Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Υποδοχή ηρώων στη Λιβύη για Κάμερον και Σαρκοζί

ΤΡΙΠΟΛΗ. Υποδοχή ηρώων επεφύλαξαν οι Λίβυοι στον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον που επισκέφθηκαν την Τρίπολη και εν συνεχεία τη Βεγγάζη, και έγιναν οι πρώτοι Δυτικοί ηγέτες που επισκέπτονται τη χώρα μετά την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι. Στο μέτωπο των στρατιωτικών επιχειρήσεων, η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις των ανταρτών έχουν φτάσει στα περίχωρα της Σύρτης, γενέτειρας του Καντάφι και εκ των τελευταίων προπυργίων του παλαιού καθεστώτος.

«Θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον Καντάφι και να τον οδηγήσετε στη Δικαιοσύνη», τόνισε ο Κάμερον, προσθέτοντας ότι η αποστολή του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, στην οποία πρωτοστάτησαν η Βρετανία και η Γαλλία, δεν έχει τελειώσει και θα συνεχιστεί μέχρις ότου ολοκληρωθεί. Ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε ότι ο Καντάφι εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο και ότι θα πρέπει τα πέσουν και τα εναπομείναντα προπύργιά του, ενώ απευθυνόμενος στους κατοίκους της Βεγγάζης είπε ότι η Λιβύη πρέπει να παραμείνει ενωμένη. Οι Σαρκοζί και Κάμερον επισκέφθηκαν νοσοκομείο της Τρίπολης όπου έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό και στη συνέχεια συναντήθηκαν με τους νέους ηγέτες της Λιβύης, του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (ΕΜΣ). Κατόπιν επρόκειτο να επισκεφθούν και τη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, οι δύο ηγέτες δέχθηκαν τις ευχαριστίες του μεταβατικού πρωθυπουργού της Λιβύης, Μαχμούντ Τζιμπρίλ, για την «ιστορική στάση» που επέδειξαν. Οι Σαρκοζί και Κάμερον δεσμεύθηκαν ότι θα συμβάλουν στον εντοπισμό του Καντάφι κι ανακοίνωσαν και την περαιτέρω αποδέσμευση λιβυκών περιουσιακών στοιχείων ύψους 19 δισ. δολαρίων.

Το ΕΜΣ τόνισε ότι οι ξένοι σύμμαχοί του στη διάρκεια του πολέμου θα έχουν προτεραιότητα στις μελλοντικές συμφωνίες με τη Λιβύη. Ο Σαρκοζί αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι «έγιναν συμφωνίες κάτω από το τραπέζι για την εκμετάλλευση του πλούτου της Λιβύης» με τους νέους ηγέτες της χώρας. «Στη Λιβύη πράξαμε αυτό που πιστεύαμε ότι ήταν το σωστό», τόνισε με έμφαση.

Ιδιαιτέρως προσεκτικός στο να μην υποπέσει σε θριαμβολογίες σε ένα ζήτημα που ενδεχομένως μπορεί να του κοστίσει πολιτικά, ο Κάμερον τόνισε ότι «είμαι υπερήφανος για τον ρόλο μας, όμως αυτή είναι η δική σας επανάσταση». Και υπαινισσόμενος την εξέγερση στη Συρία εναντίον του καθεστώτος Ασαντ, πρόσθεσε ότι «αυτή είναι η στιγμή που η Αραβική Ανοιξη μπορεί να γίνει το αραβικό καλοκαίρι και να δούμε τη Δημοκρατία να εδραιώνεται και σε άλλες χώρες».

Ως προς τον εντοπισμό του Καντάφι, ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι εμπιστεύεται τον Νίγηρα, πρώην αποικία της Γαλλίας, και εκτιμά ότι οι ηγέτες του θα σεβαστούν το διεθνές δίκαιο, δεδομένου ότι πολλοί στενοί συνεργάτες του Καντάφι, και ένας εκ των υιών του, έχουν βρει καταφύγιο στο έδαφός του. Τόσο ο Σαρκοζί όσο και ο Κάμερον, που αμφότεροι προσβλέπουν στο να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη από την επίσκεψη και την εν γένει στάση τους στη Λιβύη, καθώς στις χώρες τους δεν διανύουν την καλύτερη, πολιτικά, περίοδό τους, είναι εξαιρετικά δημοφιλείς στη Λιβύη. Ενδεικτικά της υψηλής δημοτικότητάς τους είναι τα συνθήματα στους δρόμους που γράφουν «Merci Sarkozy!» και «Thank You Britain!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.