Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2011

Ιράν: Η Τεχεράνη ανέκτησε τα χρήματα που είχε καταβάλλει στη Ρωσία για τους πυραύλους S-300
Το Ιράν ανέκτησε τα χρήματα που είχε καταβάλλει στη Ρωσία για τη σύμβαση προμήθειας πυραύλων εδάφους-αέρος S-300 προηγμένης τεχνολογίας, μετά την άρνηση της Μόσχας να τους παραδώσει στην Τεχεράνη, δήλωσε σήμερα ο υπουργός 'Αμυνας, στρατηγός 'Αχμαντ Βαχιντί, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Τεχεράνη δεν ενδιαφέρεται πλέον για την απόκτηση τους.

"Ανακτήσαμε τα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν στη Ρωσία" για τη σύμβαση παράδοσης των πυραύλων S-300, δήλωσε ο Βαχιντί, ο οποίος δεν προσδιόρισε το ακριβές ποσό, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars.Σύμφωνα με τον Τύπο του Ιράν, η Τεχεράνη είχε καταβάλει 167 εκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία για τη σύμβαση αυτή.

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε αναστείλει στις 22 Σεπτεμβρίου του 2010 την παράδοση των πυραύλων του Ιράν εφαρμόζοντας ψήφισμα του ΟΗΕ που επιβάλει κυρώσεις στην Τεχεράνη για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό της πρόγραμμα.

"Ζητάμε αποζημίωση, και το αίτημά μας παραπέμφθηκε σε διεθνές δικαστήριο διαιτησίας", δήλωσε ο Βαχιντί.Στις 15 Σεπτεμβρίου, ένας ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος έχει πάντως δηλώσει ότι η Ρωσία αναζητεί μέσα για να τιμήσει τη σύμβαση αυτή.

"Η Ρωσία αναζητεί μέσα για να επιλύσει με θετικό τρόπο την τύχη αυτής της σύμβασης", είχε δηλώσει ο Μιχαήλ Ντιμίτριεφ, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τη στρατιωτική-τεχνική συνεργασία.

Ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι "μας πούλησαν" ακυρώνοντας το συμβόλαιο.

Η Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ είχαν αντιταχθεί στη σύμβαση αυτή, καθώς το συγκεκριμένο σύστημα αεράμυνας, που θεωρείται ισάξιο του αμερικανικού συστήματος Patriot, θα επέτρεπε στην Τεχεράνη να προασπίσει αποτελεσματικά τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις σε περίπτωση αεροπορικών επιδρομών εναντίον τους.
Χ.ΚΩ. © ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
http://infognomonpolitics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.