Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Η ελληνική συνδρομή στην εξέγερση της Λιβύης


της Ελίνας Γαληνού

Τον περασμένο Φεβρουάριο όπου ξεκίνησε η εξέγερση των αντικαθεστωτικών εναντίον του δικτάτορα Καντάφι, η Ελλάδα βρισκόταν ήδη προ του αδιεξόδου. Οι περισσότεροι στόχοι του Μνημονίου δεν προσεγγίζονταν κάν, η κυβέρνηση αδυνατούσε να κατανοήσει (τουλάχιστον έτσι έδειχνε) την κρισιμότητα της κατάστασης, η οικονομία βυθιζόνταν απελπιστικά στην ύφεση ενώ ο κίνδυνος εξόδου μας από το ευρώ, άρχισε να συζητείται σαν σοβαρό ενδεχόμενο.
Παρ΄όλα αυτά τα άσχημα δεδομένα όμως, δεν έλειψε η υποστηρικτική συμμετοχή της χώρας μας στην Ανοιξη της Λιβύης... Πώς θα μπορούσαμε-θα μου πείτε, να μείνουμε αμέτοχοι, τη στιγμή που το ενδιαφέρον των χωρών του ΝΑΤΟ ήταν τόσο "θερμό" προς τους επαναστάτες! Αλίμονο...να ανάβει κάτω από πόδια της Ελλάδας "δημοκρατικό φώς" και μείς να μένουμε ασυγκίνητοι; Αυτά δεν γίνονται παρά τοις Ελλησι κύριοι και μάλιστα με μια κυβέρνηση που ανέκαθεν υπερασπιζόταν τα ιερά και όσια τέτοιων "δημοκρατιών". Στο πί και φί ξεχάστηκαν οι φιλίες με τον Καντάφι, παρ΄όλη την οικογενειακή φιλία των κυβερνώντων μας...

Ετσι, μπήκε και η Ελλάδα στο χορό των καταπιεσμένων αντικαναταφικών που σφάζονται σαν τραγιά εδώ και έξη μήνες, εν ονόματι της ελευθερίας, την οποία ούτε που ξέρουν οι ίδιοι τι μορφή θα λάβει και από ποιούς θα εδραιωθεί στην χώρα τους. Παρείχαμε προθύμως τη βάση της Σούδας για τις νατοικές επιχειρήσεις και αναλάβαμε να συνδράμουμε τους κατατρεγμένους και τραυματίες που έβγαιναν στην Κρήτη, γιατί βλέπετε είμαστε και κοντά στη Λιβύη γεωγραφικώς. Και ως αντίδωρο, το θερμό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την τύχη της χώρας μας στην Σύνοδο των Βρυξελλών, με τον πρόεδρο Ομπάμα να διαμηνύει προς τους Ευρωπαίους "την Ελλάδα και τα μάτια σας". Μην ξεχνάμε και τις ευχαριστίες της υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Ελλάδα "Thank you George for Suda".
Ολα αυτά δικά μας κύριοι και τιμή μας. Αλλά είναι και κάτι ενοχλητικοί που ψειρίζουν τα πράγματα και ρωτάνε συνέχεια "ωραία όλα αυτά, αλλά ποιό το ουσιαστικό όφελος της Ελλάδας από αυτήν την συγκυρία;" Μήπως δεν έχουν τόσο άδικο; Υποστηρίξαμε την εξέγερση, δώσαμε τη Σούδα στους συμμάχους, οργανώσαμε καταφύγιο για τους κατατρεγμένους και τραυματίες στην Κρήτη και αναγνωρίσαμε αμέσως το Μεταβατικό Καθεστώς της χώρας, χωρίς ακόμα να ξέρουμε πώς θα οριστικοποιηθεί, καθώς οι επαναστάτες απαρτίζονται από πολλά κομμάτια. Είδαμε άλλες χώρες να εξασφαλίζουν ήδη τις ουσιαστικές ανταποδόσεις για την υποστήριξή τους, όπως π.χ έπραξε η Γαλλία με το λιβυκό πετρέλαιο. Και ενώ εμείς ούτε ζητάμε ούτε παίρνουμε τίποτα, υποσχέθηκε και ο πρωθυπουργός μας στο Παρίσι τις προάλλες, ότι θα αναλάβουμε παροχή ...νερού για να μην υποφέρει ο λιβυκός λαός από λειψυδρία.
Αντιλαμβανόμαστε βέβαια το δράμα της λειψυδρίας σε μια χώρα όπως η Λιβύη στην κατάσταση που βρίσκεται τώρα, αλλά...Ο υδροφόρος ορίζοντας της Ελλάδας, δεν έχει τόσο μεγάλα αποθέματα για να δίνει σε άλλους και μάλιστα, αφειδώς. Μπορούμε να θυμηθούμε πολλές φορές τις προειδοποιήσεις της ΕΥΔΑΠ για έλλειψη αποθεμάτων και τις αγωνίες για την ανομβρία που έχουμε ζήσει κατά περιόδους. Η χώρα μας πλεονάζει σε ήλιο, αλλά και ξηρασία καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες διαρκούν κάθε χρόνο όλο και περισσότερο διάστημα. Επομένως, πώς θα μπορούσαμε να προεξοφλήσουμε ότι θα έχουμε επάρκεια υδάτων μέσα στα επόμενα χρόνια, ώστε να παριστάνουμε τους γενναιόδωρους; Εκτός αν σκοπεύει ο υπουργός περιβάλλοντος να φορτώσει στους Ελληνες πολίτες το επιπλέον κόστος, πράγμα που άλλωστε αποτελεί παγία τακτική της κυβέρνησής μας. Να περιμένουμε κανένα πλαφόν στην κατανάλωση νερού των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, μαζί με όλα τα υπόλοιπα λαχεία της φετεινής σαιζόν που αρχίζει;

http://infognomonpolitics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.