Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Στις 28 Νοεμβρίου ο πρώτος γύρος εκλογών στην Αίγυπτο

Μετά την πτώση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο πρώτος γύρος των πρώτων βουλευτικών εκλογών μετά την πτώση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ θα διεξαχθεί στις 28 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Αιγύπτου Mena.

Η απόφαση αυτή ελήφθη από το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων που κυβερνά τη χώρα από τις 11 Φεβρουαρίου. Ο πρώτος γύρος για την ανάδειξη των βουλευτών της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης (Κάτω Βουλή) θα γίνει σε τρία στάδια.

Θα ακολουθήσουν, στις 29 Ιανουαρίου, οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών της Σούρας (Άνω Βουλή), επίσης σε τρία στάδια, οι ακριβείς ημερομηνίες των οποίων δεν ανακοινώθηκαν.

Το κοινοβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές αυτές θα αναλάβει να συντάξει το νέο σύνταγμα της χώρας. Με βάση τον τροποποιημένο εκλογικό νόμο ο αριθμός των βουλευτών θα μειωθεί στους 498 (από 504) για τη Λαϊκή Εθνοσυνέλευση και στους 270 (από 390) για τη Σούρα.

Η ημερομηνία διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών, που θα σημάνουν και την παράδοση της εξουσίας από το στρατό στους πολιτικούς, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη από επίσημη πηγή. Ωστόσο, το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Αραμπίγια μετέδωσε σήμερα ότι πιθανότατα θα γίνουν στα τέλη του 2012 ή στις αρχές του 2013, μια καθυστέρηση που ενδέχεται να προκαλέσει τις αντιδράσεις πολλών ακτιβιστών.

Ένας από τους υποψηφίους για την προεδρία, ο Αμρ Μούσα, είχε δηλώσει στις αρχές του μήνα ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι συνυποψήφιοί του θα ήθελαν να οργανωθούν προεδρικές εκλογές τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.