Μήνυμά του η συνύπαρξη του Ισλάμ με τη δημοκρατία
Κομιστής μηνύματος περί αρμονικής συνύπαρξης του Ισλάμ με τη Δημοκρατία με πρότυπο το δικό του σύστημα διακυβέρνησης, ο Ταγίπ Ερντογάν έφτασε χθες στην Τύνιδα, δεύτερο σταθμό μετά το Κάιρο της περιοδείας του σε τρεις χώρες της Αραβικής Ανοιξης. Με σουλτανική και πάλι εμφάνιση, αφού κατέθεσε τις δικές του απόψεις περί εκκοσμίκευσης, δημοκρατίας και κοσμικού κράτους, που μπορεί κάλλιστα να κυβερνάται από ένα μουσουλμάνο, ο Τούρκος πρωθυπουργός εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του Ισραήλ και επανήλθε στο θέμα της αποστολής τουρκικών πολεμικών πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο.
«Το Ισραήλ δεν μπορεί να κάνει ό, τι θέλει στη θαλάσσια αυτή περιοχή. Θα δουν ποιες είναι οι αποφάσεις μας επί του θέματος αυτού. Τα πλοία του πολεμικού μας ναυτικού είναι σε θέση να βρίσκονται στην ανατολική Μεσόγειο ανά πάσα στιγμή», είπε σε συνέντευξη Τύπου. Ερωτηθείς εάν η Τουρκία είναι διατεθειμένη να προστατεύσει στο μέλλον στολίσκους βοηθείας απάντησε ότι «θα παρέχεται προστασία στα πλοία μας που πλέουν στα διεθνή ύδατα και τα οποία μπορούν να πάνε και αλλού, όχι μόνο στη Γάζα».
«Θεωρούμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία σημαντικές μέχρις εδώ. Κατόπιν αυτού δεν σχολιάζουμε τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού», ήταν η απάντηση της εκπροσώπου του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Ιλάνα Στάιν. Ωστόσο, η κλιμάκωση των φραστικών επιθέσεων του κ. Ερντογάν εναντίον του Ισραήλ λίγες ημέρες μετά την πυρπόληση της ισραηλινής πρεσβείας στο Κάιρο, σε συνδυασμό με την αυτοκρατορική εμφάνιση του Τούρκου πρωθυπουργού στις χώρες που έδωσαν το έναυσμα για τις εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο και όπου οι ισορροπίες είναι ακόμη πολύ εύθραυστες, δημιουργούν ανησυχίες στην Ουάσιγκτον και άλλες δυτικές πρωτεύουσες.
Χαρακτηριστικό των τουρκικών προθέσεων είναι δημοσίευμα της «Χουριέτ» περί ερευνών και γεωτρήσεων στη Μεσόγειο από την Τουρκία και την Αίγυπτο, ύστερα από δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, που συνοδεύει τον κ. Ερντογάν στην περιοδεία του. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, οι συνομιλίες στο Κάιρο σχετικά με τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα υπήρξαν ιδιαίτερα καρποφόρες, στο πλαίσιο και του φιλόδοξου τουρκικού σχεδίου για τη δημιουργία συστήματος παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε χώρες της νότιας και ανατολικής Μεσογείου - Συρία, Λίβανος, Ιορδανία, Παλαιστίνη, Αίγυπτος, Λιβύη, Μαρόκο και Αλγερία.
Βεβαίως, για να μετουσιωθεί το σχέδιο σε πράξη χρειάζεται να ηρεμήσουν τα πνεύματα στις εξεγερμένες χώρες και να υπάρξει πολιτική σταθερότητα. Ενδιαμέσως η Τουρκία προσπαθεί να εδραιώσει ένα είδος ηγεμονικής παρουσίας, εξάγοντας, όπως τονίζουν οι αναλυτές, το τουρκικό πρότυπο διακυβέρνησης.
Τελευταίος σταθμός του κ. Ερντογάν είναι η Τρίπολη. Εκεί βρέθηκαν, χθες, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. «Ο Σαρκοζί θέλει να κλέψει την παράσταση στον Ερντογάν, που θα ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης στη Λιβύη μετά τον πόλεμο», γράφει η «Ζαμάν».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.