Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Η στρατηγική του Ομπάμα για το μέλλον της Αμερικής



Αναγνώρισε τις δυσκολίες και ζήτησε την επανεκλογή του
για να ολοκληρώσει την προσπάθεια
Του Αθανασιου Eλλις
Ως σύγκρουση ανάμεσα σε δύο εντελώς διαφορετικά οράματα για το μέλλον της Αμερικής σκιαγράφησε ο Μπαράκ Ομπάμα το δίλημμα των εκλογών της 6ης Νοεμβρίου στην ομιλία του στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, με την οποία αποδέχθηκε το χρίσμα για την εκ νέου διεκδίκηση της προεδρίας. Υπογράμμισε την αναγκαιότητα φορολογικής δικαιοσύνης, ανέδειξε την προσωπική του επιτυχία της ιατρικής ασφάλισης του συνόλου σχεδόν του πληθυσμού και υποστήριξε ότι η Αμερική είναι σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτή που βρισκόταν στο τέλος της προεδρίας του Τζορτζ Μπους, λέγοντας ότι η προσπάθεια που άρχισε το 2009 για την αποκατάσταση της τραυματισμένης οικονομίας πρέπει να συνεχισθεί.
«Στα επόμενα τέσσερα χρόνια θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις στην Ουάσιγκτον για την οικονομία και τις θέσεις εργασίας, για τους φόρους και τα ελλείμματα, την ενέργεια και την παιδεία, τον πόλεμο και την ειρήνη, αποφάσεις που θα έχουν τεράστιες επιπτώσεις στις ζωές τις δικές μας και των παιδιών μας για δεκαετίες», τόνισε ο Ομπάμα και πρόσθεσε: «Σε κάθε ένα από αυτά τα ζητήματα η επιλογή που έχετε δεν είναι απλά μεταξύ δύο υποψηφίων ή δύο κομμάτων. Είναι μεταξύ δύο διαφορετικών κατευθύνσεων για την Αμερική». Απάντησε έτσι και στην πρόσφατη έκκληση του Μιτ Ρόμνεϊ προς τους Αμερικανούς να αναρωτηθούν όταν πάνε στην κάλπη «εάν βρίσκονται σήμερα σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια».
Κορυφαίο θέμα της προεκλογικής περιόδου, που μετά τα συνέδρια των δύο κομμάτων εισέρχεται στην τελική ευθεία, θα είναι η οικονομία, η οποία παρά τα σημάδια βελτίωσης, εξακολουθεί να παρουσιάζει χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και, για τα αμερικανικά δεδομένα, πολύ υψηλή ανεργία. Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ καλείται να «γράψει και πάλι Ιστορία», αφού εάν νικήσει, θα είναι ο πρώτος μετά τον Φράνκλιν Ρούζβελτ που επανεκλέγεται ενώ η ανεργία βρίσκεται πάνω από το 8%, και τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν προχθές δείχνουν ότι η απογοητευτική πορεία θα συνεχισθεί.
«Δεν με ψηφίσατε για να σας πω αυτά που θέλετε να ακούσετε. Με ψηφίσατε για να σας πω την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι θα χρειαστούν μερικά χρόνια προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα, τα οποία έχουν συσσωρευτεί εδώ και αρκετές δεκαετίες», τόνισε ο Ομπάμα και πρόσθεσε: «Ο δρόμος που προσφέρουμε μπορεί να είναι δυσκολότερος, αλλά θα οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον. Και σας ζητώ να επιλέξετε αυτό το μέλλον».
Ο Δημοκρατικός πρόεδρος ανέδειξε την επέκταση της ιατρικής ασφάλισης σε σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό που πέτυχε, αλλά και την ανάγκη φορολογικής δικαιοσύνης, προτείνοντας μικρή αύξηση των συντελεστών για τους εύπορους -τις οικογένειες με ετήσιο εισόδημα άνω των 250.000 δολαρίων- σε αντίθεση με τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του ο οποίος υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία αύξηση της φορολογίας και πως το έλλειμμα και -στην πορεία- το τεράστιο χρέος της χώρας θα πρέπει να μειωθούν αποκλειστικά μέσω περιορισμού των δαπανών. Ο Ομπάμα εμφανίσθηκε, πάντως, ανοιχτός σε συμβιβαστικές λύσεις λέγοντας ότι «κανένα κόμμα δεν έχει το μονοπώλιο στη σοφία».
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν διαβεβαίωσε τους συνέδρους ότι «η Αμερική πέρασε τον κάβο», ενώ μιλώντας στο Ντιτρόιτ σε εργαζομένους στην αυτοκινητοβιομηχανία, απάντησε στον Ρόμνεϊ με το γνωστό εκρηκτικό ύφος του: «Θέλετε να ξέρετε εάν είμαστε καλύτερα σήμερα από ό,τι το 2008; Ο Οσάμα μπιν Λάντεν είναι νεκρός και η General Motors είναι ζωντανή».
Επικοινωνιακά, εκτός του Μπιλ Κλίντον, σημαντική ήταν και η συμβολή της Μισέλ Ομπάμα που τόνισε ότι «για τον Μπαράκ δεν είναι πολιτικό ζήτημα, είναι προσωπικό. Θέλει όλοι να ζήσουν το αμερικανικό όνειρο γιατί το έζησε ο ίδιος», ενώ ανέφερε ότι η προεδρία δεν τον έχει αλλάξει ως άνθρωπο και δεν έχει περιορίσει τις ευαισθησίες του για την κοινωνία, σε αντίθεση με τον Ρόμνεϊ για τον οποίο οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι -εθισμένος στον πλούτο- δεν έχει αίσθηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι απλοί άνθρωποι.
«Ισχυρό χαρτί» ο Μπιλ Κλίντον
Είκοσι χρόνια μετά την εκλογή του στην προεδρία και δώδεκα μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, ο 66χρονος Μπιλ Κλίντον παραμένει το «ισχυρό χαρτί» των Δημοκρατικών. Αναγνωρίζοντας την απήχησή του, ο Ομπάμα θα τον αξιοποιήσει δεόντως στην προεκλογική εκστρατεία, αρχής γενομένης με εμφανίσεις αυτή την εβδομάδα στις κρίσιμες πολιτείες της Φλόριντα και του Οχάιο, όπου το «κεντρώο» προφίλ του προσελκύει μετριοπαθείς και αναποφάσιστους ψηφοφόρους.
Ο επιτυχημένος πρώην πρόεδρος υπογράμμισε στην ομιλία του στο συνέδριο το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί είναι πιο αποτελεσματικοί στη διαχείριση της οικονομίας, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που επικαλέστηκε και δείχνουν ότι στη διάρκεια των τελευταίων 60 ετών οι πέντε Δημοκρατικοί πρόεδροι που κυβέρνησαν για 24 χρόνια δημιούργησαν 42 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ενώ οι πέντε Ρεπουμπλικανοί, παρότι βρέθηκαν στην εξουσία για 28 χρόνια, δημιούργησαν 24 εκατομμύρια. «Καλό σκορ!» αναφώνησε ο πρώην πρόεδρος, καταχειροκροτούμενος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.