Αιτία οι δυσκολίες των Ρώσων για τη μεταφορά των αστροναυτών της στον ΔΔΣ
The New York Times
Η ανακοίνωση της Ρωσικής Υπηρεσίας Διαστήματος για αναβολή της αποστολής του επόμενου πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη NASA, η οποία εξαρτάται από τη Ρωσία για τη μεταφορά των αστροναυτών της.
Η πρόσφατη βλάβη ρωσικού μεταφορικού πυραύλου κάνει τις ΗΠΑ να στραφούν αλλού για τις αποστολές αυτές. Αμερικανικές εταιρείες διαθέτουν ήδη συμβόλαια με τη NASA για μεταφορά φορτίων στον ΔΔΣ, ενώ ελπίζουν τώρα ότι οι συμφωνίες αυτές θα επεκταθούν, ώστε να συμπεριλάβουν και τη μεταφορά αστροναυτών.
Ο ΔΔΣ διαθέτει πλήρωμα έξι ατόμων, ενώ τρεις από αυτούς θα επιστρέψουν στη Γη τα τέλη της εβδομάδας χάρη σε έναν από τους δύο θαλαμίσκους Σογιούζ, που βρίσκονται προσδεδεμένοι στον σταθμό. Οι θαλαμίσκοι έχουν εγγυημένη διάρκεια ζωής έξι μηνών στο Διάστημα, γεγονός που υποχρεώνει τους άλλους τρεις αστροναύτες να εγκαταλείψουν τον ΔΔΣ στις 19 Νοεμβρίου. Αν και η υπηρεσία εδάφους της NASA έχει την τεχνική ικανότητα να διατηρήσει τον ΔΔΣ σε τροχιά, ο σταθμός θα κινδυνεύσει εάν σημειωθεί κάποιο τεχνικό πρόβλημα που θα απαιτούσε διαστημικό περίπατο για να επιδιορθωθεί. Ο σταθμός, κόστους 100 δισ. δολαρίων, έχει παραμείνει διαρκώς «κατοικημένος» την τελευταία δεκαετία.
Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους για εκτόξευση ακόμη δύο μη επανδρωμένων πυραύλων Σογιούζ -ο πρώτος για την τοποθέτηση δορυφόρων σε τροχιά και ο δεύτερος για τη μεταφορά φορτίου στο ΔΔΣ- προτού επανέλθει στις επανδρωμένες αποστολές.
Για τη NASA, όμως, δεν υπάρχει βραχυπρόθεσμη εναλλακτική λύση, ενώ ειδικοί των διαστημικών αποστολών και αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης ερίζουν γύρω από τα μακροπρόθεσμα σχέδια της υπηρεσίας. Η κυβέρνηση Ομπάμα πρότεινε τη χρηματοδότηση της NASA με 850 εκατομμύρια δολάρια το ερχόμενο οικονομικό έτος, με στόχο την ανάπτυξη «διαστημικών ταξί», ικανών να μεταφέρουν αστροναύτες στον ΔΔΣ.
«Αν ο ΔΔΣ καταπέσει στη Γη, η οικονομική απώλεια θα είναι της τάξης των 100 δισ. δολαρίων. Για αυτό είναι τόσο σημαντική η ταχεία ανάπτυξη αξιόπιστου πυραύλου από τις ΗΠΑ», λέει ο Τζον Γκέντμαρκ, ειδικός των διαστημικών αποστολών.
Την ίδια στιγμή, η NASA μοιάζει να διευρύνει τα «πυραυλικά» της ενδιαφέροντα, συνεργαζόμενη με ιδιωτικές εταιρείες που αναπτύσσουν καινοτόμα -και πιο οικονομικά- συστήματα εκτόξευσης.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_15/09/2011_456072
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.