Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Αυστηρή προειδοποίηση Γκιλανί προς τις ΗΠΑ

Reuters

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε χθες προς τις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Γιουσούφ Ράζα Γκιλανί, ζητώντας από την Ουάσιγκτον να σταματήσει να κατηγορεί το Πακιστάν για στήριξη του ισλαμικού αντάρτικου. Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο κ. Γκιλανί κάλεσε επίσης την κυβέρνηση Ομπάμα να πάψει να ευνοεί την Ινδία, εις βάρος της χώρας του.

Ο Πακιστανός πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι κάθε μονομερής στρατιωτική ενέργεια, από μέρους των ΗΠΑ, εναντίον των δικτύων του Χακανί εντός του Πακιστάν, θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας του. Την περασμένη εβδομάδα, ανώτατα στελέχη του Πενταγώνου είχαν κατηγορήσει ευθέως το Πακιστάν και την υπηρεσία στρατιωτικής αντικατασκοπείας της χώρας, ISI, για παροχή στήριξης στο δίκτυο Χακανί, θεωρούμενο ως η πιο βίαιη «φράξια» των Ταλιμπάν. Οι ΗΠΑ θεωρούν υπεύθυνη την ISI για την επίθεση κατά της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ στις 13 Σεπτεμβρίου.

Η αμερικανική επιχείρηση εντός πακιστανικού εδάφους, που οδήγησε στην εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν τον Μάιο, ενίσχυσε, στο μεταξύ, το ήδη έντονο αντιαμερικανικό αίσθημα στο Πακιστάν. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Pew τον Ιούνιο, το 69% των Πακιστανών θεωρούν τις ΗΠΑ εχθρό της χώρας τους, ενώ 47% των ερωτηθέντων δηλώνουν «ιδιαίτερα ανήσυχοι» από την αμερικανική «στρατιωτική απειλή» κατά της χώρας.

Στις αμερικανικές αιτιάσεις, όπως αυτές εκφράσθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά την κατάθεση του απερχόμενου Αμερικανού ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Μάικ Μάλεν ενώπιον της Επιτροπής Αμυνας της Γερουσίας, απάντησαν και οι Ταλιμπάν, μέσω εκπροσώπου τους. «Η Αμερική θέλει να ελαχιστοποιήσει την ισχύ του χαλιφάτου, εμφανίζοντάς το να χρειάζεται τη βοήθεια του Πακιστάν. Ο σεβαστός Τζαλαλουντίν Χακανί είναι μία από τις πλέον εξέχουσες προσωπικότητες του χαλιφάτου, ενώ λαμβάνει την καθοδήγησή του αποκλειστικά και μόνο από την ηγεσία του Ισλαμικού Εμιράτου», ανέφερε σε ανακοινωθέν ο Ζαμπιχουλά Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των μαχητών Ταλιμπάν.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των «Times» της Νέας Υόρκης, οι πακιστανικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να επιτεθούν οι ίδιες εναντίον Αμερικανών στρατιωτών. Το 2007, αποκαλύπτει η εφημερίδα, ομάδα Αμερικανών αξιωματικών δέχθηκε επίθεση εντός πακιστανικού εδάφους από μονάδα του στρατού του Πακιστάν, προκαλώντας τον θάνατο ενός Αμερικανού ταγματάρχη και τριών ακόμη αξιωματικών των ΗΠΑ.

Η επίθεση στο χωριό Τερί Μανγκάλ θεωρείται σήμερα κίνηση αντεκδίκησης για τις μάχες που είχε τότε δώσει ο αμερικανικός στρατός εναντίον ισλαμιστών μαχητών στη συνοριακή ζώνη Αφγανιστάν - Πακιστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.