Tου Γιαννη Σουλιωτη
Την παρέμβαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή προκάλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times της Δευτέρας, σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να θέσει σε εφαρμογή μηχανισμό για την έξοδο της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν.
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «δημοσιεύματα αυτής της μορφής δημιουργούν σύγχυση και διαστρεβλώνουν την αλήθεια, δεδομένου ότι η χώρα μας τον τελευταίο χρόνο κάνει ένα τιτάνιο έργο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Frontex για τη φύλαξη των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων».
Στην ίδια ανακοίνωση υπάρχει δήλωση του κ. Παπουτσή, η οποία αναφέρει ότι «σε μια δυσχερή συγκυρία, όπως η παρούσα, η Ε.Ε. αντί να αναζητεί διέξοδο με επαναφορά μηχανισμών που παραπέμπουν στο παρελθόν, θα πρέπει να εργασθεί προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής εμβάθυνσης και ολοκλήρωσης». Ο κ. Παπουτσής επανέλαβε μάλιστα αίτημα για οικονομική ενίσχυση των κρατών-μελών που επωμίζονται το κύριο βάρος της διαχείρισης των παράνομων μεταναστευτικών ροών.
Στο δημοσίευμά τους οι Financial Times χαρακτηρίζουν την Ελλάδα τον «αδύναμο κρίκο» μεταξύ των χωρών-μελών της Ζώνης Σένγκεν και επικαλούνται πληροφορίες προερχόμενες από Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι φέρονται να επεξεργάζονται μηχανισμό εξόδου της χώρας από τη Ζώνη Σένγκεν, τον οποίο μάλιστα προτίθενται να δημοσιοποιήσουν την Παρασκευή! Σημειώνεται ότι την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι προγραμματισμένο να επεξεργαστεί προτάσεις για την ενίσχυση του χώρου Σένγκεν. Στο ίδιο δημοσίευμα παρατίθενται επίσης (ήδη δημοσιευμένα) στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία από τους 104.000 μετανάστες που μπήκαν παράνομα στην Ε.Ε. το 2010, οι 88.000 το πέτυχαν διαμέσου της Ελλάδας. «Πιθανή κίνηση με στόχο την έξοδο κάποιας χώρας από τη Ζώνη Σένγκεν θα αφορά ξεκάθαρα την Ελλάδα», φέρεται να δήλωσε στους F.T. ο κ. Χιούγκο Μπράντι, μέλος ενός think-tank («Κέντρο για την Eυρωπαϊκή Μεταρρύθμιση») με έδρα τις Βρυξέλλες.
Αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. πάντως αποδίδουν το δημοσίευμα στο γενικότερο αρνητικό κλίμα κατά της Ελλάδας όπως αυτό αποτυπώνεται στον ξένο Τύπο και επαναλαμβάνουν ότι μόλις τον περασμένο Ιούνιο οι επιδόσεις της Ελλάδας στην εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν κρίθηκαν ικανοποιητικές από τους Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες που επισκέφθηκαν τη χώρα.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_14/09/2011_455980
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.