Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Μπαίνει στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ το δίκτυο Χακάνι

Η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να συμπεριλάβει το δίκτυο Χακάνι στη μαύρη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Μαρκ Τόνερ είπε πως σε επτά ηγετικά στελέχη της οργάνωσης έχουν επιβληθεί από το 2008 αμερικανικές κυρώσεις.

Την περασμένη Πέμπτη, ο στρατηγός Μάρκ Μάλεν αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, είχε κατηγορήσει το Πακιστάν ότι «εξάγει βία», μέσω της υπηρεσίας πληροφοριών του πακιστανικού στρατού (ISI), στο Αφγανιστάν και στηρίζει το δίκτυο Χακάνι.

«Ο χαρακτηρισμός του δικτύου ως τρομοκρατική οργάνωση του εξωτερικού εξετάζεται. Όμως η ιδέα, σύμφωνα με την οποία δεν επιτιθέμεθα στο δίκτυο Χακάνι είναι κατά την άποψη μου ένα εσφαλμένο συμπέρασμα», τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Η Ουάσινγκτον έχει επανειλημμένα ζητήσει, χωρίς αποτέλεσμα, από το Ισλαμαμπάντ να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση στη ζώνη των φυλών στο Βόρειο Ουαζιριστάν, προπύργιο του δικτύου Χακάνι στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

«Αυτού του είδους τα ορμητήρια είναι προβληματικά. Αποτελούν λόγους μεγάλης ανησυχίας και επικίνδυνων εξελίξεων για τις ΗΠΑ και το Πακιστάν», υπογράμμισε ο Τόνερ.

Τέλος, ο Αμερικανός αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι υπάρχουν «σοβαρές προκλήσεις» στις σχέσεις ΗΠΑ-Πακιστάν, αλλά υπογράμμισε πως ο πρόεδρος Ομπάμα επιθυμεί να έχει μια «εποικοδομητική συνεργασία» με το Ισλαμαμπάντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.