεται να διατηρήσει τη θέση του πρωθυπουργού και η κυβέρνησή του θα αποτελείται από 34 υπουργούς. Δύο υπουργικές θέσεις ενδέχεται να δοθούν σε γυναίκες. Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με αρμοδιότητες στον οικονομικό τομέα, θα αναλάβει ο Άλι Ταρχούνι, νυν υπεύθυνος Οικονομικών και Πετρελαίου, ενώ το υπουργείο Άμυνας θα αναλάβει ο Οσάμα Αλ-Τζούλι και το υπουργείο Πετρελαίου ο Άμπντελ Ραχμάν Μπεν Γιέζα.

Η ίδια πηγή ωστόσο έκανε λόγο για «διαφωνίες» όσον αφορά το σχηματισμό της κυβέρνησης αφού ορισμένα μέλη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου κατηγορούν τον Τζιμπρίλ ότι δεν έλαβε υπόψη του τις θέσεις πολλών πολιτικών κομμάτων, όπως για παράδειγμα των Αδελφών Μουσουλμάνων. Να σημειωθεί ότι ο Τζιμπρίλ ήταν στέλεχος του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι και αυτομόλησε για να ενταχθεί στους εξεγερμένους.

Η νέα κυβέρνηση θα αναλάβει να χειριστεί τις πολιτικές υποθέσεις της Λιβύης κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών και τη σύνταξη νέου συντάγματος. Στο έργο της θα έχει τη συμπαράσταση των Ηνωμένων Εθνών που θα στείλει στη χώρα μια αποστολή με τρίμηνη θητεία.

Σφοδρές συγκρούσεις

Με αμείωτη σφοδρότητα συνεχίζονται οι μάχες στο μέτωπο της Σύρτης, περίπου 50 χιλιόμετρα έξω από την πόλη, αλλά και στο Μπάνι Ουαλίντ, ένα από τα τελευταία προπύργια του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι.

Στο Μπάνι Ουαλίντ, 170 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τρίπολης, οι συγκρούσεις που είχαν σταματήσει τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ξανάρχισαν το απόγευμα. Σύμφωνα με μαχητές του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, οι άνδρες του Καντάφι εκτοξεύουν πυραύλους Γκραντ εναντίον των θέσεών τους και τουλάχιστον επτά από αυτούς έχουν σκοτωθεί το τελευταίο διήμερο.

Στη Σύρτη οι εξεγερμένοι αντιμετωπίζουν ισχυρή αντίσταση αλλά υποστηρίζουν ότι έχουν καταφέρει να προωθηθούν. «Μας επιτίθενται με ρουκέτες αλλά απαντούμε και κερδίζουμε έδαφος», είπε ένας από τους διοικητές τους, ο Μουστάφα μπεν Νταρντάφ.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου τουλάχιστον 12 άρματα και ανοιχτά φορτηγά με αντιαεροπορικές συστοιχίες, στα οποία επιβαίνουν εκατοντάδες άνδρες, έχουν πάρει θέση στο ανατολικό μέτωπο της Σύρτης.

Ένας στρατιωτικός αξιωματούχος του νέου καθεστώτος, ο Αχμάντ Μπάνι, υποστήριξε εξάλλου ότι η κατάληψη του Μπάνι Ουαλίντ και της Σύρτης είναι θέμα «λίγων ημερών». Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε από την Τρίπολη ο Μπάνι διαβεβαίωσε ότι «σε μερικές ημέρες η κατάσταση θα αλλάξει πλήρως στη Σύρτη και το Μπάνι Ουαλίντ, που θα τεθούν υπό τον έλεγχό μας».

Διευκρίνισε εξάλλου ότι στο Μπάνι Ουαλίντ το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στην επίθεσή τους οι εξεγερμένοι είναι η φυσική γεωγραφία της όασης και το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί ελεύθεροι σκοπευτές που εμποδίζουν τη γρήγορη κατάληψη της περιοχής.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.